Contra-voința sau de ce ne opun rezistență copiii

Principal contra-voință
Tu nu ești șeful meu! replica asta mă omoară.
Pur și simplu nu mă ascultă! Mai rău, face fix pe dos față de ce-i spun!
Când îi cer ceva, zici că îl lovesc, se uită urât la mine și se opune de zici că-i sunt dușman.
Pfiu, m-am săturat să negocieze continuu pentru orice lucru.
Când se hotărăște că vrea ceva, insistă până nu mai pot refuza sau până mă enervez.
Vă sună cunoscute aceste replici? Sigur ați zis sau măcar ați gândit asta la un moment dat. Eu sigur am trecut prin asta și uneori încă mai trec, mai ales că am acasă un adolescent și o preadolescentă.
Foarte mulți părinți se plâng că ai lor copii nu-i ascultă, că fac exact inversul a ceea ce li se spune, că se opun majorității cererilor, ce să mai spunem de împinsul limitelor, negocierea continuă sau bombănitul enervant și răspunsul obraznic.
Pare că jobul acestor copii este să ni se opună, ceea ce naște în noi frustrare și revoltă.
Nu știu părinte de copil de peste 1 an jumătate care să nu se fi confruntat cu asta, ba știu o grămadă care pun această provocare în capul listei problemelor cu copilul.

Contra-voință, ține minte termenul acesta

Acest concept are potențialul de a schimba percepția noastră complet despre copii și comportamentul lor. S-ar putea să fi găsit cheia, enigma rezitenței, neascultării, sfidării și rebeliunii copiilor. 
Una din explicațiile acestui comporament vine din psihologie despre faptul că toți oamenii se nasc cu un instinct de rezistență și opoziție.
Această rezistență are un nume, termenul „contra-voință” (counterwill, în original), termen psihologic ce se referă la instinctul de rezistență față de orice fel de coerciție/constrângere percepută
Acest termen a fost inventat de psihologul vienez, Otto Rank și popularizat de Dr. Gordon Neufeld, folosind lentilele dezvoltării copiilor și a teoriei atașamentului.
Această rezistență, nevoie de a te opune apare când te simți controlat sau constrâns. Îl simți când cineva îți spune ce să gândești, ce să simți sau să faci. E valabil oricărei ființe umane, copii și adulți, doar că la copii e mai accentuat din cauza imaturității lor.
Din păcate, noi, părinții, suntem poate ființele care le spun cel mai des celor mici (direct sau indirect)ce să facă, ce să simtă sau să gândească. Iar ei, din cauza imaturității dezvoltării, sunt mult mai predispuși acestei rezistențe decât în oricare altă perioadă a vieții.
Contra-voință interior

Înainte să vrei s-o elimini pentru totdeauna din copilul tău, citește la ce folosește contra-voința

Dacă vă gândiți că este un defect sau o eroare a fiiniței umane, nu este așa. Ca orice instinct, și acesta s-a dezvoltat pentru a servi unui scop foarte precis.
Când copilul nostru rezistă abordării unui strain, comportamentelor nepotrivite, constrângerilor din partea celorlalți care contravin principiilor și felului lui de a fi, ne bucurăm că știe să se protejeze.
De asemenea, el este menit să ajute copilul să-și dezvolte individualitatea și personalitatea separat de noi, părinții, îngrijitorii și adulții din jurul lui.
Nu mai suntem la fel de încântați când cei mici ni se opun nouă, părinților, celor de care sunt atașați și care îi iubesc și le vor tot binele din lume.
Toți ne începem viața neajutorați și dependenți, însă rezultatul dezvoltării normale este maturizarea unei persoane capabile de auto-motivare și auto-reglare, cu o voință proprie, autentică. (…) Contra-voința apare prima dată la copilul mic pentru a asista în procesul de individuație. În esență, copilul ridică un zid de nu-uri, În spatele acestuia copilul poate învăța ce-i place și ce nu, aversiuni și preferințe, fără a fi copleșit de voința mult mai puternică a părintelui.

„Cum să ne păstrăm copiii aproape” de Gabor Mate și Gordon Neufeld

Și când trece? sau Ține mult? parcă aud întrebările cititorilor

Perioada cea mai intensă a desfășurării acestei forțe este 2-5 ani și în adolescență. 
Fix perioadele de rebeliune, cel puțin așa le percepem noi, părinții.
La vârstele mici, până spre 6-7 ani, copiii nu pot conține mai mult de un sentiment sau emoție odată.
Astfel că un preșcolar nu poate să fie furios pe tine și să simtă că te iubește în același timp. Sau să simtă atașamentul față de tine.
Pur și simplu nu e posibil, ei sunt emoțiile lor preponderente. Când mai cresc, ei pot rezista impulsului de a ni se opune, dacă sunt bine atașați de noi și nu intervin alte atașamente concurente cum este atașamentul față de egali despre care trage un semnal de alarmă renumitul Dr. Gabor Mate  în cartea citată în acest articol de nenumărate ori, Cum să ne păstrăm copiii aproape, De ce părinții trebuie să fie mai importanți decât prietenii.
Cu alte cuvinte, instinctul de a rezista a devenit mai puternic decât dorința de a ne urma – ceea ce poate fi cauzat de controlul sau constrângerea pe care o experimentează din partea noastră.
Știu, o să te gândești că tu nu încerci să-ți controlezi copilul. Așa zic și eu. Dar după ce m-am observat o săptămână, de câte ori apare corectarea (trebuia să faci așa), comenzile (fă-ți temele!), îndrumarea fermă sau reproșurile (parcă ziceai că lași tableta aia!, Azi iar n-ai citit deloc!) atunci realizez că deși noi avem intenții bune, la ei ajung toate acestea ca o formă de control, de a-i dirija.
Cu cât îi presăm mai mult pe copii să-și mănânce legumele, să-și curețe camera, să-și spele dinții, să-și facă temele, să aibă grijă la bunele maniere ori să se înțeleagă bine cu frații și surorile, cu atât sunt mai puțin dispuși să coopereze.
„Cum să ne păstrăm copiii aproape” de Gabor Mate și Gordon Neufeld

 

Ce facem atunci? Care e soluția?

Singura armă de dezamorsare a rezistenței este un atașament puternic.

Contravoința crește pe măsură ce atașamentul scade

Cealaltă forță majoră și cea mai mare influență pe care o avem noi în viața copilului este atașamentul.
Soluția este să investim mai mult în relația cu copilul, în relația de atașament, aceasta este singurul nostru mod prin care putem să-i influențăm pe copii – nu prin constrângere, mită, amenințări, recompense sau pedepse.
Ceea ce e evident (și simțit de noi zi de zi) este că cu cât i te opui unui copil, va răspunde cu o forță egală, fix ca în fizică, e un principiu universal pe care nu-l putem controla. Aceasta poate duce la escaladarea tensiunilor și conflictelor care pot eroda relația, crea nesiguranță și anxietate și le pot afecta dezvoltarea.
Există câteva soluții iar majoritatea, după cum explica Neufeld, se referă la investirea în relație, la consolidarea ei și în a ști cum să răspunzi adecvat acestor episoade de rezistență. Am scris despre cum putem îndulci această rezistență dar, așa cum probabil bănuiți, cea mai importantă muncă e la noi, în modul nostru conștient și echilibrat de a interacționa cu ei, fără anxietate și nevoia de control.

Cel mai bun răspuns la contra-voință este o relație este o relație parentală mai puternică

În concluzie, primul pas în acest proces este tocmai să conștinetizăm despre ce e vorba, care este cauza acestei rezistențe și să ne îndreptăm energia către a îmbunătăți relația de atașament, fără a ne bloca în schimbarea comportamentului copilului care e doar simptomul.
Vă las un ultim citat al lui Dr. Gabor Mate și vă îndemn să investiți în relația de atașament, adevărata noastră autoritate și putere de influență în viața copiilor noștri.
Trebuie să vedem dincolo de simptome. Dacă percepem doar rezistență și indolență, vom răspunde cu furie, frustrare și forță. Trebuie să înțelegem că este vorba doar de reacția instinctivă a copilului atunci când se simte presat și tratat cu superioritate. În spatele contra-voinței trebuie să recunoaștem un atașament slăbit.
„Cum să ne păstrăm copiii aproape” de Gabor Mate și Gordon Neufeld

Abonează-te la newsletter-ul bilunar Părinți pe sârmă

La abonare, vei primi cadou e-book-ul „De la naștere la adolescență. Ghidul tău de înțelegere a etapelor de dezvoltare a copilului”.

Distribuie articolul pe:

This Post Has One Comment

  1. Mihai

    Ai uneori impresia că vorbele tale se izbesc de urechile celui mic, pentru a ricoșa instantaneu undeva în neant? Se mai întâmplă și pe la noi ????. Poate am probleme de sintaxă, de morfologie, poate chiar și de pronunție. Ceva se întâmplă, caci cateodata, de oricate ori as repeta o instructiune simpla, de genul „du-ti sosetele la spalat”, cumva mesajul nu este perceput. O fi de la poluare?

    Sunetul nu mai reușește să străbată spațiul, așa cum o făcea odată. Sau poate copiii aceștia din generația X, Y sau ce literă mai e la modă, se nasc cu urechi mai mici, sau cu scarita și nicovala activate preferențial. ????

    Mi-am dat seama că ei funcționează cumva diferit față de noi adulții. De cele mai multe ori mintea lor e cu totul în altă parte, rulând scenarii după scenarii, povești și întâmplări în care sosetele murdare pur și simplu nu au primit un rol. Sau își imaginează un drum anevoios către camera de „laundry”, cu scări de coborât, și aceleași scări de urcat înapoi, cu lumini de aprins, și mai grav – cu lumini de stins în urma lor, cu identificat coșul de rufe corespunzător și așa mai departe. O adevărată aventură pentru care ei se pare că nu au fost pregătiți. Sau pur și simplu se lovesc devreme cu nedreptățile vieții, considerând că numai ei trebuie să-și duca sosetele la spălat, și că ceilalți, cumva, au mereu sosetele curate, fără să le spele.

    Nu am reușit să-mi dau seama cu adevărat niciodată.

Lasă un răspuns

Povești pe sârmă - principal

Epopeea cărții „Povești pe sârmă” de la precomandă în mâinile tale

Au trecut 3 săptămâni de când s-a încheiat precomanda cărții „Povești pe sârmă. Cu, despre și pentru părinți imperfecți”. Trei săptămâni cu multe momente de la agonie la extaz  de când mă țineam cu un singur deget de sârmă până să dansez pe sârmă. În momentul în care scriu acest text, 99% din cele 500 de cărți cumpărate în perioada de precomandă au fost expediate. Și când te gândești că duminică, pe 30 iunie, când cifra magică a fost atinsă, n-aveam nici cea mai mică idee despre cât de lungi și anevoioase vor fi aceste 3 săptămâni… cât de imperfecte. Două cuvinte despre precomandă Simt să fac câteva clarificări despre precomanda cărții „Povești pe sârmă. Cu, despre și pentru părinți imperfecți”. Mulți dintre voi sunteți familiarizați cu această formulă precomandă, de la editurile care oferă șansa cumpărării unei cărți, cu ceva săptămâni (uneori chiar luni) înainte de intrarea în stoc a cărții propriu-zise. Cu o reducere și ceva beneficii, iar cei care au comandat-o în acea perioadă, o primesc după o perioadă determinată. La fel am gândit și noi perioada aceasta, cu marea diferență că fiind un proiect 100% independent – deci fără edituri, sponsori și alte entități în spate – toate costurile au fost suportate de mine, prin compania pe care am înființat-o, Părinți pe sârmă SRL. De aceea, precomanda nu a fost menită doar să aducă poveștile pe sârmă mai devreme, cu o reducere de 35% și bucuria de a fi printre primii 500 care o citesc, ci, mai ales, de a strânge suma necesară să printăm această carte. Fără această acțiune masivă, acest volum de povești ale părinților pe sârmă nu ar fi văzut lumina tiparului.  Gata precomanda, unde-i cartea Povești pe sârmă? Ne-am bucurat și am sărbătorit că săptămâna de precomandă 24-30 iunie a fost un succes. Și am reușit, în urma unei campanii de mai bine de o lună să strângem cele 400+ de comenzi (unii au cumpărat mai multe exemplare, de aceea cele peste 400 de comenzi au însumat 500 de cărți). În perioada aceasta cea mai mare contribuție au avut-o co-autorii care au împărtășit în comunitate  frânturi din poveștile lor din carte și, poate mai important, emoțiile și trăirile lor în aducerea la lumină a respectivelor povești. Deja după o săptămână primeam, pe toate canalele, mesaje de genul: „Unde e cartea? Să știi că la mine n-a ajuns? E vreo problemă cu comanda mea?” Deși am comunicat intens despre condițiile precomenzii și despre cele 2-3 săptămâni de așteptare, mulți au ratat informația. Nu-i nimic, am scris din nou, am răspuns tuturor, am cerut răbdare. În același timp, mi se cerea și mie să am răbdare, de la tipografie, că termenul de 2-3 săptămâni, era de la momentul BT-ului (bun de tipar) și e vremea tipăririi manualelor, așa că am avut de așteptat. Pe 10 iulie vă scriam: Ta na na naaaaaa! Habemus carte Și după ce am primit cu bucurie telefonul de la tipografia Real că e gata cartea, după ce am cărat – împreună cu soțul – vreo 900 de kilograme de cărți de la poartă în sufrageria goală (în casa în care nu ne-am mutat încă), dar care a devenit prima casă a cărților „Povești pe sârmă”, am socotit eu că până pe 15 iulie am timp să expediez cele 400 de colete. Că totul a mers conform planului până atunci. Terminarea cărții. Obținerea ISBN-ului (un număr unic dat de Biblioteca Națională a României), campania de precomandă, chiar și livrarea de la tipografie a fost cu o marjă de eroare de 3-4 zile… Totul a fost bine calculat cu vreo 6 săptămâni înainte, toate împletite de așa natură încât pe 15-16 iulie fiecare din cele 500 de prime exemplare să ajungă în mâinile celor care au precomandat-o. Nu puteam să mă înșel mai tare… Coletul. Unde-i coletul? Când te vezi cu munți de cărți și tu ești una, chemi întăriri. Fiică-mea, Iris, de aproape 11 ani, aștepta deja de vreo 5 zile să ajungă cărțile să poată să mă ajute cu împachetatul, până nu pleca în tabără. Joi, pe 11 iulie, ni s-au alăturat Emilia Furduiu și Dan, soțul ei, iar în 4, preț de o după-amiază ne-am simțit stăpânii lumii pachetelor. Pe Emilia o știți deja, eu îi spun image guru, ea e responsabilă de copertă, de grafică, de așezarea în pagină, tot ce are legătură cu imaginile e de la Emilia.  În câteva ore am ambalat vreo 300 de plicuri cu bule cu o carte, vreo 20 cu 2 și peste 20 de cutii cu 3-6 cărți fiecare. Am stat pe jos, într-o sufragerie goală, plină doar de cărți, de pachete, de ambalaje de hârtie… munți de hârtie. Apoi am mers acasă, la apartament și am devorat jumătate de pepene și-un pui pe sticlă și ne-am uitat la Encanto. Și-apoi iar am împachetat.  Unde ziceai c-a fost problema? Păi totul pare perfect, nu? De pe 11 iulie până pe 15 sunt 4 zile (cine mai socotește că urmează weekend, ai de depus dosarul pentru înscrierea copilului mai mare la liceu sau că cel mic pleacă în tabără?). Nu contează. Socoteală rămâne: 100 de cărți pe zi trimise. Termenul respectat. Totul e minunat, așa-i? Nu, deloc. De-abia acum a început chinul meu. Dar vouă vă zic în 2 paragrafe ce-am pătimit 10 zile. Doamne, ce de emoji îmi vine să adaug, dar pe blog nu se văd decât ca niște semne de întrebare sâcâitoare și fără rost. Așa că nădăjduiesc că o să vă folosiți imaginația.  Pentru expediere am făcut contract cu Sameday, cei care au cea mai extinsă rețea de easybox-uri din țară. În precomandă, am oferit livrarea gratuită la easybox și doar 10 lei pentru livrarea acasă. Așa că îți închipui că majoritatea coletelor erau cu livrarea la easybox. Doar că nu puteam genera niciunul din acele awb-uri automat, așa cum ar fi fost normal. Era o problemă de IT. Ceva din instalarea modulului Sameday pe site-ul meu nu era ok. Și nu mergea. Ce-mi rămânea de făcut? Să încep expedierile care merg. Am

Mai multe »

Cărți și jocuri numai bune de explorat în vacanță

Vacanța e, în sfârșit, aici cu trezit târziu, leneveală pe săturate, visat cu ochii deschiși, călătorii, tabere, vizite la bunici și muuuultă înghețată. Sună minunat până auzi același refren din nou și din nou: mă plictiseeeeeesc. Sună cunoscut, nu? Ei bine, se întâmplă și la case mai mari și avem ceva strategii pregătite pentru cazurile de urgență, însă pentru noi jocurile și cărțile sunt și au fost mereu o mare evadare din plictiseală, dar și o modalitate de a ne conecta, a explora lumi noi și a hrăni curiozitatea întregii familii. Așa că, v-am pregătit o serie de recomandări de cărți și jocuri, perfecte pentru zilele de vară, cu invitații la călătorii, la explorat, la ghidușii, la jucăușenie și, nu în ultimul rând, o bună ocazie de a nu lăsa creierul celor mici să lâncezească toată vara. Sunteți pregătiți? Ah, înainte să purcedem în explorarea noastră, e nevoie să știi că am un cadou pentru tine: un cod de reducere de 15% extra față de prețurile de pe site la cărțile și jocurile recomandate, o găsești la finalul articolului.    Când călătoresc iau cu mine… Ema și Eric descoperă Europa de Ioana Chicet Macoveiciuc Nu știu dacă mai e vreun părinte din România care să nu știe de zecile de cărți din colecția cu Ema și Eric și aventurile familiei Pofticioșilor. Dar cea mai nouă apariție este acest volum, în care Familia Pofticioșilor pleacă într-o călătorie prin Europa, de la nord la vest, trecând prin 9 țări. Explorează Praga, castelele din Cehia, Țara lui Moș Crăciun, Aurora Boreală din Norvegia , trec și prin țara unde s-a inventat Lego (Danemarca) și ajung chiar și în Elveția, țara ghețarilor și a ciocolatei. Spre bucuria lui Eric, dacă ați mai citit și alte cărți cu Ema și Eric, știți deja că fratele mai mic este cel mai pofticios membru al familiei. Să mai zic ce speranțe mi-a dat să văd scris: Vol. 1? Car urmează și altele. Abia le aștept. Iubim cărțile cu Ema și Eric, deși copiii mei au mai crescut, pentru modul foarte amuzant și jucăuș în care sunt scrise, pentru ilustrațiile atât de calde și atrăgătoare create de Lavinia Trifan, dar și pentru că îți fac o poftă nebună să călătorești, să descoperi lucruri noi, să revezi locuri dragi și scot la iveală amintiri ce lâncezeau prin sertarele minții. Sper că nu ați ratat „Iubim să călătorim. Ema și Eric descoperă România” care beneficiază zilele acestea de reducere de 30%.Vârstă recomandată: 3+ iar ca maxim nu există, o să vă amuzați și o să aflați lucruri noi și voi, părinții sau bunicii.   Sunt imbatabil: QUIZ în familie Încă de când băiatul meu, primul născut, avea 2-3 ani am început să-i iau acest joc cu întrebări.„Sunt imbatabil” e o colecție evantai de la 2 ani la 10, care dezvoltă inteligența copiilor. Conține 500 de întrebări și răspunsuri alese în funcție de nivelul de cunoaștere al copilului. Intrebarile fac parte din programa școlară, stimulând gândirea, iar pentru că are formatul unui joc, copii nu realizează că învață.Noi n-am ratat nicio ediție, le-am făcut cadou, le-am cărat după noi prin avioane, vacanțe, la plajă, pentru a alunga momentele de plictiseală și a ține mintea celor mici mereu activă.Nu vă mai zic câte lucruri noi au învățat, noi ne-am amintit diverse situații, cum era școala pe vremea noastră, câte o povestioară ici colo, toate ne-au făcut să le îndrăgim foarte mult. Dar jocul nou apărut, Quiz în familie (de la 7 la 107 ani scrie pe copertă) a urcat instant în topul preferințelor. Să mai răspundă și părinții, nu doar copiii. Plus că l-a prins chiar și pe adolescentul nostru de 15 ani și ne-a adus multe momente de distracție și cunoaștere în joacă înainte de examenul de Evaluare Națională, când am evadat o zi la mare. Cum se joacă. Aveți 4 seturi cu întrebări, pe vârste și clase (pregătitoare, clasa I, aII-a, până la clasele V-VIII și adulți) cu întrebări din diferite domenii, precum geografie, istorie, limba română, științe și activități din timpul liber, inclusiv provocări amuzante, jocuri de inteligență, mimă, cântece și multe altele. Sunt concepute pentru a fi provocatoare și educative pentru toate vârstele și ajută la dezvoltarea gândirii critice, a memoriei și a abilităților de rezolvare a problemelor.   Marea carte cu jocuri pentru minte Am ajuns la partea mea preferată, jocurile. Cel mai greu e când plecăm în vacanță să luăm cu noi toate jocurile pe care și le doresc copiii. Ar însemna să avem o valiză doar pentru jocuri și cărți, și asta nu e mereu posibil. Ei bine, noi am rezolvat problema aceasta, cu o carte joc.Să vă explic: „Marea carte cu jocuri pentru minte” este o carte cu toate paginile cartonate, o carte ce reunește 8 jocuri, pentru antrenarea constantă a materiei cenușii prin jocuri și poftă de râs. După ce asamblezi cu ușurință piesele și zarul pe care le găsești în carte, poți începe jocul. Ai de unde alege, fie că alegi Astro-provocarea,  Tableologia (un fel de table), Triunghiul magic sau te încumeți să evadezi din laborator. Pe lângă hohotele de râs e posibil să experimentezi a îmbunătățire a abilităților mentale și matematice, dar și o sporire a strategiilor și capacităților lingvistice. Dacă astfel de cărți joc vă plac, DPH are o coleție mai mare, iar preferatele noastre sunt Marea carte cu jocuri inspirate din povești și Marea carte a jocurilor cu exploratori.  Enciclopedii și cărți de știință numai bune de explorat în vacanță Enciclopedia cunoașterii. Corpul uman Copiii sunt natural curioși, iar corpul uman este un subiect atât de vast încât ai toate șansele să rămâi fără răspunsuri rapid în fața rafalelor de întrebări ale celor mai mici sau mai mari. Așa că proaspăt scoasa de la tipar enciclopedie despre corpul uman  este o carte ce merită avută în casă, cu informații detaliate și extrem de variate de unde chiar și adulții au muuulte de învățat. Aș recomanda această carte pentru nivelul avansat și copii mai mari, dar pentru cei mai mici editura are o

Mai multe »
portret părinte pe sârmă

Cine este părintele pe sârmă? Cum arată el? Te recunoști?

Încă de la primele mesaje, la crearea acestei comunități, în decembrie 2019, când eram 200 de părinți pe sârmă (majoritatea mame, dar erau vreo 3 tați și atunci), mi-am propus să mă arăt. Să mă cunoașteți. Să fiu sinceră și autentică, nu doar o mască construită să dea bine în social media. Sigur că asta nu înseamnă că mă cunoașteți la fel de bine ca soțul, prietenii din copilărie sau mama mea. Dar adesea, pe anumite subiecte, voi aflați primii ce-i în sufletul și în mintea mea. Acum câteva săptămâni, te-am îndemnat la puțină reciprocitate,  prin completarea chestionarului Portretul părintelui pe sârmă. 350 dintre voi au răspuns pozitiv și le sunt recunoscătoare.  Acest articol vine ca răspuns la cererile voastre de a dezvălui măcar câteva detalii relevante desprinse din răspunsuri.   Salutare, sunt părinte pe sârmă, mai precis, mamă pe sârmă Doar 4 tați au răspuns chestionarului (deci undeva peste 1%), deși pe grup, statistica spune că aprox. 6% din membri sunt bărbați. Deși sunt în număr mic, nu i-am uitat niciodată, eu, personal, am scris zeci de postări în comunitate reunite sub #tațiimplicați, un tată foarte implicat, George, a fost alături de noi din prima zi și a creat cea mai mare creștere din istoria grupului când ne-a menționat în direct la Europa FM. De asemenea, 4 tați au scris povești sau poezii pentru cartea colectivă pe care o vom lansa fooaarte curând, „Povești pe sârmă. Cu, despre și pentru părinți imperfecți”,  iar dacă vrei să guști un crâmpei de poveste de tată, ce a scris cu multă emoție, vulnerabilitate și deschidere, o poți face aici. Revenim la mama pe sârmă. Cei mai mulți membri implicați în comunitate sunt mame. Mame ce au, în cea mai mare parte a lor, între 31 și 40 de ani. Cel mai reprezentativ procent din respondente are 2 copii, este căsătorită și a absolvit facultatea sau are studii postuniversitare.     Cum interacționează părintele pe sârmă cu comunitatea Cei mai mulți ați spus că sunteți părinte pe sârmă de 1-3 ani și că intrați zilnic pe grup.  Vă implicați uneori cu răspunsuri pe grup, atât la postările altor membri, dar și la ale moderatorilor.  Drag părinte pe sârmă! Să știi că avem nevoie de implicarea ta și ea contează. Tu contezi! Adesea vezi scris deja aceleași lucruri pe care l-ai fi spus și tu și te oprești. Însă fiecare e unic în felul său și poate ajuta prin împărtășire, și pe cel care cere ajutor, pe cei care citesc, dar și pe sine. Implică-te, comunică, nu sta în umbra, nu ești invizibil, meriți să fii văzut, înțeles, apreciat. Cel mai mult v-au ajutat pe grup – informațiile, resursele de calitate (din ghiduri, interviuri video, postări educative ale echipei PPS), răspunsurile, sfaturile echipei PPS date la postări ale părinților din comunitate, dar și atmosfera de înțelegere și suport, lipsa de judecată și blamare.   Adesea viața de părinte e copleșitoare Dacă și tu ai bifat (sau doar ai gândit)că te simți adesea copleșită de toate rolurile și pălăriile pe care le porți, află că nu ești singură. cele mai multe mame se simt astfel. Plus că majoritatea simte că nu petrece destul timp cu copiii săi. Aici, dragile mele, aș vrea să am o baghetă magică și să înlătur vinovăția care se strecoară pe nesimțite în mințile și inimile noastre și să îți insuflu pentru totdeauna certitudinea că nu e nevoie să le faci pe toate. E de ajuns cât faci. Ești de ajuns. Ai nevoie și de timp pentru tine.  Să te încarci. Să citești o carte. Să te relaxezi. Să visezi cu ochii deschiși. Să lenevești,  Iar copiii tăi vor învăța din asta că nu trebuie să le facă pe toate nici ei, că valoarea lor nu stă în cât de bine și mult performează. Că au dreptul și e ok să se odihnească. Să stea. Să nu facă nimic.    Cum se încarcă părintele pe sârmă? Îi place să citeasca cărți pe diferite domenii de specialitate, inclusiv de parenting sau dezvoltare personală, dar ascultă cu plăcere și podcasturi și alte resurse pentru inspirație.  Am fost atât de fericită să primesc această confirmare, căci eu sunt o mare iubitoare de cărți și învățare, de 3 ani și ceva organizăm cluburi de carte lunare și avem rubrici permanente cu recomandări de cărți pentru copii și adulți. La fel și postări lunare cu resurse de unde să ne luăm inspirație și infromații de calitate.   Ce te ține treaz noaptea? Una din cele mai bifate frustrări pentru părintele pe sârmă este legată de incertitudini în educație: uneori mă simt confuz/ă sau nesigur/ă în privința modului în care ar fi bine să gestionez diferite situații legate de creșterea și educarea copiilor mei. Cred că rezonăm foarte mulți cu această idee și adesea ne punem la îndoială și ne comparăm momentele noastre cele mai proaste cu cele mai bune momente ale celor din jur. Sau de pe rețelele sociale. În cartea „Povești pe sârmă. Cu, despre și pentru părinți imperfecți”, vei citi peste 50 de povești autentice, reale, necosmetizate despre viața de părinte. Și vei vedea că nu ești singură și că toți cei 45 de autori au, la rândul lor, îngrijorări, necazuri, îndoieli, momente proaste, greșesc, chiar o dau în bară rău, și asta nu-i face părinți mai puțin buni. Doar părinți imperfecți, suficient de buni. Ne vedem pe plajele lumii, eventual citind și sorbind dintr-un cocktail În final, ne-am bucurat să citim despre cum arată o zi ideală în viața voastră, și parcă am visat și noi, echipa, odată cu voi. Printre ingredientele unei zile ideale pentru părintele pe sârmă, se află: tihna, râsetele, familia, altcineva să facă voastră, marea și plaja, cititul, odihna, natura, cuplul, și, mai ales, totul să fie fără alergătură și trezit la program fix.  Vă mulțumim, și eu și echipa PPS care a conceput și interpretat acest chestionar, pentru multe cuvinte de apreciere și recunoștință transmise, ne-au uns la suflet și ne-au reamintit cât de mult bine putem aduce în lume.

Mai multe »