Cum să întărim relația de atașament a copiilor față de noi, la orice vârstă!

V-ați întrebat vreodată ce-i face pe copiii noștri să ne asculte, să vrea să ne urmeze, să vrea să fie buni și să coopereze?

Iar pe de altă parte ce-i impiedică să facă același lucru cu oamenii necunoscuți, din afara familiei sau cercului lor și de ce rezistă influenței cuiva necunoscut?

Răspunsul este atașamentul.

Dincolo de teoria atașamentului dezvoltată în urmă cu peste 50 de ani de renumitul psihiatru de copii britanic John Bowlby și de către psihologa canadiană Mary Ainsworth, azi vă aduc în atenție un model al atașamentului dezvoltat de psihologul canadian, Gordon Neufeld, co-autorul, împreună cu Dr. Gabor Mate, a unei cărți de căpătâi pentru orice părinte:„Cum să ne ținem copiii aproape”.

Neufeld a dezvoltat un model cu 6 stadii de atașament prin care toți copiii trec în primii 6 ani de viață.

În imaginea ce urmează vei găsi cele 6 stadii și descrierea lor iar dacă al tău copil e bia născut sau are doar 1-2 ani, ești un norocos. Urmărind ca toate aceste căi de atașament să fie puternice, la vremea când ai noștri copii le traversează, în mod natural, hrănim înclinația naturală a lor de a ne urma și a coopera.

Și dacă ai mei copii nu mai au 6 ani? Cum pot investi în relația cu ei?

Indiferent că ai tăi copii au 6, 10 ori 20 de ani, oricând poți investi în relația cu ei și chiar poți repara anumite greșeli sau adăuga lucruri pe care nu le-ai crezut necesare sau utile până acum.

Mereu există oportunități de a construi și reconstrui relația. Trebuie doar să conștientizăm acest lucru și când vedem probleme de comportament sau dinamică a relației, să le luăm ca pe niște semnale și să privim lucrurile din punctul de vedere al relației.

Cu alte cuvinte, pune mai mult preț pe relație decât pe comportament. Iar pentru asta ți-am pregătit mai multe sugestii de jocuri și activități pentru consolidarea relației, după modelul celor 6 stadii ale lui Gordon Neufeld.

 

Proximitatea:

Invită-l pe copil să jucați un joc împreună;

Mergeți într-o plimbare pe jos sau cu mașina, fără să știți destinația;

Plănuiți un picnic pentru voi 2, chiar dacă e în propria curte;

Roagă-l pe copil să te învețe ceva la care e bun, fie că e vorba de desen, de descărcat muzică etc.;

Aranjează-i părul fetei tale într-un mod nou, oferă un masaj băiatului tău etc.

 

Asemănarea

Vizionați un film/o animație care vă place amândurora;

Mergeți la un restaurant unde au mâncarea voastră preferată;

Jucați un joc care vă place amândurora;

Invită-ți copilul să-ți explice opinia lui despre ceva și arată-i explicit când ești de acord;

Faceți o activitate pe care o iubiți amândoi, călărie, ping-pong, jocuri video, minigolf etc.

 

Citește și articolul Lasă-l, dragă, face așa doar pentru atenție!

 

Apartenența/Loialitatea

Când copilul este copleșit de teme sau altă sarcină, fă-i o cană de ceai sau ciocolată caldă, fă-i un masaj de relaxare a umerilor, arătându-i că ești acolo pentru el;

Lasă-l pe copil să te audă cât ești de impresionat/mândru de ceva ce-a făcut sau spune-i-o direct;

Dacă copilul are o problemă cu un profesor, gestioneaz-o în așa fel încât să nu simtă că te aliezi cu profesorul împotriva lui. Fii sigur că știe că implicarea ta este despre a ajuta la rezolvarea problemei și că ești de partea lui;

În momentul în care copilul nu se poartă corespunzător, vino alături de el (de aceeași parte a baricadei, cum se spune), nu împotriva lui, explicându-i calm și ținând cont de nevoile reale, nu de comportamentul de suprafață;

Mulțumește-i copilului pentru ajutorul și contribuția lui, exprimându-ți recunoștința sau bucuria față de gesturile sale.

 

Semnificația

Spune-i povestea despre cum i-ai ales numele;

Vizionați poze, albume sau filmulețe cu voi și povestiți-i despe acea perioadă din viața ei/lui;

Spune-i cum te inspiră – poate fi orice, pasiunea lui/ei, iubirea față de animale, răbdarea, imaginația;

Surpinde-l cu o scrisoare/bilet despre lucrurile unice la el și despre motivele pentru care îl apreciezi;

Spune-i, ca din întâmplare, cum îți înseninează ziua și cât de norocos ești să-i fii părinte (aici e important să i-o și arăți).

 

Iubirea

Pune-i un bilet cu o inimioară (sau o declarație gen „Te iubesc. Să ai o zi minunată”) în pachețelul de prânz sau în penar;

Spune-i numele cu iubire și căldură în voce;

Spune-i „te iubesc” des, fără ca apoi să aduci vorba de vreo activitate, dacă și-a făcut temele sau s-a ținut de cuvânt cu promisiunea;

Acceptă cu deschidere și bucurie orice dovezi de iubire. (Fiica mea îmi spune, în pat la culcare, că simte iubirea mea în inimă, și că o încălzește, e posibil ca al tău copil să simtă iubirea diferit de cum crezi tu, dar asta nu o face inferioară.)

 

A fi cunoscut

Ascultă. Ascultă cu atenție și deschidere tot ce are să-ți spună copilul chiar dacă are 3 ani și nu înțelegi toate cuvintele. Sau dacă faci altceva, comunică-i că te eliberezi în 5 minute și îi vei putea acorda toată atenția;

Dacă îți mărturisește o problemă, fii deschis și rămâi de partea ei/lui pentru a-ți încuraja copilul să fie sincer cu tine orice s-ar întâmpla, nu să se teamă de reacțiile tale și să se ascundă;

Abține-te din a oferi sfaturi până nu îți comunică ce simte și ce are nevoie;

Mulțumește-i pentru momentele când și-a deschis sufletul față de tine.

Cu siguranță lista este infinită, trebuie doar să facem o prioritate din a investi în relația noastră.

Cum ar fi ca, în funcție de copil și preferințele, disponibilitatea și înclinațiile fiecăruia, să faceți o listă cu activități/jocuri pentru consolidarea relației, de bifat măcar unul pe zi?

Ce ziceți, merită să investim în relația cu ai noștri copii?

Sau ne rezumăm doar la a ne lăsa duși de val, a gestiona, repara și răspunde pe moment?!

În curând voi publica și un articol despre consecințele negative ale unui atașament slab și despre un alt concept dezvoltat de Dr. Gordon Neufeld, numit contravoință (deocmadată îl puteți citi pe grupul Părinți pe sârmă, doar dacă sunteți membri.)

Abonează-te la newsletter-ul bilunar Părinți pe sârmă

La abonare, vei primi cadou e-book-ul „De la naștere la adolescență. Ghidul tău de înțelegere a etapelor de dezvoltare a copilului”.

Distribuie articolul pe:

Lasă un răspuns