Chinul mersului cu copiii la supermarket – oare există o cale mai bună?

cu-copiii-la-supermarket-soluții

Copilul de 2-3 ani se tăvălește pe jos, țipă, urlă cât îl țin plămânii, în timp ce tu intri în pământ de rușine, copleșită de privirile judicative ale celor din jur, de la casieră la oamenii care își fac cumpărăturile în supermarket la acea oră.

 

„O vreau, o vreau, nu plec de aici fără jucăriiiia asta! Nu înțelegi că e singura jucărie pe care mi-o doresc?″ țipă copilul de 4-5 ani în gura mare în timp ce tu îți faci socotelile în cap rapid și-ți dai seama că, nici dac-ai vrea să i-o cumperi, nu ai putea. Nu azi.

 

„Matei! Matei! Unde ai fugit, mamă? Mateeei″ strigă o mamă pe un ton iritat că i-a fugit prichindelul printre picioare și nu-l mai vede. Apoi vocea începe să-i tremure de îngrijorare și teamă pentru Matei care are doar 6 ani și nici nu s-a mai pierdut niciodată de ea. Oare o să știe ce să facă? Oare îl găsește?

 

Dacă ești mamă, ca și mine, cele 3 scenarii îți sunt familiare

Poate ți s-au întâmplat toate. Poate doar unul. Poate unele de mai multe ori. Toate aceste scenarii sunt vizite uzuale la hipermarket. Cu copiii.

Când erau copiii mei mici, mergeam la hipermaket cu ei cel puțin o dată pe lună. Iar la supermaketul din zonă în fiecare săptămână. Uneori era ok, chiar am câteva amintiri plăcute. Odată, când era fetița mea mică, stătea în căruțul de cumpărături și îi era cam somn, așa că am luat o pernă din magazin și în 2 minute dormea ca un îngeraș cu capul sprijinit de pernă în timp toată lumea zâmbea văzând-o.

Dar cele mai multe amintiri nu sunt plăcute, momentele în care făceam cumpărăturile erau încărcate de stres, cu multe interdicții (către copii), muncă de lămurire sau chiar limite ferme, tânguiri, plânsete, tăvălit pe jos când erau foarte mici și, cel mai rău, presiunea din partea celor din jur, privirile lor care parcă strigau în cor: halal mamă mai ești dacă al tău copil face așa!

Și privirilor li se alăturau uneori vocile și intervențiile nesolicitate ale unor trecători binevoitori care i se adresau direct copilului:

„Vaaai, ce urât/ă ești când plângi” sau „Ce rușine! Copiii mari nu plâng” sau „Tu nu vezi cât se chinuie maică-ta cu tine, fii cuminte și nu te mai comporta ca un copil obraznic!”

O să pun stop aici acestor scenarii căci scopul articolului nu este să vă creeze și mai mult stres, ci să vă ghideze către înțelegerea copiilor, a noastră și reacțiilor noastre și a găsirii soluțiilor celor mai potrivite.

 

Oare ce se întâmplă cu copilul meu în supermarket?

Cu-copiii-la-supermarket-soluții - copil

 

Ceea ce m-a ajutat cel mai mult în practica mea de zi cu zi ca mamă, dar și în cea de instructor de parenting a fost să privesc dincolo de comportament. Comportamentul e doar un simptom, el poate fi un indiciu, o comunicare a cauzei.

Iată ce se poate ascunde în spatele comportamentului copilului tău care face crize în supermarket, cel mai des la copiii de până la 6-7 ani:

  • copilul este obosit, flămând;
  • copilul are cupa emoțională goală – mai pe românește, nevoia lui de conectare, de iubire, de atenție din partea părintelui nu a fost împlinită;
  • este suprastimulat de ceea ce vede și aude ori de cerințele noastre;
  • copilul mic este în perioada de dezvoltare (absolut normală) în care se crede centrul universului și își dorește tot ce vede pe loc;
  • are dificultăți în a aștepta și simte frustrare că nu poate avea ce își dorește imediat (nu din rea voință ci tot din aceeași dezvoltare imatură a ceierului și etapă normală de dezvoltare);
  • are emoții intense pe care nu poate și nu știe să le gestioneze (aceleași motive ca mai sus), și nici nu are limbajul și maturitatea emoțională necesară pentru a folosi cuvinte în loc de manifestări fizice ale frustrării/furiei/nemulțumirii/dezamăgirii;
  • este în zona de exprimare a individualității și simțului controlului prin a ne spune NU, a testa limitele și regulile discutate deja;
  • încă nu știe să se comporte în public și asta se învață cu timpul.

Evident că mai pot fi multe alte motive, însă dacă am avea doar acestea în minte, ne-am dat seama că al nostru copil nu e nici obraznic, nici răsfățat, nici prost-crescut, nici sfidător, nici nu se comportă așa pentru a ne face în ciudă.

 

The child is not giving you a hard time, he is having a hard time.

Anonim

Cu-copiii-la-supermarket-2

Dar oare cu mamele/cu părinții ce se întâmplă? 

 

Dac-ar fi să întrebăm 100 de părinți (vorba emisiunii) despre vizitele cu copiii mici la supermarket, cu siguranță cel mai popular răspuns ar fi: „Mă simt copleșit/ă”, urmat de „sunt cu nervii la pământ” și „sper să nu mă fi văzut cineva cunoscut sau măcar să uite până revin la cumpărături data viitoare”.

Despre teama noastră, a mamelor, de a fi judecate, sunt multe de spus. Din tot ce am citit este cea mai mare sursă de anxietate pentru mame.

Iar mamele de copii mici se simt oricum încărcate, obosite, stresate, epuizate chiar și, uneori, invizibile. Așa că stresul cumpărăturilor, mai ales însoțite de copii, este ultimul de care au nevoie.

Și cu toate astea, trebuie să mâncăm în fiecare zi, nu?

 

Cumpărăturile nu trebuie să fie un stres nici pentru părinți, nici pentru copil

 

Eu am descoperit Freshful, primul hipermarket 100% online din România, cu peste 20.000 de produse în portofoliu, de la fructe și legume proaspete, la produse de băcănie, pâine cu maia coaptă în brutăria proprie, produse de îngrijire și de curățenie și o sectiune dedicată produselor pentru mamă și copil.

 

Ce mi-ar fi plăcut să existe acest serviciu pe vremea când erau copiii mei mici. M-ar fi scutit de multe certuri în magazine, tantrumuri și crize de tot felul ale copiilor și emoții intense de la iritare, furie, tristețe și până la neputință ori chiar disperare. Nu aș mai fi pierdut copilul de atâtea ori printre rafturi și, cel mai important, aș fi reușit să folosesc acest timp în mod contructiv, cu iubire, joacă și creativitate. Și asta mi-ar fi permis să reușesc mai des să simt și să savurez bucuria de a fi mamă.

 

Da, știu, sună bine, dar vă îngrijorează cum ajung ele la voi.

Să nu se facă terci la transport și să vă alegeți cu salata storcită și carnea stricată.

Ei bine, toate produsele sunt livrate din depozitul propriu, cu temperatură controlată, iar produsele proaspete de la producători locali sunt preambalate. Contactul direct e redus la minimum și au condiții riguroase de igienă. Iar livrarea se face și duminica, de fapt e 7 zile din 7, între 8 și 22, cu intervale din 2 în 2 ore.

Serviciile Freshful sunt (deocamdată) disponibile doar în București și mare parte din Ilfov iar vestea bună e că ai transport gratuit la prima comandă de peste 100 de lei (cu excepția produselor pe bază de tutun).

Cu-copiii-la-supermarket-soluții-Freshful

 

Poți comanda online pe www.Freshful.ro sau prin aplicația Freshful by eMAG, disponibilă pentru iOS și Android.

 

Un copil de câțiva ani nu are autocontrolul necesar pentru a sta cuminte, lipit de tine, în timp ce-ți faci cumpărăturile

 

Adesea uităm că un copil mic, de câțiva anișori, nu are autocontrolul necesar, pur și simplu e prea mic pentru a face față unui asemenea mediu plin de stimuli și tentații, la care se adaugă neliniștea și, adesea, graba noastră. Și atunci este aproape inevitabil să facă un tantrum.

Viața de părinte e grea oricum, mi-ar plăcea să am o baghetă magică să pot înlătura măcar acest stres major, consumator de timp și de nervi pentru părinți și copii, care este mersul la supermarket.

Știu că poate nu toți cei care citiți acest articol locuiți în București sau în împrejurimi, să folosiți serviciile Freshful.

Însă este nevoie să găsim soluții pentru a merge cât mai rar cu copiii la supermaket, mai ales când sunt mici, iar abia când se mai măresc să începem să-i luăm cu noi. Nu este realist și nici sănătos să-i creștem în globul de cristal și să-i protejăm de orice stres. Nici nu e posibil. Și nici nu spun acest lucru.

Însă a-i supune la situații a căror gestionare îi depășesc mult, în mod repetat, nu îi ajută să crească sau să gestioneze mai bine, ci doar îi aruncă în zona emoțiilor intense, așa-numita zonă roșie, unde nu mai pot raționa sau lua decizii bune, nu se mai simt în siguranță și nu pot coopera cu noi.

 

Iar a găsi astfel de soluții ține de noi, părinții, este responsabilitatea noastră!

O astfel de soluție pot fi cumpărăturile online, unul din membri familiei care face cumpărăturile preponderent în timp ce celălalt are grijă de copii, o mai bună organizare (astfel încât să nu mergi zilnic la magazinul din colț unde să cheltuiești mulți bani aiurea, plus timpul și nervii tăi) și multe altele.

Nu mai bine organizați un picnic în curte, prin împrejurimi sau în parc (după posibilități), sau în sufragerie, dacă stați la bloc?

Îți comanzi bunătăți pentru picnic, la care asortezi o înghețată răcoritoare și absolut delicioasă și folosiți timpul împreună pentru a vă bucura unii de alții și a crea amintiri pe viață. Cum îți sună?

Eu aleg ultima variantă. Și sper s-o faci și tu.

Și sper să mă crezi, dragă mamă, când îți spun că nu trebuie să fie toate lucrurile grele ca să fie valoroase.

Și memorabile!

 

Abonează-te la newsletter-ul bilunar Părinți pe sârmă

La abonare, vei primi cadou e-book-ul „De la naștere la adolescență. Ghidul tău de înțelegere a etapelor de dezvoltare a copilului”.

Distribuie articolul pe:

Lasă un răspuns

Povești pe sârmă - principal

Epopeea cărții „Povești pe sârmă” de la precomandă în mâinile tale

Au trecut 3 săptămâni de când s-a încheiat precomanda cărții „Povești pe sârmă. Cu, despre și pentru părinți imperfecți”. Trei săptămâni cu multe momente de la agonie la extaz  de când mă țineam cu un singur deget de sârmă până să dansez pe sârmă. În momentul în care scriu acest text, 99% din cele 500 de cărți cumpărate în perioada de precomandă au fost expediate. Și când te gândești că duminică, pe 30 iunie, când cifra magică a fost atinsă, n-aveam nici cea mai mică idee despre cât de lungi și anevoioase vor fi aceste 3 săptămâni… cât de imperfecte. Două cuvinte despre precomandă Simt să fac câteva clarificări despre precomanda cărții „Povești pe sârmă. Cu, despre și pentru părinți imperfecți”. Mulți dintre voi sunteți familiarizați cu această formulă precomandă, de la editurile care oferă șansa cumpărării unei cărți, cu ceva săptămâni (uneori chiar luni) înainte de intrarea în stoc a cărții propriu-zise. Cu o reducere și ceva beneficii, iar cei care au comandat-o în acea perioadă, o primesc după o perioadă determinată. La fel am gândit și noi perioada aceasta, cu marea diferență că fiind un proiect 100% independent – deci fără edituri, sponsori și alte entități în spate – toate costurile au fost suportate de mine, prin compania pe care am înființat-o, Părinți pe sârmă SRL. De aceea, precomanda nu a fost menită doar să aducă poveștile pe sârmă mai devreme, cu o reducere de 35% și bucuria de a fi printre primii 500 care o citesc, ci, mai ales, de a strânge suma necesară să printăm această carte. Fără această acțiune masivă, acest volum de povești ale părinților pe sârmă nu ar fi văzut lumina tiparului.  Gata precomanda, unde-i cartea Povești pe sârmă? Ne-am bucurat și am sărbătorit că săptămâna de precomandă 24-30 iunie a fost un succes. Și am reușit, în urma unei campanii de mai bine de o lună să strângem cele 400+ de comenzi (unii au cumpărat mai multe exemplare, de aceea cele peste 400 de comenzi au însumat 500 de cărți). În perioada aceasta cea mai mare contribuție au avut-o co-autorii care au împărtășit în comunitate  frânturi din poveștile lor din carte și, poate mai important, emoțiile și trăirile lor în aducerea la lumină a respectivelor povești. Deja după o săptămână primeam, pe toate canalele, mesaje de genul: „Unde e cartea? Să știi că la mine n-a ajuns? E vreo problemă cu comanda mea?” Deși am comunicat intens despre condițiile precomenzii și despre cele 2-3 săptămâni de așteptare, mulți au ratat informația. Nu-i nimic, am scris din nou, am răspuns tuturor, am cerut răbdare. În același timp, mi se cerea și mie să am răbdare, de la tipografie, că termenul de 2-3 săptămâni, era de la momentul BT-ului (bun de tipar) și e vremea tipăririi manualelor, așa că am avut de așteptat. Pe 10 iulie vă scriam: Ta na na naaaaaa! Habemus carte Și după ce am primit cu bucurie telefonul de la tipografia Real că e gata cartea, după ce am cărat – împreună cu soțul – vreo 900 de kilograme de cărți de la poartă în sufrageria goală (în casa în care nu ne-am mutat încă), dar care a devenit prima casă a cărților „Povești pe sârmă”, am socotit eu că până pe 15 iulie am timp să expediez cele 400 de colete. Că totul a mers conform planului până atunci. Terminarea cărții. Obținerea ISBN-ului (un număr unic dat de Biblioteca Națională a României), campania de precomandă, chiar și livrarea de la tipografie a fost cu o marjă de eroare de 3-4 zile… Totul a fost bine calculat cu vreo 6 săptămâni înainte, toate împletite de așa natură încât pe 15-16 iulie fiecare din cele 500 de prime exemplare să ajungă în mâinile celor care au precomandat-o. Nu puteam să mă înșel mai tare… Coletul. Unde-i coletul? Când te vezi cu munți de cărți și tu ești una, chemi întăriri. Fiică-mea, Iris, de aproape 11 ani, aștepta deja de vreo 5 zile să ajungă cărțile să poată să mă ajute cu împachetatul, până nu pleca în tabără. Joi, pe 11 iulie, ni s-au alăturat Emilia Furduiu și Dan, soțul ei, iar în 4, preț de o după-amiază ne-am simțit stăpânii lumii pachetelor. Pe Emilia o știți deja, eu îi spun image guru, ea e responsabilă de copertă, de grafică, de așezarea în pagină, tot ce are legătură cu imaginile e de la Emilia.  În câteva ore am ambalat vreo 300 de plicuri cu bule cu o carte, vreo 20 cu 2 și peste 20 de cutii cu 3-6 cărți fiecare. Am stat pe jos, într-o sufragerie goală, plină doar de cărți, de pachete, de ambalaje de hârtie… munți de hârtie. Apoi am mers acasă, la apartament și am devorat jumătate de pepene și-un pui pe sticlă și ne-am uitat la Encanto. Și-apoi iar am împachetat.  Unde ziceai c-a fost problema? Păi totul pare perfect, nu? De pe 11 iulie până pe 15 sunt 4 zile (cine mai socotește că urmează weekend, ai de depus dosarul pentru înscrierea copilului mai mare la liceu sau că cel mic pleacă în tabără?). Nu contează. Socoteală rămâne: 100 de cărți pe zi trimise. Termenul respectat. Totul e minunat, așa-i? Nu, deloc. De-abia acum a început chinul meu. Dar vouă vă zic în 2 paragrafe ce-am pătimit 10 zile. Doamne, ce de emoji îmi vine să adaug, dar pe blog nu se văd decât ca niște semne de întrebare sâcâitoare și fără rost. Așa că nădăjduiesc că o să vă folosiți imaginația.  Pentru expediere am făcut contract cu Sameday, cei care au cea mai extinsă rețea de easybox-uri din țară. În precomandă, am oferit livrarea gratuită la easybox și doar 10 lei pentru livrarea acasă. Așa că îți închipui că majoritatea coletelor erau cu livrarea la easybox. Doar că nu puteam genera niciunul din acele awb-uri automat, așa cum ar fi fost normal. Era o problemă de IT. Ceva din instalarea modulului Sameday pe site-ul meu nu era ok. Și nu mergea. Ce-mi rămânea de făcut? Să încep expedierile care merg. Am

Mai multe »

Cărți și jocuri numai bune de explorat în vacanță

Vacanța e, în sfârșit, aici cu trezit târziu, leneveală pe săturate, visat cu ochii deschiși, călătorii, tabere, vizite la bunici și muuuultă înghețată. Sună minunat până auzi același refren din nou și din nou: mă plictiseeeeeesc. Sună cunoscut, nu? Ei bine, se întâmplă și la case mai mari și avem ceva strategii pregătite pentru cazurile de urgență, însă pentru noi jocurile și cărțile sunt și au fost mereu o mare evadare din plictiseală, dar și o modalitate de a ne conecta, a explora lumi noi și a hrăni curiozitatea întregii familii. Așa că, v-am pregătit o serie de recomandări de cărți și jocuri, perfecte pentru zilele de vară, cu invitații la călătorii, la explorat, la ghidușii, la jucăușenie și, nu în ultimul rând, o bună ocazie de a nu lăsa creierul celor mici să lâncezească toată vara. Sunteți pregătiți? Ah, înainte să purcedem în explorarea noastră, e nevoie să știi că am un cadou pentru tine: un cod de reducere de 15% extra față de prețurile de pe site la cărțile și jocurile recomandate, o găsești la finalul articolului.    Când călătoresc iau cu mine… Ema și Eric descoperă Europa de Ioana Chicet Macoveiciuc Nu știu dacă mai e vreun părinte din România care să nu știe de zecile de cărți din colecția cu Ema și Eric și aventurile familiei Pofticioșilor. Dar cea mai nouă apariție este acest volum, în care Familia Pofticioșilor pleacă într-o călătorie prin Europa, de la nord la vest, trecând prin 9 țări. Explorează Praga, castelele din Cehia, Țara lui Moș Crăciun, Aurora Boreală din Norvegia , trec și prin țara unde s-a inventat Lego (Danemarca) și ajung chiar și în Elveția, țara ghețarilor și a ciocolatei. Spre bucuria lui Eric, dacă ați mai citit și alte cărți cu Ema și Eric, știți deja că fratele mai mic este cel mai pofticios membru al familiei. Să mai zic ce speranțe mi-a dat să văd scris: Vol. 1? Car urmează și altele. Abia le aștept. Iubim cărțile cu Ema și Eric, deși copiii mei au mai crescut, pentru modul foarte amuzant și jucăuș în care sunt scrise, pentru ilustrațiile atât de calde și atrăgătoare create de Lavinia Trifan, dar și pentru că îți fac o poftă nebună să călătorești, să descoperi lucruri noi, să revezi locuri dragi și scot la iveală amintiri ce lâncezeau prin sertarele minții. Sper că nu ați ratat „Iubim să călătorim. Ema și Eric descoperă România” care beneficiază zilele acestea de reducere de 30%.Vârstă recomandată: 3+ iar ca maxim nu există, o să vă amuzați și o să aflați lucruri noi și voi, părinții sau bunicii.   Sunt imbatabil: QUIZ în familie Încă de când băiatul meu, primul născut, avea 2-3 ani am început să-i iau acest joc cu întrebări.„Sunt imbatabil” e o colecție evantai de la 2 ani la 10, care dezvoltă inteligența copiilor. Conține 500 de întrebări și răspunsuri alese în funcție de nivelul de cunoaștere al copilului. Intrebarile fac parte din programa școlară, stimulând gândirea, iar pentru că are formatul unui joc, copii nu realizează că învață.Noi n-am ratat nicio ediție, le-am făcut cadou, le-am cărat după noi prin avioane, vacanțe, la plajă, pentru a alunga momentele de plictiseală și a ține mintea celor mici mereu activă.Nu vă mai zic câte lucruri noi au învățat, noi ne-am amintit diverse situații, cum era școala pe vremea noastră, câte o povestioară ici colo, toate ne-au făcut să le îndrăgim foarte mult. Dar jocul nou apărut, Quiz în familie (de la 7 la 107 ani scrie pe copertă) a urcat instant în topul preferințelor. Să mai răspundă și părinții, nu doar copiii. Plus că l-a prins chiar și pe adolescentul nostru de 15 ani și ne-a adus multe momente de distracție și cunoaștere în joacă înainte de examenul de Evaluare Națională, când am evadat o zi la mare. Cum se joacă. Aveți 4 seturi cu întrebări, pe vârste și clase (pregătitoare, clasa I, aII-a, până la clasele V-VIII și adulți) cu întrebări din diferite domenii, precum geografie, istorie, limba română, științe și activități din timpul liber, inclusiv provocări amuzante, jocuri de inteligență, mimă, cântece și multe altele. Sunt concepute pentru a fi provocatoare și educative pentru toate vârstele și ajută la dezvoltarea gândirii critice, a memoriei și a abilităților de rezolvare a problemelor.   Marea carte cu jocuri pentru minte Am ajuns la partea mea preferată, jocurile. Cel mai greu e când plecăm în vacanță să luăm cu noi toate jocurile pe care și le doresc copiii. Ar însemna să avem o valiză doar pentru jocuri și cărți, și asta nu e mereu posibil. Ei bine, noi am rezolvat problema aceasta, cu o carte joc.Să vă explic: „Marea carte cu jocuri pentru minte” este o carte cu toate paginile cartonate, o carte ce reunește 8 jocuri, pentru antrenarea constantă a materiei cenușii prin jocuri și poftă de râs. După ce asamblezi cu ușurință piesele și zarul pe care le găsești în carte, poți începe jocul. Ai de unde alege, fie că alegi Astro-provocarea,  Tableologia (un fel de table), Triunghiul magic sau te încumeți să evadezi din laborator. Pe lângă hohotele de râs e posibil să experimentezi a îmbunătățire a abilităților mentale și matematice, dar și o sporire a strategiilor și capacităților lingvistice. Dacă astfel de cărți joc vă plac, DPH are o coleție mai mare, iar preferatele noastre sunt Marea carte cu jocuri inspirate din povești și Marea carte a jocurilor cu exploratori.  Enciclopedii și cărți de știință numai bune de explorat în vacanță Enciclopedia cunoașterii. Corpul uman Copiii sunt natural curioși, iar corpul uman este un subiect atât de vast încât ai toate șansele să rămâi fără răspunsuri rapid în fața rafalelor de întrebări ale celor mai mici sau mai mari. Așa că proaspăt scoasa de la tipar enciclopedie despre corpul uman  este o carte ce merită avută în casă, cu informații detaliate și extrem de variate de unde chiar și adulții au muuulte de învățat. Aș recomanda această carte pentru nivelul avansat și copii mai mari, dar pentru cei mai mici editura are o

Mai multe »
portret părinte pe sârmă

Cine este părintele pe sârmă? Cum arată el? Te recunoști?

Încă de la primele mesaje, la crearea acestei comunități, în decembrie 2019, când eram 200 de părinți pe sârmă (majoritatea mame, dar erau vreo 3 tați și atunci), mi-am propus să mă arăt. Să mă cunoașteți. Să fiu sinceră și autentică, nu doar o mască construită să dea bine în social media. Sigur că asta nu înseamnă că mă cunoașteți la fel de bine ca soțul, prietenii din copilărie sau mama mea. Dar adesea, pe anumite subiecte, voi aflați primii ce-i în sufletul și în mintea mea. Acum câteva săptămâni, te-am îndemnat la puțină reciprocitate,  prin completarea chestionarului Portretul părintelui pe sârmă. 350 dintre voi au răspuns pozitiv și le sunt recunoscătoare.  Acest articol vine ca răspuns la cererile voastre de a dezvălui măcar câteva detalii relevante desprinse din răspunsuri.   Salutare, sunt părinte pe sârmă, mai precis, mamă pe sârmă Doar 4 tați au răspuns chestionarului (deci undeva peste 1%), deși pe grup, statistica spune că aprox. 6% din membri sunt bărbați. Deși sunt în număr mic, nu i-am uitat niciodată, eu, personal, am scris zeci de postări în comunitate reunite sub #tațiimplicați, un tată foarte implicat, George, a fost alături de noi din prima zi și a creat cea mai mare creștere din istoria grupului când ne-a menționat în direct la Europa FM. De asemenea, 4 tați au scris povești sau poezii pentru cartea colectivă pe care o vom lansa fooaarte curând, „Povești pe sârmă. Cu, despre și pentru părinți imperfecți”,  iar dacă vrei să guști un crâmpei de poveste de tată, ce a scris cu multă emoție, vulnerabilitate și deschidere, o poți face aici. Revenim la mama pe sârmă. Cei mai mulți membri implicați în comunitate sunt mame. Mame ce au, în cea mai mare parte a lor, între 31 și 40 de ani. Cel mai reprezentativ procent din respondente are 2 copii, este căsătorită și a absolvit facultatea sau are studii postuniversitare.     Cum interacționează părintele pe sârmă cu comunitatea Cei mai mulți ați spus că sunteți părinte pe sârmă de 1-3 ani și că intrați zilnic pe grup.  Vă implicați uneori cu răspunsuri pe grup, atât la postările altor membri, dar și la ale moderatorilor.  Drag părinte pe sârmă! Să știi că avem nevoie de implicarea ta și ea contează. Tu contezi! Adesea vezi scris deja aceleași lucruri pe care l-ai fi spus și tu și te oprești. Însă fiecare e unic în felul său și poate ajuta prin împărtășire, și pe cel care cere ajutor, pe cei care citesc, dar și pe sine. Implică-te, comunică, nu sta în umbra, nu ești invizibil, meriți să fii văzut, înțeles, apreciat. Cel mai mult v-au ajutat pe grup – informațiile, resursele de calitate (din ghiduri, interviuri video, postări educative ale echipei PPS), răspunsurile, sfaturile echipei PPS date la postări ale părinților din comunitate, dar și atmosfera de înțelegere și suport, lipsa de judecată și blamare.   Adesea viața de părinte e copleșitoare Dacă și tu ai bifat (sau doar ai gândit)că te simți adesea copleșită de toate rolurile și pălăriile pe care le porți, află că nu ești singură. cele mai multe mame se simt astfel. Plus că majoritatea simte că nu petrece destul timp cu copiii săi. Aici, dragile mele, aș vrea să am o baghetă magică și să înlătur vinovăția care se strecoară pe nesimțite în mințile și inimile noastre și să îți insuflu pentru totdeauna certitudinea că nu e nevoie să le faci pe toate. E de ajuns cât faci. Ești de ajuns. Ai nevoie și de timp pentru tine.  Să te încarci. Să citești o carte. Să te relaxezi. Să visezi cu ochii deschiși. Să lenevești,  Iar copiii tăi vor învăța din asta că nu trebuie să le facă pe toate nici ei, că valoarea lor nu stă în cât de bine și mult performează. Că au dreptul și e ok să se odihnească. Să stea. Să nu facă nimic.    Cum se încarcă părintele pe sârmă? Îi place să citeasca cărți pe diferite domenii de specialitate, inclusiv de parenting sau dezvoltare personală, dar ascultă cu plăcere și podcasturi și alte resurse pentru inspirație.  Am fost atât de fericită să primesc această confirmare, căci eu sunt o mare iubitoare de cărți și învățare, de 3 ani și ceva organizăm cluburi de carte lunare și avem rubrici permanente cu recomandări de cărți pentru copii și adulți. La fel și postări lunare cu resurse de unde să ne luăm inspirație și infromații de calitate.   Ce te ține treaz noaptea? Una din cele mai bifate frustrări pentru părintele pe sârmă este legată de incertitudini în educație: uneori mă simt confuz/ă sau nesigur/ă în privința modului în care ar fi bine să gestionez diferite situații legate de creșterea și educarea copiilor mei. Cred că rezonăm foarte mulți cu această idee și adesea ne punem la îndoială și ne comparăm momentele noastre cele mai proaste cu cele mai bune momente ale celor din jur. Sau de pe rețelele sociale. În cartea „Povești pe sârmă. Cu, despre și pentru părinți imperfecți”, vei citi peste 50 de povești autentice, reale, necosmetizate despre viața de părinte. Și vei vedea că nu ești singură și că toți cei 45 de autori au, la rândul lor, îngrijorări, necazuri, îndoieli, momente proaste, greșesc, chiar o dau în bară rău, și asta nu-i face părinți mai puțin buni. Doar părinți imperfecți, suficient de buni. Ne vedem pe plajele lumii, eventual citind și sorbind dintr-un cocktail În final, ne-am bucurat să citim despre cum arată o zi ideală în viața voastră, și parcă am visat și noi, echipa, odată cu voi. Printre ingredientele unei zile ideale pentru părintele pe sârmă, se află: tihna, râsetele, familia, altcineva să facă voastră, marea și plaja, cititul, odihna, natura, cuplul, și, mai ales, totul să fie fără alergătură și trezit la program fix.  Vă mulțumim, și eu și echipa PPS care a conceput și interpretat acest chestionar, pentru multe cuvinte de apreciere și recunoștință transmise, ne-au uns la suflet și ne-au reamintit cât de mult bine putem aduce în lume.

Mai multe »