Cum să ne bucurăm de vacanță. Și noi, nu doar copiii!

activitati-si-atitudini-pentru-a-ne-bucura-de-vacanta - principala

A veniiiiit vacanța!!! Ce sentiment plăcut ne inundă de când eram noi mici, cum așteptam să se termine școala și să ne trezim la ce oră vrem, să ne petrecem vara afară, la bunici, în general, sau jucându-ne cât e ziua de lungă pe stradă sau pe lângă bloc cu copiii de-o seamă.

Vremurile s-au mai schimbat, însă copiii așteaptă și acum cu aceeași bucurie și nesaț zilele lungi de vară, cu multă joacă și nimic de făcut!

Articolul de azi n-o să fie despre ce tabere, sporturi, meditaţii, ateliere şi alte activităţi să alegem pentru a le umple timpul de vacanţă al copiilor (care vor exista cu siguranţă şi care îşi au rolul lor în programul copiilor) ci despre a profita la maxim de timpul liber, neplanificat, nestructurat pe care-l au astfel încât la toamnă să simţiţi că al vostru copil chiar a crescut, chiar a descoperit lucruri noi despre sine și despre lume şi a rămas cu niște amintiri pe viaţă.
Înainte de a trece la cum să ne organizăm și ingredientele (a se citi atitudini) magice pentru o vacanță de vară de neuitat (și pentru copii și pentru noi), să trecem în revistă câteva din locațiile și activitățile clasice de vacanță, pe care fiecare le adaptează în funcție de situație, vârstă și posibilități. 

Unde mergi și ce faci în vacanța mare!

Această listă arată, probabil, diferit pentru fiecare familie, poate vă inspiră ceva din ce avem noi pe listă:

????Vacanța la bunici;

????Tabere – pe care le recomand cu cea mai mare căldură pentru creșterea încrederii în sine și pentru probabil cele mai frumoase momente petrecute departe de părinți. Noi am început aventura numită tabără la aprox. 8 ani la ambii copii. Am scris mai mult despre expriențele noastre cu taberele aici;

????excursii de o zi sau de weekend – pentru explorare, schimbarea peisajului și pentru încercarea de lucruri noi; într-o astfel de călătorie am mers anul trecut cu cea mică și o familie de prieteni, când am avut două premiere: prima oară cu trenul și prima oară în orașul Târgoviște;

????tabere urbane/ cursuri tematice – acestea sunt ocazii foarte bune de explorat noi domenii de interes, noi sporturi, noi grupuri de prieteni. Anul trecut, băiatul nostru de 12 ani pe atunci a participat la un curs intensiv de 2 săptămâni de teatru și așa și-a descoperit o pasiune neștiută până atunci;

????explorare urbană: fiți turiști în propriile voastre orașe: vizitați muzee, grădini zoologice sau botanice, parcuri și plimbați-vă cu autobuzul hop on, hop off (dacă trăiți într-un oraș mare);

????concediu cu părinții –  la noi n-ar fi vară fără tradiționala deja vacanță la mare (7-10 zile), neapărat cu o zi de aquapark inclusă.

Acum că am gândit, în mare, unde mergem și ce facem – cum facem să nu ne stresăm și să păstrăm măsura, bunele obiceiuri, cum să ne distrăm dar… și cum facem față plictiselii!

 

Brainstorming de familie: tu ce îți dorești de la vacanța asta?

 

activități și atitudini de vacanță - calendar

Înainte de a le propune copiilor programul de vacanță, e nevoie să luați în considerare: vârsta lor, timpul pe care îl aveți de ocupat, preferințele lor, timpul vostru și cât sunteți dispuși să vă implicați și ariile de interes.

Și mai bine, dacă al tău copil are peste 4 ani, uneori și când e mai mic, te încurajez să discuți cu el, să îl întrebi ce ar vrea să facă, cum ar arăta vacanța lui ideală, ce n-ar trebui să lipsească, cu cine i-ar plăcea să se vadă etc.
Asta îl va face pe copil să simtă că și el contează, că are un cuvânt de spus în deciziile importante ale familiei și, din experiența mea, îl va face și mult mai implicat.
Notați totul pe o agendă sau pe un caiet și apoi vedeți ce e de tăiat, ce rămâne, ce e fezabil și cum.
Atenție: a le da copiilor o voce și a-i implica în deciziile familiei (fie că e vorba de decizia despre unde să mergem în vacanță sau ce muzeu să vizităm, ori unele mai serioase) nu înseamnă că noi cedăm frâiele copilului și nici că e nevoie să acceptăm toate sugestiile lui. Tot noi suntem adulții, ăia responsabili și cu experiență. Doar că și noi beneficiem de creativitatea și prospețimea gândirii copiilor.

Concepeţi împreună un calendar de vacanţă

Copiii au nevoie de stabilitatea oferită de rutine, de a şti ce activităţi am programat şi când. După ce ați stabilit, în linii mari, cum arată lunile de vară, faceţi un calendar cu întreaga perioadă a vacanţei, până la începutul şcolii.
În calendar notaţi toate datele cunoscute: perioada vacanţei la mare/munte, plecări de weekend, perioade de stat la bunici, tabere, cantonamente, zile de naştere importante sau aniversări, vizite la medici sau evenimente importante (concerte sau târguri, cum e pentru noi târgul Bookisit#10, de pe 25 iunie, unde copiii mă însoțesc pentru a-și vinde cărțile ce le-au rămas mici și a-și completa bugetul).
Comunicaţi copiilor aceste date, dacă se poate cereţi-le părerea referitor la acele date/perioade ce pot fi modificate. Explicaţi-le pe îndelete ce aşteptări aveţi de la ei pentru acele activităţi programate (vom merge cu maşina deci vom avea nevoie de colaborarea voastră în a face drumul cât mai plăcut şi fără incidente, etc.)
Foarte mulţi dintre copii au un stil de învăţare vizual şi acest calendar cu datele şi perioadele programate (puteţi pune şi poze sau alte imagini relevante) îl vor ajuta pe copil să se simtă mai în siguranţă, să simtă că are un control asupra viitorului şi a timpului personal şi… vă va scuti de vreo 958 de întrebări!
Acum că am delimitat perioadele clare când vom avea plecări, deplasări sau anumite activităţi, sporturi, ce facem cu timpul liber? Sau, mai bine zis, cum ne bucurăm de el?
Când am început articolul aveam în minte mai mult copiii, însă pe măsură ce scriam am realizat că cele mai multe provocări de a ne bucura de lunile de vară și chiar de deplasările sau concediile cu copiii le avem noi.
Că, deh, e mai complicat să fii adult.
Așa că la final că așteaptă un document printabil cu  atitudinile și zen-ul nostru, al părinților. 

Cele 8 ingrediente esențiale în mixul unei veri reușite – pentru copii

 

1. Timpul nestructurat

Acesta îi stimulează pe copii (şi nu numai) să-şi exploreze lumea interioară şi exterioară, ceea ce duce la creşterea creativităţii, a imaginaţiei şi a descoperirii de noi pasiuni. Îngăduiţi-le o perioadă de joacă liberă, nestructurată în fiecare zi, oriunde aţi fi (mai ales în vacanţe). Nu uitaţi că joaca este jobul copiilor, joaca este învăţare, nu pierdere de timp.

2. Abia după ce treci de zona de plictiseală, ajungi la zona creativă!

activități și atitudini de vacanta - copii

În ultima vreme s-a vorbit destul de mult despre beneficiile plictisului şi n-aş putea scrie despre organizarea timpului liber din vacanţă fără să amintesc despre valoarea plictiselii pentru copii. S-a subliniat adesea că această generaţie de copii nu suportă să se plictisească, că tot timpul sunt ocupaţi să facă ceva (sau ar trebui să fie) iar în momentul în care se plictisesc caută stimulare… iar stimularea cea mai la îndemână este tehnologia.
Ei nu apucă să se plictisească pentru că imediat deschid televizorul, îşi iau tableta sau telefonul şi încep să butoneze, să caute pe internet, să se joace jocuri video şi aşa mai departe. Însă plictisul este momentul lor de întâlnire cu sine, cu nevoile, cu dorinţele, cu temerile lor, cu întrebările şi dilemele, cu emoţiile, cu vocea lor interioară … cu lumea lor!
Iar atâta timp cât nu le limităm accesul la tehnologie şi nu-i lăsăm să se plictisească, le răpim această oportunitate de întâlnire cu ei înşişi, de a se cunoaşte, de a se întreba şi de a raţiona, de a-şi dezvolta o voce puternică şi, deloc de neglijat, îi împingem să caute mereu soluţii la problemele lor în afara lor şi nu în interior!

3. Lectura e, din punctul meu de vedere, cea mai importantă activitate constantă în vacanță

Dacă este o activitate care îi îmbogăţeşte, care îi face să viseze, să-şi imagineze, să călătorească în diverse lumi şi epoci istorice şi, în acelaşi timp, le dezvoltă gândirea, logica, vocabularul, cunoştinţele, corectitudinea în scris şi citit, aceea este lectura. Aşa că, decât să-i forţaţi pe copii să facă fişe, culegeri, caiete de activităţi, cel mai bine stimulaţi-i să citească.
Să citească ce le place; să citească mult; să citească divers şi variat, din surse diferite, de la reviste, enciclopedii, cărţi din programa şcolară, cărţi haioase, cărţi serioase, cărţi care nu le plăceau la prima vedere, indicatoare, postere, instrucţiuni de jocuri…chiar şi reţete…
Sunt multe strategii pe care le puteţi folosi pentru a atrage copilul spre lectură, iar prima este chiar să-i citiţi voi! Da, chiar dacă e deja la şcoală şi ştie să citească singur! Chiar dacă are 9 ani şi poate citi un roman de 200 de pagini în 3 zile dacă vrea (nu ştiu prea mulţi să nu se sperie în faţa numărului de pagini). Citiţi împreună 1-2 capitole, poate un sfert de carte şi apoi lăsaţi-l pe el să termine singur dacă tot e curios să afle continuarea.
O altă idee ar fi să organizaţi un joc de bingo sau o provocare a lecturii – dacă ești abonat la newsletter vei primi 2 astfel de jocuri împreună cu articolul în newsletter-ul de pe 1 iulie 2022. Dacă nu ești abonat, ce mai aștepți? Abonarea se face pe prima pagină, în partea de jos. 

4. Încurajează starea de flux (flow, în engleză)

activități și atitudini de vacanta - flux

Mulți părinți se plâng nu sunt motivați să și nu își pot concentra atenția pe „ce trebuie”, problemă pe care nu o au când vine vorba de ce le place. Ei bine, vacanța e momentul cel mai bun să-i lăsăm să se implice trup și suflet în orice (evident excludem activitățile care îi pot răni, le pot face rău) fără să ne teme că le subminăm motivația pentru la anul. Ba dimpotrivă!

Cel mai bun mod de a-l motiva să facă lucrurile pe care le vrei tu, e să-l lași să petreacă timp cu lucrurile care îi plac.

Soluția care pare, după cercetări, să fie cea mai bună este nu să-i certam când nu au același nivel de flux „ce trebuie” ci să-i încurajăm să guste cât mai mult din aceasta stare care le va da încrederea și recompensa interioara să depună eforturi și mai mari, data viitoare, și în alte arii.

Starea de flux este acea experiență a angajării depline în ceea ce faci în prezent. Când simți că poți petrece ore în șir făcând un lucru; când acesta îți aduce bucurie prin sine fără alte recompense; când ceea ce faci e important. 

Pe măsură ce copiii cresc și pot face activități alese de ei unde motivația interioară și atenția se întâlnesc – se creează fluxul și se sculptează creierul.

Gândește-te! Copilul tău când e în starea de flux? Ecranele nu se pun!!!

 

5. Somnul

Doar pentru că e vacanță, nu înseamnă că nu mai dormim suficient, ne culcăm la miezul nopții și ne trezim în miezul zilei.

Somnul este precum fundația unei case, nu se vede, de cele mai multe ori, și ai tendința s-o ignori, însă fără ea, totul se dărâmă.

Nu vreau să insist mai mult, dar dacă vrei să te înțelegi cu copilul tău, să nu fie un butoi cu pulbere și să vă puteți bucura de orice zi, un somn de calitate și suficient pentru vârsta copilului, este esențial.

 

6. Încurajează-l să viseze cu ochii deschiși!

Știți acea temere a părinților că ai lor copii pierd timpul? Ei bine, studiile recente despre dezvoltarea creierului arată că e esențial să învățăm să nu facem nimic. Atunci avem timp și spațiu să reflectăm la evenimente, situații și idei, creăm speațiu să ne vină idei bune, să fim creativi, să ne bucurăm doar să fim.

A învăța să stăm în solitudine, să fim confortabili cu noi înșine este una din cele mai importante abilități pe care o achiziționăm în copilărie. 

7. Alege mișcarea în aer liber

activități și atitudini de vacanta - mișcare

Copiii au nevoie de mișcare ca de aer. Nu doar pentru sănătatea corpului, ci, mai ales pentru dezvoltarea creierului.

Cele mai multe recomandări internaționale vorbesc despe minim 60 de minute de mișcare, așa că scoateți bicicletele la plimbare, rolele, mergeți la o plimbare prin pădure sau pe plajă, pe stradă sau în parc. Dar nu lăsați să treacă vreo zi fără să ieșiți afară și să vă mișcați corpul.

8. Aprinde scânteia

Vacanța de vară îmi pare mie una din cele mai bune perioade pentru a aprinde scânteia în copiii noștri. 

Dar ce e scânteia aceasta?

Scânteia este o metaforă pentru interesele și pasiunile copilului tău, acele activități pe care le face cu bucurie, cu sufletul și în care se poate pierde cu orele. Acea activitate care îi asigură starea de flux de care vorbeam mai devreme. Scânteia a fost descrisă pentru prima dată de cercetătorul Dr. Peter Benson, vă invit să aflați mai multe din Ted Talk-ul pe această temă. Discursul se numește Sparks: How Youth Thrive.

”Fiecare copil are un interes, o abilitate sau o pasiune care aşteaptă să fie descoperită şi care poate deveni centrul entuziasmului său. Care se poate transforma într-un scop în viaţă. Cum aflăm care este acel interes? Cum alimentăm acea scânteie ca să se preschimbe într-o vâlvătaie uriaşă? Şi de ce e important să o facem?“

Steve Biddulph

 

Cele 8 reguli pentru a nu-ți pierde mințile în vacanța cu copiii

Această porțiune este cadoul meu pentru părinți!

Știu, dragilor, că vara nu e mai ușoară pentru voi și că vă dați peste cap să faceți toate lucrurile bine, să mergeți și la serviciu, să organizați concediul, taberele, vizitele și cantonamentele, să mergeți la vreun sport sau curs cu cei mici, și… să vă mai păstrați și calmul și zâmbetul pe buze.

Știu că îți vine să te urci pe pereți câteodată și să-ți dai demisia din rolul de părinte, mai ales când al tău copil se învârte ca un titirez toată vara prin casă, plângându-se că s-a plictisit, iar tu ai deadline de predare la vreun proiect. 

Ce ne ajută cel mai mult este să fim conștienți că vacanțele sunt perioade stresante. Iar stresul vine, pe de o parte din așteptările noastre nerealiste, idilice uneori ca totul să iasă perfect, să fie roz și fără cusur – că doar am muncit tot anul pentru concediul ăsta. 

Pe de altă parte vorbim de timpul petrecut cu copiii, mult timp, practic tot timpul petrecut alături de ei, ceea ce va apăsa toate butoanele, ne va lăsa la vedere toate vulnerabilitățile și rănile și ne va face să ieșim din zona de confort. Și pe noi și pe copii.

 

Iată câteva ancore ce te pot salva de la stresul vacanței cu copiii

Nu subestima puterea rutinei. Poate e o altă rutină decât acasă, totuși e nevoie de ea pentru ca ai noștri copii să se simtă în siguranță, să aibă previzibilitatea și confortul necesar pentru a face față și a se bucura de experiență. 

Scade așteptările. Cu cât ne dorim ca totul să fie la superlativ, cu atât ne va fi mai greu să acceptăm orice experiență care nu este așa. Or, pentru a ne bucura de vacanță (ca și de viață, în general) trebuie să luăm fiecare experiență așa cum vine, s-o înțelegem, să vedem ce avem de învățat de acolo și să mergem mai departe. Există chiar și studii făcute pe atleți de top care atestă că avem mult mai mult succes dacă așteptările noastre sunt puțin mai scăzute și nu tind spre perfecțiune. 

 

Să ne concentrăm pe sentimente, pe emoții, pe trăiri

Dacă te-aș întreba care sunt amintirile tale cele mai dragi din copilărie ce ai răspunde?

Când am întrebat părinții din comunitatea Părinți pe sârmă despre asta, nimeni nu ți-a amintit experiențe superlative, Disneyland-uri, excursii în locuri scumpe sau greu de atins, nici pentru copilul tău nu vor fi acestea amintirile cele mai dragi.

Ceea ce va rămâne în mintea și sufletul lui vor fi acele momente care sunt legate de emoții intense. Așa funcționează memoria noastră. Deci, puteți să mergeți și pe Zidul Chinezesc și pe Insula Galapagos, dacă există tensiuni, nemulțumire continuă, furie, reproșuri și corectare constantă, fiți siguri că acel moment nu va rămâne în memoria copilului ca un moment plăcut, frumos, o amintire de neprețuit, cel mai adesea va rămâne ca una negativă, neplăcută. 

Am adunat în imagine 8 reguli care pe mine m-au salvat (sau măcar nervii mi i-au mai cruțat) în ultimii ani de vacanțe, sărbători și plecări alături de copii, și m-au ajutat să mă bucur mai mult de timpul petrecut cu ei.

Îl poți descărca în format pdf pentru a-l printa, doar apasă pe imagine.

activități și atitudini de vacanta - pentru părinți
Haideţi să privim vacanţa ca pe o provocare de a ne reconecta cu ai noştri copii, a-i face să se simtă iubiţi şi apreciaţi aşa cum sunt! Să petrecem timp unu-la-unu, să ne jucăm împreună, să facem castele de nisip, să râdem zgomotos, să plângem împreună când suntem trişti sau emoţionaţi, să ne jucăm cu apă, să-i privim cu sclipiri în priviri şi cu încredere în viitor….
Voi cum vă organizați vara aceasta?

Ce activități obligatorii sunt pe lista voastră?

Cât timp nestructurat de joacă liberă au copiii?

Cum vă descurcați cu limitarea ecranelor?

Abonează-te la newsletter-ul bilunar Părinți pe sârmă

La abonare, vei primi cadou e-book-ul „De la naștere la adolescență. Ghidul tău de înțelegere a etapelor de dezvoltare a copilului”.

Distribuie articolul pe:

Lasă un răspuns