Tu cum îți pregătești copilul pentru lumea de mâine? (P)

Abilități digitale - SuperCoders

Te trezeşti de dimineaţă cu alarma telefonului mobil.

Mergi la baie şi, de cele mai multe ori, profiţi de câteva minute de linişte pentru a-ţi verifica mesajele de pe Facebook, Whatsapp, e-mail sau, pur şi simplu, să te amuzi cu un filmuleţ cu pisici pe YouTube.

Te pregăteşti repede de ieşit din casă, iei o gură de cafea – dacă mai apuci – zorești copiii să se grăbească – mai ales dacă ai copii de grădiniță sau adolescenți – pui repede ceva pe masă în chip de mic dejun şi alergi spre maşină pentru a nu întârzia…. din nou.

Nici n-ai ajuns bine în maşină şi porneşti aplicaţia gps a maşinii sau de pe telefon ca să-ţi arate drumul mai puţin aglomerat. Cred că nu e nevoie să mai continuu înşiruirea acţiunilor noastre zilnice care sunt, într-un fel sau altul, legate de noile tehnologii, de gadgeturi, de device-uri fără de care viaţa pare de neimaginat.

Peste tot se vorbește despre IT, despre calculatoare, gadgeturi și inteligență artificială și nici nu e de mirare. Fiecare pas al vieții noastre pare cumva legat de lumea digitală.

 

Nu mai e loc și pentru copilul meu în lumea tehnologiei

Precis te-ai gândit că majoritatea copiilor de azi vor să se facă gameri, IT-iști și alte meserii legate de tehnologie și computere și că piața va fi plină, așa că mai bine îl încurajezi pe al tău să se facă inginer, avocat sau poate afacerist. Ori poate are un talent și îl încurajerzi să urmeze calea artelor sau sporturilor.

Ei bine, poate te surprinde să afli, dar România se situează pe ultimul loc, alături de Bulgaria, în ceea ce privește numărul de tineri cu experiență în folosirea limbajelor de programare conform celor mai recente statistici de la Uniunea Europeană referitoare la abilitățile digitale printre tinerii din România.

Iar piața muncii, deși românii sunt cunoscuți drept pricepuți în domeniul acesta, nu e nici pe departe saturată sau măcar pe aproape de nivelul celorlalte țări sau a mediei europene.

Așa că există piață destulă pentru ca al tău copil să activeze în lumea digitală. Și nici măcar nu e nevoie să se facă gamer.

 

De ce să îți încurajezi copilul să dobândească abilități digitale?

Probabil ai auzit deja că majoritatea joburilor pe care le vor face copiii noștri nici nu există… încă.

Avem o misiune grea, aceea de a-i pregăti pentru o lume necunoscută, nouă.

Daaaar, avem ceva indicii despre cum va arăta și ce abilități vor fi necesare, de exemplu, binecunoscuta publicație internațională Forbes publică periodic un top 10 al celor mai importante abilități pentru următorii ani.

Ghiciți ce abilitate se află în fruntea clasamentului pentru următorii 10 ani?

 

Alfabetizarea digitală

Da, indiferent că al tău copil va lucra într-un domeniu precum IT-ul, în telecomunicații, în domeniu artelor sau al asistenței sociale, va avea nevoie de abilități digitale.

Pe scurt, alfabetizarea digitală presupune abilitatea de a învăța, a lucra și a naviga prin viața de zi cu zi în lumea digitală.

Și asta presupune nu doar să știe să folosească dispozitive, programe software, aplicații și alte servicii digitale (cum ar fi plata cu cardul sau cumpărăturile online) ci și s-o facă în siguranță și cu încredere.

Iar aici rolul nostru, al părinților, devine unul de mentori, de ghizi ai copiilor în această lume, fie că o facem noi, fie că o externalizăm către programe și cursuri ce o pot face cu profesionalism și încredere.

 

Gândirea critică și creativitatea sunt și ele în top 5

Te-ai gândit vreodată cât de important este ca al tău copil să discearnă ceea ce citește online? Sau ce aude la școală? Să cântărească, să compare, să identifice sursele de știri false, să facă diferența între o sursă de încredere și o părere? Ei bine, toate acestea se încadrează la abilități de gândire critică și este una din cele mai importante abilități indiferent ce cale va alege în viață.

Una din cheile pregătirii copiilor pentru o lume nouă, cea a viitorului este să le cultivăm creativitatea.

Ei, că nu s-or face toți artiști!

Dacă ți-a trecut asta prin cap vreau să redau aici o foarte scurtă și revelatoare definiție a creativității pe care am găsit-o în articolul din Forbes: Creativitatea este transpunerea ideilor din imaginație în realitate.

Iar ea va fi necesară indiferent de domeniul de activitate, despre viața personală ce să mai spunem. Gândirea creativă ce cuprinde abilități precum rezolvarea problemelor, ideile noi, gândirea out-of-the-box, soluții la blocaje și implementarea lor, vor fi niște vor fi abilități critice pentru succesul în lumea de mâine.

 

Știi care este proiectul ce combină abilitățile digitale, gândirea critică și creativitatea?

 

Abilități digitale competiția_SuperCoders

 

Programul care-l poate ajuta pe copilul tău să capete abilități digitale, să-și folosească gândirea critică și să fie creativ este SuperCoders.

SuperCoders a fost lansat în 2014 de Orange România, împreună cu Simplon România, cu scopul de a promova educația digitală și folosirea responsabilă și utilă a tehnologiei în rândul tinerei generații. De anul acesta, Fundația Orange s-a alăturat inițiativei.
Până acum, peste 3900 de copii au beneficiat de experiența SuperCoders, dintre care 650 doar în ediția de anul trecut.
PROGRAMUL ESTE DEDICAT COPIILOR CU VÂRSTE ÎNTRE 10 ȘI 14 ANI DIN TOATĂ ȚARA, PASIONAȚI DE TEHNOLOGIE.
Prin învățarea limbajelor simple de programare, aceștia pot să construiască lumi noi, să dea frâu liber imaginației și să descopere oportunitățile nemărginite de învățare pe care le oferă tehnologia.
Programul cuprinde trei etape: Caravană, Competiție națională și Academie, fiecare având un rol important în dezvoltarea de abilități și competențe digitale necesare copiilor pentru viitor, poți citi despre fiecare pe site-ul programului.

Pentru că la data publicării acestui articol etapa caravanei s-a încheiat, vă voi povesti despre Competiția națională și Academia

???? În Competiția națională copiii trebuie să creeze o poveste interactivă. În baza noțiunilor pe care le-au dobândit în cadrul atelierelor de Scratch (din etapa Caravanei sau din cunoștințele proprii) și mizând pe creativitate, aceștia trebuie să-l ajute pe supereroul Coder, personajul principal al programului, să ducă la bun sfârșit o nouă misiune, ce vizează consumul responsabil de resurse.
Mai exact, ce presupune pentru copii această etapă:
  • Să construiască în Scratch o animație, pornind de la povestea dată, căreia trebuie să îi găsească o continuare și un final. Pot inventa personaje noi, acțiuni, decoruri, limita este doar imaginația.
  • Să completeze și să trimită formularul de înscriere în concurs, cu sprijinul reprezentantului legal, până pe 20 noiembrie, ora 23:59.
Copiii pot câștiga unul din premiile puse în concurs, 50 de locuri în Academia SuperCoders, precum și tablete iPad și căști Apple AirPods
Mai multe detalii despre mecanism concurs, pași de urmat pentru înscriere, formularul de înscrieri și premii pe pagina programului.
???? Începe Academia SuperCoders! Cei 50 de câștigători ai Competiției naționale participă la un program avansat de programare alături de mentori cu experiență, timp de 12 săptămâni, cu începere din ianuarie 2023.

Ce abilități digitale are nevoie să-și dezvolte copilul tău?

Depinde foarte mult de vârsta lui, însă dacă a început școala, dacă îl vezi pasionat să construiască, să afle, dacă e curios să descopere cum funcționează lucrurile, îți recomand să citești și să te documentezi despre programele și resursele certificate, sigure, gratuite și interactive care îi ajută pe copii să pătrundă în lumea digitală.
Iar dacă al tău copil are între 10 și 14 ani, îl așteptăm cu povestea lui, realizată în Scratch, să se înscrie în Competiția SuperCoder și îi ținem pumnii să ajungă la Academia SuperCoders unde timp de 3 luni se va inspira, va crea și va învăța de la cei mai buni din domeniu. 
Succes tuturor!

Abonează-te la newsletter-ul bilunar Părinți pe sârmă

La abonare, vei primi cadou e-book-ul „De la naștere la adolescență. Ghidul tău de înțelegere a etapelor de dezvoltare a copilului”.

Distribuie articolul pe:

Lasă un răspuns