E copilul meu pregătit să meargă în tabără? Dar eu?

Tabără - imagine principală
Dacă e vară, clar trebuie să vorbim despre tabere.
Pentru unii ele pot fi sinonime cu distracția, aventura, explorarea, prieteni noi, bancuri și primele bagaje făcut singur.
Iar pentru alții teama de a fi departe de părinți, bullying, singurătate sau experiențe neplăcute.
În oricare extremă te-ai afla, e important să înțelegem de ce tabarele sunt extrem de valoroase în dezvoltarea unui copil și cum să NU lăsăm temerile și prejudecățile, ori experiențele noastre poate neplăcute despre tabere să ne guverneze decizia de a trimite sau nu copilul în tabără.

Din experiența noastră de peste 6 ani de tabere, cu 2 copii

Pentru că știu că aveți nevoie de povești reale despre experiența taberelor, nu idealizate și cosmetizate, voi împleti informațiile și recomandările de la doi specialiști cu povestea noastră cu tabăra.

O parte din informații vin de la un om pe care îl urmăresc și apreciez foarte mult, Dr. Michael Thompson, renumit psiholog, consilier școlar și autor al unor cărți de referință precum:„Crescându-l pe Cain”, „Prieteni buni, dușmani aprigi”, iar altele de la Oana Moraru, voce importantă din spațiul educațional românesc.

Când trimitem copilul pentru prima oară în tabără?

Aceasta este întrebarea pe care am primit-o cel mai des de la părinții din comunitate.
Băiatul a mers pentru prima oară în tabără la 8 ani (clasa a II-a), iar fata la 7 ani fără 2 luni. 
Înainte să vă povestesc când cred că ar fi pregătit copilul să meargă în tabără, e nevoie să ne uităm spre noi, părinții și, îndeosebi, mamele, dacă noi suntem pregătiți să le permitem să facă acest pas de desprindere de noi, pentru o perioadă de 5-7 zile. 
La prima tabără a băiatului, cu vreo lună înainte l-a apucat o anxietate cu o mie de întrebări și frici, îndoieli și replici de genul nu trebuia să mă înscrii, nu sunt pregătit, dacă nu mă descurc?
Ei bine, am picat în plasa anxietății lui, am preluat-o și eu și pentru că nu e conform principiilor noastre să ne răzgândim când copilul dă de greu sau i se face frică, m-am gândit să scriu o poveste, să îi domolesc cât de cât îngrijorările. Dar cum nu sunt scriitoare de povești pentru copii, am căutat ajutor la o cunoștință de la bibliotecă să mă ghideze. Pe scurt, în acea conversație am realizat că mă dau peste cap să înlătur niște temeri care sunt normale, să aduc o oarecare certitudine în procesul lui natural de zbatere și nu făceam decât să-i întăresc sentimentul că nu va ieși bine, că nu se va descurca, că are motive întemeiate să se teamă. Că dacă și mama s-a apucat să scrie povești despre asta?
N-am mai scris nicio poveste și am ales să îl sprijinim pe cât posibil să trăiască cu acea teamă, să știe că va trece peste și chiar va deveni mult mai puternic și capabil în acest proces. Ceea ce s-a și întâmplat. 
Dragi mame! Cercetați-vă anxietățile și încercați să ajungeți la o zonă de încredere. Dacă voi aveți încredere în copil și în cei cu care merge, toate celelalte se vor rezolva. 

Încrederea în organizatorii taberei

Această regulă nu e negociabilă. Pentru liniștea tuturor, nu alegeți o tabără de care doar ați auzit că e bună, că se distrează copiii sau învață orice fel de abilități și lucruri minunate. Întâi de toate, testați pe termen scurt, interacționați, căpătați încredere. Și abia apoi alegeți.

Alegeți un program și oameni în care aveți deja mare încredere. Nu testați această încredere în timpul taberei, prin interogatorii telefonice, cu copilul. Acest du-te-vino al neliniștii personale de acasă se transmite copilului și personalului din tabără.

…scria Oana Moraru pe pagina ei de Facebook în 2021 și sunt de acord 100%.
Noi am ales taberele organizate de grădinița și Afterul unde mergeau copiii, taberele cu învățătoarea, dirigintele acum că e la gimnaziu și o tabără cu trupa de teatru la băiat.
Nu doar noi trebuie să avem încredere în organizatori, ci și copilului. Dacă îi place pe organizatori și îi acceptă și se simtă securizat și protejat, ca-ntr-o familie (nici ca la școală, nici ca la bunici), avem toate premisele pentru o tabără reușită.

De la nedormit niciodată la bunici/prieteni direct în tabără – un mare NU

Despre stadiul de autonomie, de independență pe care trebuie să-l aibă un copil pentru a fi pregătit să meargă în tabără, poveștește tot Oana Moraru, mai jos:
Nu alegeți direct o tabără, dacă aveți un copil care nu a dormit niciodată singur sau în altă casă (prieteni, rude), care încă au/fac tantrumuri, care nu are minime deprideri de gestionare a obiectelor personale sau de tranzacționare socială.
Pentru copiii aflați în aceste stadii emoționale firești în istora dezvoltării lor, se recomandă programe intermediare de câștigare a autonomiei personale. Ridicând ștacheta brusc și trimițând direct un copil suprasensibil și neîncrezător încă în sine, în tabără, nu îl faci mai puternic. Dimpotrivă.
Copiii noștri au dormit la bunici de mici, băiatul de la 1 an, iar fata pe la 2 și au mai avut și experiențe de dormit la niște familii prietene ori nași. Desprinderea nu se face dintr-o dată, ci trebuie pregătită, an după an, la 2 ani o seară departe de părinți, la 3 ani, două, la 6 ani poate stă  5 zile la bunici în vacanța de vară și tot așa.

De ce trimitem copiii în tabără?

Scopul pentru care trimitem un copil în tabără, spune Oana Moraru, „este mereu același: dezvoltarea autonomiei personale. Distracția e secundară. Necesară, dar secundară. Ea nu este un scop în sine, ci un rezultat. Știi exact ca părinte că îl trimiți acolo ca să exerseze, încet-încet, desprinderea de tine. Îl trimiți ca să simtă și dor, și teamă de separare, și disconfortul creat de neprevăzut. Știi că îl trimiți acolo ca să își exerseze sistemul personal de autoreglare emoțională, fără să mai apeleze la relația complementară și codependentă de tine și cu tine. Recunoști că se va simți uneori singur, neputincios, fără control și că ”rotițele” lui interioare vor începe să se miște în direcția soluționării pe cont propriu sau apelând la ajutorul celorlalți, comunicându-și limitele și nevoile. Știi sigur că se va simți și trist, și dezorientat uneori. Dar sărbătorești asta în sinea ta, pentru că ai ales conștient să îl trimiți în tabără. Nu la bunici, nu în sejur cu alte familii-prietene.”
tabără - beneficii, Michael Thompson
Când suntem conștienți care sunt beneficiile taberelor, după cum puteți citi în imaginea de mai devreme, și pe care le-am resimțit și noi, prin experiența copiilor, începem să înțelegem că dorul și lacrimile (care pot apărea sau nu), disconfortul și uneori neputința sunt etape normale în devenirea copiilor și nu le facem un serviciu amândându-le sau ferindu-i de orice astfel de experiență.
Dacă vrei să crești toleranța la frustrare a copilului tău, citește articolul meu de pe blog. 

Cum să nu vorbesc cu el la telefon zilnic?

Să o luăm tot cu pași de bebeluș. Când rămân la bunici peste noapte, o zi, două, poate 3, de câte ori îi suni?
Noi cam la două zile, dar ei ne pot suna ori de câte ori simt nevoia. Sigur că asta depinde de vârsta copilului și de experiența lui de a fi departe de voi.
Este foarte natural ca celor mici și mai mari să le fie dor de voi.
Să vrea să vorbească cu voi, să vă povestească câte în lună și stele.
Să se plângă când ceva nu le convine, dacă s-au lovit, au visat urât sau altceva.
Cum sunt și copii care nu simt nevoia să povestească sau să vă sune.
Ideal – și exersat în cazul nostru – aceste episoade le practicăm destul de mult când merg la bunici astfel încât să știm când interacțiunile la telefon încep să fie prea mult pentru ei, nu se mai bucură de unde sunt și ce fac și rămân blocați în dor. 
Dacă al tău copil e pregătit de marea desprindere numită tabără și condițiile de mai sus sunt îndeplinite, nu va avea nevoie să vorbiți prea des, va fi destul de absorbit de ceea ce face încât să nu se mai gândească prea tare la voi – și asta e o veste bună – iar noi nu ar trebui să-i facem desprinderea mai grea, tot sunând, trimițând mesaje, îndemnându-l să ne povestească tot, insistând cu mesajele de iubire, inimioarele şi reasigurările că venim să-l luăm la primul semn de disconfort.
În prima tabără în care a fost băiatul, am vorbit de 2 ori la telefon – să-l citez pe el: Doamna a zis să te sun ca să stai liniștită – și nu am avut parte de lacrimi sau cereri de a-i lua acasă pe niciunul, în niciuna dintre tabere.

Ba mai mult, am avut tabere fără interacțiune cu copilul

Da, ați citit bine. În tabăra organizată de grădinița și after-ul Șotron, unde copiii mei au mers amândoi (nu împreună, asta a fost altă decizie, bună, zic eu, pe care am luat-o, să-i lăsăm pe fiecare să se bucure de tabără fără presiunea fratelui/surorii în spate) nu am comunicat direct cu copilul deloc pe tot parcursul taberei. 
Prima dată când am auzit de această regulă, am fost puțin alertată, nu voiam să vorbesc zilnic sau să-l țin la povești pe copil, doar să-i aud vocea. Mă temeam – mai ales cu fetița, pentru care a fost prima tabără – că îi va fi prea greu. Rețineți: mă temeam, era despre mine, dar a fost cea mai bună decizie.
Rațiunea din spatele acestei reguli – pe care o practică de 20 de ani în taberele anuale și de la care nu se abat decât dacă e cine știe ce urgență, este fix despre desprinderea copiilor, exersarea autonomiei, a învăța să găsească soluții pe cont propriu și să se bazeze pe adulții responsabili care sunt acolo, nu pe mama și tata care sunt la 300 de km distanță, nici să abandoneze când dau de greu. 
Trebuie să precizez că am primit vești zilnic despre copii, activități și poze, nu a plâns niciunul de dor de casă deși au fost și vreo 5-6 copiii de 5 și 6 ani care erau în prima tabără.
Fetița a avut la ea o poză cu noi în caz că i se face foarte dor, însă nu a folosit-o decât de vreo 2 ori, în rest… nu mi-a fost cine știe ce dor de voi, mă distram prea bine. 
Despre fiu-miu și cei mari ce să spun, nu doar că nu le-a fost dor de casă ci s-au distrat copios, și-au făcut prieteni noi, au învățat o grămadă de bancuri cu Bulă, de cuvinte interzise și au petrecut nopți târzii și povești nesfârșite.

Tabără cu telefonul la el sau…

Acest subiect vine cumva natural după cel de dinainte, iar în tabăra unde nu am interacționat direct cu copiii, ei nici nu au avut voie cu telefoane, smart watch ori alt device.
Dacă aveți de ales între o tabără unde se acceptă telefonul sau tableta ca mijloc de distracție și comunicare și una unde este interzis sau măcar nerecomandat, cu cea mai mare încredere alegeți-o pe cea fără tehnologie.
În tabăra de mai sus, timp de 7 zile, băiatul meu a văzut 30 de minute dintr-un meci, atât. Fetița cred că a văzut un film de animație, într-o seară și… cam atât. 
Am auzit de foarte multe tabere unde se accepta telefonul, unde copiii stăteau și la masă cu telefonul, când era timp de ieșit afară din 20 au ieșit 3 iar conflictele, plânsetele și discuțiile au fost prezente zilnic terminându-se cu luarea copiilor de către părinți acasă inainte de terminarea taberei.
Iar cei care insistă cel mai mult pentru luarea telefoanelor sunt tot părinții, din nevoia lor de a-l ști în siguranță, de a ști ce se întâmplă, poate de a controla, a obloji, a superproteja.
Or, taberele fix despre asta NU sunt. Fix despre desprinderea și autonomia lor este vorba, iar faptul că noi insistăm pe comunicarea deasă și îndelungată, pe controlatul dacă a dormit, mâncat, s-a distrat etc, pe unde e și ce face, interferăm cu procesul natural de dezvoltare a autonomiei.
Plus că avem toate șansele să le stricăm cele mai frumoase momente din copilărie. Care se petrec, așa cum zicea Michael Thompson, departe de noi. Și e ok. E chiar minunat. 
Si a avut și timp de câteva zeci de pagini din Harry Potter, el a insistat să ia o carte cu el, nu eu (aici evident că tot eu sunt de vină????că e matinal ca mine și până se trezeau ceilalți trebuia să facă ceva fără a-i deranja.)
A venit cu bagajul în mare ordine, n-a pierdut nimic și s-a descurcat excelent cu toate, a primit chiar laude pentru reziliența la urcat pe munte și grija față de cei mai mici.

Cum îi îmbogățește experiența taberelor?

După cei 6 ani de tabere cu băiatul și 3 cu fata, am tras următoarele concluzii:
  • devin mult mai responsabili și independenți decât demonstrează acasă;
  • vin de fiecare dată cu mai multă încredere în ei;
  • se descurcă fără probleme în interacțiunile atât cu copiii cât și cu adulții, știu să schimbe vocabularul și comportamentul în funcție de situație și așteptări;
  • sunt responsabili cu administrarea banilor de buzunar și nu-i cheltuie pe prostii (mai sunt excepții, dar puține și mai mult în primele tabere când se deprindeau cu banii de buzunar și tentațiile de pe drum), chiar ne aduc mereu suveniruri (chiar de calitate);
  • au dovedit reziliență în activități grele cum ar fi urcatul pe munte și  au fost atenți și de ajutor pentru cei mai mici;
  • și-au făcut prieteni noi, au putut gestiona diverse situații relaționale singuri, de la mă dezvelește toată noaptea, până la certuri între prieteni sau alegerea de a nu sta până la 2 noaptea cu colegii și a merge la culcare când i-a fost somn;
  • se adaptează imediat la ritmul, regulile și cerințele de acasă.
Cât despre noi, eu și tatăl lor am fost relaxați și liniștiți din același motiv, încrederea în cei cu care era și încrederea în ei.
Ceea ce vă doresc și vouă????
În final, vă aștept întrebările pe acest subiect și aveți încredere în copii, multă, pentru că ei să prindă aripi și să devină cât mai responsabili și independenți și să-și facă amintiri frumoase pe viață. 

Abonează-te la newsletter-ul bilunar Părinți pe sârmă

La abonare, vei primi cadou e-book-ul „De la naștere la adolescență. Ghidul tău de înțelegere a etapelor de dezvoltare a copilului”.

Distribuie articolul pe:

This Post Has One Comment

  1. Daisy Iordan

    Multumesc pentru articol, foarte util. Ne gandim si noi la tabere, desi ai nostri sunt inca mici, ma gandeam ca poate la anul cand face 6 ani, cel mare, ar fi momentul pentru prima tabara. Sunt amandoi destul de independenti si au ramas la bunici maxim 3 nopti. Sa ai o zi frumoasa, Adina!

Lasă un răspuns

Povești pe sârmă - principal

Epopeea cărții „Povești pe sârmă” de la precomandă în mâinile tale

Au trecut 3 săptămâni de când s-a încheiat precomanda cărții „Povești pe sârmă. Cu, despre și pentru părinți imperfecți”. Trei săptămâni cu multe momente de la agonie la extaz  de când mă țineam cu un singur deget de sârmă până să dansez pe sârmă. În momentul în care scriu acest text, 99% din cele 500 de cărți cumpărate în perioada de precomandă au fost expediate. Și când te gândești că duminică, pe 30 iunie, când cifra magică a fost atinsă, n-aveam nici cea mai mică idee despre cât de lungi și anevoioase vor fi aceste 3 săptămâni… cât de imperfecte. Două cuvinte despre precomandă Simt să fac câteva clarificări despre precomanda cărții „Povești pe sârmă. Cu, despre și pentru părinți imperfecți”. Mulți dintre voi sunteți familiarizați cu această formulă precomandă, de la editurile care oferă șansa cumpărării unei cărți, cu ceva săptămâni (uneori chiar luni) înainte de intrarea în stoc a cărții propriu-zise. Cu o reducere și ceva beneficii, iar cei care au comandat-o în acea perioadă, o primesc după o perioadă determinată. La fel am gândit și noi perioada aceasta, cu marea diferență că fiind un proiect 100% independent – deci fără edituri, sponsori și alte entități în spate – toate costurile au fost suportate de mine, prin compania pe care am înființat-o, Părinți pe sârmă SRL. De aceea, precomanda nu a fost menită doar să aducă poveștile pe sârmă mai devreme, cu o reducere de 35% și bucuria de a fi printre primii 500 care o citesc, ci, mai ales, de a strânge suma necesară să printăm această carte. Fără această acțiune masivă, acest volum de povești ale părinților pe sârmă nu ar fi văzut lumina tiparului.  Gata precomanda, unde-i cartea Povești pe sârmă? Ne-am bucurat și am sărbătorit că săptămâna de precomandă 24-30 iunie a fost un succes. Și am reușit, în urma unei campanii de mai bine de o lună să strângem cele 400+ de comenzi (unii au cumpărat mai multe exemplare, de aceea cele peste 400 de comenzi au însumat 500 de cărți). În perioada aceasta cea mai mare contribuție au avut-o co-autorii care au împărtășit în comunitate  frânturi din poveștile lor din carte și, poate mai important, emoțiile și trăirile lor în aducerea la lumină a respectivelor povești. Deja după o săptămână primeam, pe toate canalele, mesaje de genul: „Unde e cartea? Să știi că la mine n-a ajuns? E vreo problemă cu comanda mea?” Deși am comunicat intens despre condițiile precomenzii și despre cele 2-3 săptămâni de așteptare, mulți au ratat informația. Nu-i nimic, am scris din nou, am răspuns tuturor, am cerut răbdare. În același timp, mi se cerea și mie să am răbdare, de la tipografie, că termenul de 2-3 săptămâni, era de la momentul BT-ului (bun de tipar) și e vremea tipăririi manualelor, așa că am avut de așteptat. Pe 10 iulie vă scriam: Ta na na naaaaaa! Habemus carte Și după ce am primit cu bucurie telefonul de la tipografia Real că e gata cartea, după ce am cărat – împreună cu soțul – vreo 900 de kilograme de cărți de la poartă în sufrageria goală (în casa în care nu ne-am mutat încă), dar care a devenit prima casă a cărților „Povești pe sârmă”, am socotit eu că până pe 15 iulie am timp să expediez cele 400 de colete. Că totul a mers conform planului până atunci. Terminarea cărții. Obținerea ISBN-ului (un număr unic dat de Biblioteca Națională a României), campania de precomandă, chiar și livrarea de la tipografie a fost cu o marjă de eroare de 3-4 zile… Totul a fost bine calculat cu vreo 6 săptămâni înainte, toate împletite de așa natură încât pe 15-16 iulie fiecare din cele 500 de prime exemplare să ajungă în mâinile celor care au precomandat-o. Nu puteam să mă înșel mai tare… Coletul. Unde-i coletul? Când te vezi cu munți de cărți și tu ești una, chemi întăriri. Fiică-mea, Iris, de aproape 11 ani, aștepta deja de vreo 5 zile să ajungă cărțile să poată să mă ajute cu împachetatul, până nu pleca în tabără. Joi, pe 11 iulie, ni s-au alăturat Emilia Furduiu și Dan, soțul ei, iar în 4, preț de o după-amiază ne-am simțit stăpânii lumii pachetelor. Pe Emilia o știți deja, eu îi spun image guru, ea e responsabilă de copertă, de grafică, de așezarea în pagină, tot ce are legătură cu imaginile e de la Emilia.  În câteva ore am ambalat vreo 300 de plicuri cu bule cu o carte, vreo 20 cu 2 și peste 20 de cutii cu 3-6 cărți fiecare. Am stat pe jos, într-o sufragerie goală, plină doar de cărți, de pachete, de ambalaje de hârtie… munți de hârtie. Apoi am mers acasă, la apartament și am devorat jumătate de pepene și-un pui pe sticlă și ne-am uitat la Encanto. Și-apoi iar am împachetat.  Unde ziceai c-a fost problema? Păi totul pare perfect, nu? De pe 11 iulie până pe 15 sunt 4 zile (cine mai socotește că urmează weekend, ai de depus dosarul pentru înscrierea copilului mai mare la liceu sau că cel mic pleacă în tabără?). Nu contează. Socoteală rămâne: 100 de cărți pe zi trimise. Termenul respectat. Totul e minunat, așa-i? Nu, deloc. De-abia acum a început chinul meu. Dar vouă vă zic în 2 paragrafe ce-am pătimit 10 zile. Doamne, ce de emoji îmi vine să adaug, dar pe blog nu se văd decât ca niște semne de întrebare sâcâitoare și fără rost. Așa că nădăjduiesc că o să vă folosiți imaginația.  Pentru expediere am făcut contract cu Sameday, cei care au cea mai extinsă rețea de easybox-uri din țară. În precomandă, am oferit livrarea gratuită la easybox și doar 10 lei pentru livrarea acasă. Așa că îți închipui că majoritatea coletelor erau cu livrarea la easybox. Doar că nu puteam genera niciunul din acele awb-uri automat, așa cum ar fi fost normal. Era o problemă de IT. Ceva din instalarea modulului Sameday pe site-ul meu nu era ok. Și nu mergea. Ce-mi rămânea de făcut? Să încep expedierile care merg. Am

Mai multe »

Cărți și jocuri numai bune de explorat în vacanță

Vacanța e, în sfârșit, aici cu trezit târziu, leneveală pe săturate, visat cu ochii deschiși, călătorii, tabere, vizite la bunici și muuuultă înghețată. Sună minunat până auzi același refren din nou și din nou: mă plictiseeeeeesc. Sună cunoscut, nu? Ei bine, se întâmplă și la case mai mari și avem ceva strategii pregătite pentru cazurile de urgență, însă pentru noi jocurile și cărțile sunt și au fost mereu o mare evadare din plictiseală, dar și o modalitate de a ne conecta, a explora lumi noi și a hrăni curiozitatea întregii familii. Așa că, v-am pregătit o serie de recomandări de cărți și jocuri, perfecte pentru zilele de vară, cu invitații la călătorii, la explorat, la ghidușii, la jucăușenie și, nu în ultimul rând, o bună ocazie de a nu lăsa creierul celor mici să lâncezească toată vara. Sunteți pregătiți? Ah, înainte să purcedem în explorarea noastră, e nevoie să știi că am un cadou pentru tine: un cod de reducere de 15% extra față de prețurile de pe site la cărțile și jocurile recomandate, o găsești la finalul articolului.    Când călătoresc iau cu mine… Ema și Eric descoperă Europa de Ioana Chicet Macoveiciuc Nu știu dacă mai e vreun părinte din România care să nu știe de zecile de cărți din colecția cu Ema și Eric și aventurile familiei Pofticioșilor. Dar cea mai nouă apariție este acest volum, în care Familia Pofticioșilor pleacă într-o călătorie prin Europa, de la nord la vest, trecând prin 9 țări. Explorează Praga, castelele din Cehia, Țara lui Moș Crăciun, Aurora Boreală din Norvegia , trec și prin țara unde s-a inventat Lego (Danemarca) și ajung chiar și în Elveția, țara ghețarilor și a ciocolatei. Spre bucuria lui Eric, dacă ați mai citit și alte cărți cu Ema și Eric, știți deja că fratele mai mic este cel mai pofticios membru al familiei. Să mai zic ce speranțe mi-a dat să văd scris: Vol. 1? Car urmează și altele. Abia le aștept. Iubim cărțile cu Ema și Eric, deși copiii mei au mai crescut, pentru modul foarte amuzant și jucăuș în care sunt scrise, pentru ilustrațiile atât de calde și atrăgătoare create de Lavinia Trifan, dar și pentru că îți fac o poftă nebună să călătorești, să descoperi lucruri noi, să revezi locuri dragi și scot la iveală amintiri ce lâncezeau prin sertarele minții. Sper că nu ați ratat „Iubim să călătorim. Ema și Eric descoperă România” care beneficiază zilele acestea de reducere de 30%.Vârstă recomandată: 3+ iar ca maxim nu există, o să vă amuzați și o să aflați lucruri noi și voi, părinții sau bunicii.   Sunt imbatabil: QUIZ în familie Încă de când băiatul meu, primul născut, avea 2-3 ani am început să-i iau acest joc cu întrebări.„Sunt imbatabil” e o colecție evantai de la 2 ani la 10, care dezvoltă inteligența copiilor. Conține 500 de întrebări și răspunsuri alese în funcție de nivelul de cunoaștere al copilului. Intrebarile fac parte din programa școlară, stimulând gândirea, iar pentru că are formatul unui joc, copii nu realizează că învață.Noi n-am ratat nicio ediție, le-am făcut cadou, le-am cărat după noi prin avioane, vacanțe, la plajă, pentru a alunga momentele de plictiseală și a ține mintea celor mici mereu activă.Nu vă mai zic câte lucruri noi au învățat, noi ne-am amintit diverse situații, cum era școala pe vremea noastră, câte o povestioară ici colo, toate ne-au făcut să le îndrăgim foarte mult. Dar jocul nou apărut, Quiz în familie (de la 7 la 107 ani scrie pe copertă) a urcat instant în topul preferințelor. Să mai răspundă și părinții, nu doar copiii. Plus că l-a prins chiar și pe adolescentul nostru de 15 ani și ne-a adus multe momente de distracție și cunoaștere în joacă înainte de examenul de Evaluare Națională, când am evadat o zi la mare. Cum se joacă. Aveți 4 seturi cu întrebări, pe vârste și clase (pregătitoare, clasa I, aII-a, până la clasele V-VIII și adulți) cu întrebări din diferite domenii, precum geografie, istorie, limba română, științe și activități din timpul liber, inclusiv provocări amuzante, jocuri de inteligență, mimă, cântece și multe altele. Sunt concepute pentru a fi provocatoare și educative pentru toate vârstele și ajută la dezvoltarea gândirii critice, a memoriei și a abilităților de rezolvare a problemelor.   Marea carte cu jocuri pentru minte Am ajuns la partea mea preferată, jocurile. Cel mai greu e când plecăm în vacanță să luăm cu noi toate jocurile pe care și le doresc copiii. Ar însemna să avem o valiză doar pentru jocuri și cărți, și asta nu e mereu posibil. Ei bine, noi am rezolvat problema aceasta, cu o carte joc.Să vă explic: „Marea carte cu jocuri pentru minte” este o carte cu toate paginile cartonate, o carte ce reunește 8 jocuri, pentru antrenarea constantă a materiei cenușii prin jocuri și poftă de râs. După ce asamblezi cu ușurință piesele și zarul pe care le găsești în carte, poți începe jocul. Ai de unde alege, fie că alegi Astro-provocarea,  Tableologia (un fel de table), Triunghiul magic sau te încumeți să evadezi din laborator. Pe lângă hohotele de râs e posibil să experimentezi a îmbunătățire a abilităților mentale și matematice, dar și o sporire a strategiilor și capacităților lingvistice. Dacă astfel de cărți joc vă plac, DPH are o coleție mai mare, iar preferatele noastre sunt Marea carte cu jocuri inspirate din povești și Marea carte a jocurilor cu exploratori.  Enciclopedii și cărți de știință numai bune de explorat în vacanță Enciclopedia cunoașterii. Corpul uman Copiii sunt natural curioși, iar corpul uman este un subiect atât de vast încât ai toate șansele să rămâi fără răspunsuri rapid în fața rafalelor de întrebări ale celor mai mici sau mai mari. Așa că proaspăt scoasa de la tipar enciclopedie despre corpul uman  este o carte ce merită avută în casă, cu informații detaliate și extrem de variate de unde chiar și adulții au muuulte de învățat. Aș recomanda această carte pentru nivelul avansat și copii mai mari, dar pentru cei mai mici editura are o

Mai multe »
portret părinte pe sârmă

Cine este părintele pe sârmă? Cum arată el? Te recunoști?

Încă de la primele mesaje, la crearea acestei comunități, în decembrie 2019, când eram 200 de părinți pe sârmă (majoritatea mame, dar erau vreo 3 tați și atunci), mi-am propus să mă arăt. Să mă cunoașteți. Să fiu sinceră și autentică, nu doar o mască construită să dea bine în social media. Sigur că asta nu înseamnă că mă cunoașteți la fel de bine ca soțul, prietenii din copilărie sau mama mea. Dar adesea, pe anumite subiecte, voi aflați primii ce-i în sufletul și în mintea mea. Acum câteva săptămâni, te-am îndemnat la puțină reciprocitate,  prin completarea chestionarului Portretul părintelui pe sârmă. 350 dintre voi au răspuns pozitiv și le sunt recunoscătoare.  Acest articol vine ca răspuns la cererile voastre de a dezvălui măcar câteva detalii relevante desprinse din răspunsuri.   Salutare, sunt părinte pe sârmă, mai precis, mamă pe sârmă Doar 4 tați au răspuns chestionarului (deci undeva peste 1%), deși pe grup, statistica spune că aprox. 6% din membri sunt bărbați. Deși sunt în număr mic, nu i-am uitat niciodată, eu, personal, am scris zeci de postări în comunitate reunite sub #tațiimplicați, un tată foarte implicat, George, a fost alături de noi din prima zi și a creat cea mai mare creștere din istoria grupului când ne-a menționat în direct la Europa FM. De asemenea, 4 tați au scris povești sau poezii pentru cartea colectivă pe care o vom lansa fooaarte curând, „Povești pe sârmă. Cu, despre și pentru părinți imperfecți”,  iar dacă vrei să guști un crâmpei de poveste de tată, ce a scris cu multă emoție, vulnerabilitate și deschidere, o poți face aici. Revenim la mama pe sârmă. Cei mai mulți membri implicați în comunitate sunt mame. Mame ce au, în cea mai mare parte a lor, între 31 și 40 de ani. Cel mai reprezentativ procent din respondente are 2 copii, este căsătorită și a absolvit facultatea sau are studii postuniversitare.     Cum interacționează părintele pe sârmă cu comunitatea Cei mai mulți ați spus că sunteți părinte pe sârmă de 1-3 ani și că intrați zilnic pe grup.  Vă implicați uneori cu răspunsuri pe grup, atât la postările altor membri, dar și la ale moderatorilor.  Drag părinte pe sârmă! Să știi că avem nevoie de implicarea ta și ea contează. Tu contezi! Adesea vezi scris deja aceleași lucruri pe care l-ai fi spus și tu și te oprești. Însă fiecare e unic în felul său și poate ajuta prin împărtășire, și pe cel care cere ajutor, pe cei care citesc, dar și pe sine. Implică-te, comunică, nu sta în umbra, nu ești invizibil, meriți să fii văzut, înțeles, apreciat. Cel mai mult v-au ajutat pe grup – informațiile, resursele de calitate (din ghiduri, interviuri video, postări educative ale echipei PPS), răspunsurile, sfaturile echipei PPS date la postări ale părinților din comunitate, dar și atmosfera de înțelegere și suport, lipsa de judecată și blamare.   Adesea viața de părinte e copleșitoare Dacă și tu ai bifat (sau doar ai gândit)că te simți adesea copleșită de toate rolurile și pălăriile pe care le porți, află că nu ești singură. cele mai multe mame se simt astfel. Plus că majoritatea simte că nu petrece destul timp cu copiii săi. Aici, dragile mele, aș vrea să am o baghetă magică și să înlătur vinovăția care se strecoară pe nesimțite în mințile și inimile noastre și să îți insuflu pentru totdeauna certitudinea că nu e nevoie să le faci pe toate. E de ajuns cât faci. Ești de ajuns. Ai nevoie și de timp pentru tine.  Să te încarci. Să citești o carte. Să te relaxezi. Să visezi cu ochii deschiși. Să lenevești,  Iar copiii tăi vor învăța din asta că nu trebuie să le facă pe toate nici ei, că valoarea lor nu stă în cât de bine și mult performează. Că au dreptul și e ok să se odihnească. Să stea. Să nu facă nimic.    Cum se încarcă părintele pe sârmă? Îi place să citeasca cărți pe diferite domenii de specialitate, inclusiv de parenting sau dezvoltare personală, dar ascultă cu plăcere și podcasturi și alte resurse pentru inspirație.  Am fost atât de fericită să primesc această confirmare, căci eu sunt o mare iubitoare de cărți și învățare, de 3 ani și ceva organizăm cluburi de carte lunare și avem rubrici permanente cu recomandări de cărți pentru copii și adulți. La fel și postări lunare cu resurse de unde să ne luăm inspirație și infromații de calitate.   Ce te ține treaz noaptea? Una din cele mai bifate frustrări pentru părintele pe sârmă este legată de incertitudini în educație: uneori mă simt confuz/ă sau nesigur/ă în privința modului în care ar fi bine să gestionez diferite situații legate de creșterea și educarea copiilor mei. Cred că rezonăm foarte mulți cu această idee și adesea ne punem la îndoială și ne comparăm momentele noastre cele mai proaste cu cele mai bune momente ale celor din jur. Sau de pe rețelele sociale. În cartea „Povești pe sârmă. Cu, despre și pentru părinți imperfecți”, vei citi peste 50 de povești autentice, reale, necosmetizate despre viața de părinte. Și vei vedea că nu ești singură și că toți cei 45 de autori au, la rândul lor, îngrijorări, necazuri, îndoieli, momente proaste, greșesc, chiar o dau în bară rău, și asta nu-i face părinți mai puțin buni. Doar părinți imperfecți, suficient de buni. Ne vedem pe plajele lumii, eventual citind și sorbind dintr-un cocktail În final, ne-am bucurat să citim despre cum arată o zi ideală în viața voastră, și parcă am visat și noi, echipa, odată cu voi. Printre ingredientele unei zile ideale pentru părintele pe sârmă, se află: tihna, râsetele, familia, altcineva să facă voastră, marea și plaja, cititul, odihna, natura, cuplul, și, mai ales, totul să fie fără alergătură și trezit la program fix.  Vă mulțumim, și eu și echipa PPS care a conceput și interpretat acest chestionar, pentru multe cuvinte de apreciere și recunoștință transmise, ne-au uns la suflet și ne-au reamintit cât de mult bine putem aduce în lume.

Mai multe »