Cum să transformi masa în familie în cel mai așteptat moment al zilei

masa-in-familie-conectare-bucurie-sanatate-parinti-pe-sarma

Cei mai mulți ne aducem aminte cu nostalgie de mesele îmbelșugate de Paște sau Crăciun, unde toată familia se aduna în jurul mesei, cu miros de cozonaci proaspăt scoși din cuptor, cu masa aranjată de sărbătoare și toată lumea bucurându-se de o conversație relaxată, de râsete și bucate aburinde.

Cu toate acestea, în secolul vitezei a mânca împreună cu toții, în jurul mesei, pare un lux.

Cu programul încărcat al nostru şi al copiilor, fiecare ajungând acasă la ore diferite, copii cu diverse sporturi sau activități și cu presiunea gătitului, cine mai are timp de toate acestea?

Peste 20  de ani de cercetări din toată lumea, din America şi Europa până în Australia şi Noua Zeelandă ne dau motive suficiente încât să facem din a lua mesa împreună, cât mai des, o prioritate.

Beneficii, dovedite ştiinţific, ale obiceiului de a mânca împreună, ca familie

  1. Întăreşte legăturile familiale. Pentru copiii mici, un program regulat de luare a mesei în familie aduce un sentiment de siguranţă şi de apartenență în vreme ce 71% dintre copiii mai mari şi adolescenţi consideră conversaţiile şi petrecerea timpului ca familie cea mai bună parte a mesei (conform unui studiu de la Universitatea Columbia).
  2. Îmbogăţeşte vocabularul copiilor mici chiar mai mult decât poveştile citite cu voce tare. Cercetătorii au analizat numărul de cuvinte rare – acelea care nu se găseau pe lista cu cele mai comune 3.000 de cuvinte – folosite de familii, în timpul mesei. Copii mici au învăţat 1.000 de cuvinte rare în timpul mesei în comparaţie cu doar 143 de cuvinte din poveştile citite de părinţi.
  3. Favorizează rezultate mai bune la şcoală (note mai mari), mai puţin stres şi relaţii îmbunătăţite. Adolescenţii care mănâncă alături de familie de 5-7 ori pe săptămână, au de două ori mai multe şanse să obțină calificative maxime la şcoală în comparaţie cu cei care mâncau împreună cu familia de mai puţin de 3 ori pe săptămână. Conform studiului CASA (Center on Addiction and Substance Abuse), doar 9% dintre adolescenţii care mâncau frecvent cu familia aveau rezultate slabe la şcoală.
  4. Induce nivele mărite de fericire. Cercetarea pe un grup de 5.000 de adolescenţi care mâncau împreună cu familia frecvent, a indicat că aceştia sunt mai rezilienţi emoţional şi au o sănătate mentală mai bună. De asemenea, aceştia au prezentat însuşiri precum bunele maniere, adaptabilitatea sau o bună comunicare. Iar rezultatele nu se rezumă doar la copii, mamele care mâncau alături de familie erau mai fericite şi mai puţin stresate.
  5. Copii mai sănătoşi, cu mai puţine şanse de a fi obezi sau supraponderali datorită consumului de mese nutriţionale, regulate, pregătite în casă. Poți alege din cele peste 20.000 de produse din primul hipermarket 100% online din România, pe care Freshful ți le livrează la ușă, 7 zile din 7, din 2 în două ore.
  6. Mesele pregătite în casă asigură porţii porivite. O porţie de mâncare de la restaurant are, în general, până la 60% mai multe calorii decât cea pregătită în casă. Ca să nu mai vorbim că porţiile de la restaurante sunt din ce în ce mai mari şi tendinţa noastră este să mâncăm mai mult când avem în preajmă multă mâncare, e pur şi simplu mai sănătos pentru toată lumea să mâncăm acasă.
  1. Explorarea de noi gusturi şi alegeri alimentare mai sănătoase, de la pâinea cu maya (făcută de Freshful, într-o încăpere dedicată, de un chef francez și ajutoarele sale) până la cireșele din livada familiei Popescu sau roșiile cherry cu gust (și origine) autentic românesc.

 

Masa în familie – ca o centură de siguranță împotriva tentațiilor din viața adolescenților

Înainte de a trece mai departe, aș vrea să menționez efectele uimitor de benefice ale obiceiului de a mânca împreună, în familiile cu adolescenți. 

Mai multe studii au legat mesele familiale frecvente de riscuri scăzute ale comportamentelor de care se tem majoritatea părinţilor de adolescenţi: fumatul, consumul de băuturi alcoolice, violenţa, probleme la şcoală, tulburări de alimentaţie şi activitatea sexuală.

Într-un studiu cu peste 5.000 de adolescenţi din Minnesota, cercetătorii au concluzionat că frecvenţa meselor în familie a fost asociată cu rate scăzute de depresie şi gânduri sinucigaşe. De asemenea, într-un studiu foarte recent, copiii care au fost victimele cyberbully-ingului şi-au revenit mult mai repede decât ceilalţi.

Veştile despre scăderea şanselor ca al nostru adolescent să se angajeze în comportamente nepotrivite sau periculoase, este una îmbucurătoare.

Dar, ce-ar fi dacă v-aş spune că pot avea dispoziţii mai vesele şi o viziune optimistă a viitorului, dacă iau masa în familie în mod frecvent? Tocmai acest lucru a fost relevat de un studiu din Noua Zeelandă.

Cu alte cuvinte, cina este ocazia cea mai bună pentru familii de a se conecta şi a afla preocupările, nevoile şi dorinţele fiecăruia. Această conectare zilnică este ca o centură de siguranţă în călătoria pe care o facem împreună, în perioada copilăriei şi adolescenţei şi îi ajută pe ai noştri copii să se ţină departe de tentaţii.

 

7 ingrediente unice pentru a face din masa în familie o fundație solidă

Dacă tot vorbim despre mâncatul împreună și despre incredibilele efecte benefice, să vedem ce ingrediente speciale sunt necesare pentru a ne bucura de conectare reală, de conversații cu sens și de obiceiuri sănătoase pe termen lung.

masa-in-familie-conectare-bucurie-sanatate-parinti-pe-sarma +interior

Implicarea copiilor în pregătirea mesei

În primul rând, e foarte important ca masa împreună să nu însemne doar mâncatul în sine. Se pare că procesul în sine e mult mai important. Asta înseamnă să-i implicăm mai mult în fiecare etapă: de pregătire, îi rugăm să ne ajute cu orice, de la spălat legumele, la aranjatul mesei, până la strânsul mesei, spălatul vaselor. Cu cât îi vom implica pe copii mai mult în acest process cu atât mai multe șanse sunt ca ei să fie mai dornici să mănânce și mai puțin mofturoși.

Iar dacă ai copii mai mari, le poți atribui o zi în care să gătească ei, se pot inspira din rețetele lui Adi Hădean de pe Freshful. 

 

Respectarea nevoii de previzibilitate a copiilor, mai ales cei mici

Mai ales când sunt mici, copiii noștri par interesați de orice altceva, doar de mâncare nu. Aleargă, se joacă, explorează și uită de combustibilul atât de necesar.

Însă este rolul nostru, al părinților, să facem din mâncat nu doar o rutină ci și un moment așteptat.

A-l lua pe copilul mic de la o activitate , de la joaca lor, de exemplu, și al pune într-un scaun de masă să mănânce nu e deloc tentant pentru copii, am avea mult mai mult succes dacă i-am implica dintr-o activitate  joaca într-o alta, spălatul legumelor, pusul mesei, sau altceva practic, iar un copil mic (după 2 ani) e foarte dornic să fie mare, să facă el, să se arate util.

 

Să eliminăm stresul din meniul mesei în familie

Un fapt foarte interesant pe care l-am aflat este că stresul ne face reticenți să încercăm alimente noi. (autorul Simplicity Parenting, Kim John Payne)

Deși când ne strângem cu toții la masă poate părea un moment bun să le spunem copiilor ce n-au făcut bine, despre ce ne-a scris dirigintele că a făcut la școală sau să ne plângem de alte comportamente mai puțin plăcute, aceste discuții pot aduce foarte mult stres. 

E nevoie să facem un efort conștient de a menține cele 20 de minute în care mâncăm împreună cât mai relaxante, care să emane sentimentul de siguranță și apartenență, în care să ne ținem cât mai departe de tensiuni, corecţii, critici şi reproşuri.

Cu cât momentul mesei este mai previzibil și mai calm, cu mai puțin stres și haos, ei nu vor mai simți nevoia să se împotrivească atât, să ne reziste, și vor accepta mult mai ușor influența noastră.

 

Regularitatea și rutina pot să vă salveze și să-i încânte pe copii

Te-ai plictisit să auzi „ce-avem la cină?” în fiecare zi și a devenit, inclusiv pentru tine, o sursă de stres gândul că iar nu știi ce să pregătești de mâncare?

Tot autorul citat mai sus, Kim John Payne, ne recomandă să facem, cu regularitate, un anumit fel de mâncare într-o anumită zi din săptămână.

De exemplu, luni e ziua când mâncăm paste. Marti – supă, Miercuri – pizza, Joi – salată cu friptură și așa mai departe.

Noi am aplicat acest principiu pentru doar o zi din săptămână, deja de aproape 2 ani, așa că joia e zi de paste. 

Gândiți-vă! Pare anost și prea plictisitor dar ne ia o grămadă din presiunea și stresul de a face de la lista de cumpărături până la preparare. Copiii acceptă destul de ușor acest sistem – ai zice că se vor plictisi ușor, însă ei sunt la fel de încântați și acum după aproape 2 ani de joia pastelor.

Acum nu mai e nevoie să pierzi timpul în supermarket și în trafic, e de ajuns să comanzi ingredientele la Freshful, ei ți le livrează la ușă inclusiv duminica, iar tu ai timp să pregătești masa voastră tradițională, să sperăm că ajutat de cei mici.

Sigur că vor mai fi și unii care mai strâmbă din nas, ocazional vor sări peste o masă dar se vor obișnui destul de ușor și fără probleme. Iar dacă vreți să faceți o excepție, aceasta va fi întâmpinată cu mult mai mult entuziasm și apreciere decât în situații obișnuite.

 

Modelați și nu forțați niciodată copiii să mănânce

Foarte mulți părinți se plâng că ai lor copii nu mănâncă destul de variat, că sunt foarte selectivi, ba chiar mofturoși.

Și cu toată această presiune tindem să devenim anxioși și insistenți, însă cu rezultate inverse decât cele scontate.

Nu certați, insistați și nu forțați copilul să mănânce. Mai degrabă oferiți tipuri de mâncare sănătoasă și fiți voi exemplul, mâncaţi voi tot ce aţi vrea să mănânce şi ei şi oferiţi-le şi lor – e nevoie de aproximativ 8 oferiri ale unui ingredient/aliment nou pentru ca el să fie acceptat (și asta sub diverse forme)

Și din experiența mea personală, uneori chiar zeci. Dar nu ne lăsăm. Evident alături de acele mâncăruri care ştiţi că le plac deja. Cu timpul, uneori e vorba de ani, vor ajunge să mănânce ceea ce mâncaţi şi voi. Răbdarea şi perseverenţa voastră sunt esenţiale, forţarea este de cele mai multe ori contraproductivă şi induce, de asemenea, copilului o atitudine neplăcută faţă de mâncare…sau față de obiceiul de a mânca împreună.

 

Atmosfera plină de iubire și calm

Cu cât părinţii reuşesc mai mult să fie deschişi, prezenţi, calzi şi înţelegători cu atât copiii vor putea culege roadele mesei servite în familie.

Să nu uităm că ingredientul secret al oricărei interacțiuni cu copiii – e valabil și pentru masa în familie – este iubirea.

Nu trebuie să facem eforturi supranaturale, să consumăm 2 ore în bucătărie gătind şi să alergăm după cele mai exotice şi pline de nutrienţi ingrediente pentru a ne bucura de mese sănătoase, nutriţionale şi pline de căldură. Atâta timp cât au ingredientul principal, dragostea şi prezenţa noastră, beneficiile sunt imense și ele vor fi simțite de copii imediat.

 

CONVERSAŢIILE FAC MASA ÎN FAMILIE ATÂT DE VALOROASĂ

Adevărata putere a meselor luate în familie stă în calitatea interacțiunilor între membrii ei.

Ni se poate întâmpla să ne plictisim de aceleași conversații banale și să nu știm cum să provocăm discuții mai profunde, mai vulnerabile și autentice între membrii familiei. Așa că vă vin în ajutor cu peste 20 de întrebări pe care noi le-am folosit (și multe altele) pentru a aduce mai mult sens și bucurie în conversațiile noastre în jurul mesei.

Întrebări pentru a isca conversații semnificative la masă

???? Fosește un cuvânt sau o propoziție pentru a descrie familia noastră.

???? Dacă ai putea să „împrumuți” o trăsătură de la cineva de la masă, care ar fi aceasta?

???? Dacă le-ai putea da părinților tăi orice sfat despre cum să fie părinți mai buni, care ar fi acesta?

???? În ce fel de casă ați vrea să vă invitați prietenii?

???? Ce vă face să vreți să veniți acasă?

???? Ce-mi place cel mai mult la familia noastră?

???? Cea mai haioasă amintire/întâmplare de la cumpărături a fost…

???? Îți mai amintești când ai cunoscut o personalitate/vedetă? Povestește.

???? Gândește-te la bunicii tăi. Ce mirosuri/culori/imagini îți vin în minte?

???? Povestește cea mai tare zi de naștere a ta.

???? Îți amintești prima oară când ai zburat cu avionul?

???? Dacă aș fi un zeu/o zeiță, aș vrea să fiu…

???? Dacă aș putea avea o super putere, aceasta ar fi… pentru că…

???? Dac-aș fi un personaj de desen animat, aș fi…

???? Dac-aș prinde peștișorul de aur, care ar fi cele 3 dorințe?

???? Prezintă-te în câteva cuvinte, ca și cum ai face cunoștință cu cineva pentru prima oară?.

???? Care este mâncarea preferată pe care ți-o prepară mama? Dar tata?

???? Ce-ai vrea să fi făcut diferit azi?

???? Dacă ai putea rezolva o problemă majoră a oamenilor, care ar fi aceasta?

???? Ce te face să te simți iubit?

???? Dac-ai putea să-ți privești viitorul de peste 10 ani într-un glob de cristal, ce-ai vrea să vezi?

???? Închipuie-ți că ești deja adult, părinte la rândul tău. Ce îți vei aminti despre masele în familie de acum?

 

Încurajaţi umorul, povestirea evenimentelor importante de peste zi, provocarea de a împărtăşi o bucăţică din lumea interioară a copilului. Aceste mici momente care pot părea neimportante pe moment pot deveni fundaţia unei legături mai puternice cu ai noştri copii şi deschiderea lor faţă de noi în momente de răscruce din vieţile lor.

Voi cât de des luați masa în familie?

Cum ați putea face pentru a crește cantitatea, dar și calitatea acestor interacțiuni?

 

 

 

 

Abonează-te la newsletter-ul bilunar Părinți pe sârmă

La abonare, vei primi cadou e-book-ul „De la naștere la adolescență. Ghidul tău de înțelegere a etapelor de dezvoltare a copilului”.

Distribuie articolul pe:

Lasă un răspuns

portret părinte pe sârmă

Cine este părintele pe sârmă? Cum arată el? Te recunoști?

Încă de la primele mesaje, la crearea acestei comunități, în decembrie 2019, când eram 200 de părinți pe sârmă (majoritatea mame, dar erau vreo 3 tați și atunci), mi-am propus să mă arăt. Să mă cunoașteți. Să fiu sinceră și autentică, nu doar o mască construită să dea bine în social media. Sigur că asta nu înseamnă că mă cunoașteți la fel de bine ca soțul, prietenii din copilărie sau mama mea. Dar adesea, pe anumite subiecte, voi aflați primii ce-i în sufletul și în mintea mea. Acum câteva săptămâni, te-am îndemnat la puțină reciprocitate,  prin completarea chestionarului Portretul părintelui pe sârmă. 350 dintre voi au răspuns pozitiv și le sunt recunoscătoare.  Acest articol vine ca răspuns la cererile voastre de a dezvălui măcar câteva detalii relevante desprinse din răspunsuri.   Salutare, sunt părinte pe sârmă, mai precis, mamă pe sârmă Doar 4 tați au răspuns chestionarului (deci undeva peste 1%), deși pe grup, statistica spune că aprox. 6% din membri sunt bărbați. Deși sunt în număr mic, nu i-am uitat niciodată, eu, personal, am scris zeci de postări în comunitate reunite sub #tațiimplicați, un tată foarte implicat, George, a fost alături de noi din prima zi și a creat cea mai mare creștere din istoria grupului când ne-a menționat în direct la Europa FM. De asemenea, 4 tați au scris povești sau poezii pentru cartea colectivă pe care o vom lansa fooaarte curând, „Povești pe sârmă. Cu, despre și pentru părinți imperfecți”,  iar dacă vrei să guști un crâmpei de poveste de tată, ce a scris cu multă emoție, vulnerabilitate și deschidere, o poți face aici. Revenim la mama pe sârmă. Cei mai mulți membri implicați în comunitate sunt mame. Mame ce au, în cea mai mare parte a lor, între 31 și 40 de ani. Cel mai reprezentativ procent din respondente are 2 copii, este căsătorită și a absolvit facultatea sau are studii postuniversitare.     Cum interacționează părintele pe sârmă cu comunitatea Cei mai mulți ați spus că sunteți părinte pe sârmă de 1-3 ani și că intrați zilnic pe grup.  Vă implicați uneori cu răspunsuri pe grup, atât la postările altor membri, dar și la ale moderatorilor.  Drag părinte pe sârmă! Să știi că avem nevoie de implicarea ta și ea contează. Tu contezi! Adesea vezi scris deja aceleași lucruri pe care l-ai fi spus și tu și te oprești. Însă fiecare e unic în felul său și poate ajuta prin împărtășire, și pe cel care cere ajutor, pe cei care citesc, dar și pe sine. Implică-te, comunică, nu sta în umbra, nu ești invizibil, meriți să fii văzut, înțeles, apreciat. Cel mai mult v-au ajutat pe grup – informațiile, resursele de calitate (din ghiduri, interviuri video, postări educative ale echipei PPS), răspunsurile, sfaturile echipei PPS date la postări ale părinților din comunitate, dar și atmosfera de înțelegere și suport, lipsa de judecată și blamare.   Adesea viața de părinte e copleșitoare Dacă și tu ai bifat (sau doar ai gândit)că te simți adesea copleșită de toate rolurile și pălăriile pe care le porți, află că nu ești singură. cele mai multe mame se simt astfel. Plus că majoritatea simte că nu petrece destul timp cu copiii săi. Aici, dragile mele, aș vrea să am o baghetă magică și să înlătur vinovăția care se strecoară pe nesimțite în mințile și inimile noastre și să îți insuflu pentru totdeauna certitudinea că nu e nevoie să le faci pe toate. E de ajuns cât faci. Ești de ajuns. Ai nevoie și de timp pentru tine.  Să te încarci. Să citești o carte. Să te relaxezi. Să visezi cu ochii deschiși. Să lenevești,  Iar copiii tăi vor învăța din asta că nu trebuie să le facă pe toate nici ei, că valoarea lor nu stă în cât de bine și mult performează. Că au dreptul și e ok să se odihnească. Să stea. Să nu facă nimic.    Cum se încarcă părintele pe sârmă? Îi place să citeasca cărți pe diferite domenii de specialitate, inclusiv de parenting sau dezvoltare personală, dar ascultă cu plăcere și podcasturi și alte resurse pentru inspirație.  Am fost atât de fericită să primesc această confirmare, căci eu sunt o mare iubitoare de cărți și învățare, de 3 ani și ceva organizăm cluburi de carte lunare și avem rubrici permanente cu recomandări de cărți pentru copii și adulți. La fel și postări lunare cu resurse de unde să ne luăm inspirație și infromații de calitate.   Ce te ține treaz noaptea? Una din cele mai bifate frustrări pentru părintele pe sârmă este legată de incertitudini în educație: uneori mă simt confuz/ă sau nesigur/ă în privința modului în care ar fi bine să gestionez diferite situații legate de creșterea și educarea copiilor mei. Cred că rezonăm foarte mulți cu această idee și adesea ne punem la îndoială și ne comparăm momentele noastre cele mai proaste cu cele mai bune momente ale celor din jur. Sau de pe rețelele sociale. În cartea „Povești pe sârmă. Cu, despre și pentru părinți imperfecți”, vei citi peste 50 de povești autentice, reale, necosmetizate despre viața de părinte. Și vei vedea că nu ești singură și că toți cei 45 de autori au, la rândul lor, îngrijorări, necazuri, îndoieli, momente proaste, greșesc, chiar o dau în bară rău, și asta nu-i face părinți mai puțin buni. Doar părinți imperfecți, suficient de buni. Ne vedem pe plajele lumii, eventual citind și sorbind dintr-un cocktail În final, ne-am bucurat să citim despre cum arată o zi ideală în viața voastră, și parcă am visat și noi, echipa, odată cu voi. Printre ingredientele unei zile ideale pentru părintele pe sârmă, se află: tihna, râsetele, familia, altcineva să facă voastră, marea și plaja, cititul, odihna, natura, cuplul, și, mai ales, totul să fie fără alergătură și trezit la program fix.  Vă mulțumim, și eu și echipa PPS care a conceput și interpretat acest chestionar, pentru multe cuvinte de apreciere și recunoștință transmise, ne-au uns la suflet și ne-au reamintit cât de mult bine putem aduce în lume.

Mai multe »
dragul meu adolescent

Dragul meu adolescent, aș vrea să-ți spun…

Pe măsură ce ai noștri copii se apropie de adolescență sau de maturitate și încep să se desprindă de noi, începe să ne fie și mai mult dor de ei mici. De fețe ce ne priveau ca pe soarele lor. De mânuțe care se agățau de gâtul nostru precum cel mai de preț colier. De cum îi țineam în brațe seară de seară și le citeam povești. De cum (mai) acceptau să ne țină de mână pe stradă. Sau cum îi ducea taică-su pe umeri. De cum îi duceam în brațe și-i băgam în pat, pe când adormeau cuibăriți lângă noi. De cuvinte dulci de te iubesc și declarații de admirație și iubire pricinuite de cine știe ce fleacuri (în ochii noștri).   Ei, madre, poate când o să fiu mare o să te mai las să mă pupi. Așa mi-a spus juniorul care ieri a împlinit 15 ani și de ceva timp nu mă mai lasă să-l pup. Mai reușesc să-i smulg o îmbrățișare, și asta la ocazii speciale. Un lucru e cert: Au trecut într-o altă etapă și de unde până mai ieri noi eram universul lor… acum ei își contruiesc universul în afara noastră.  Aveam foarte clar în minte, chiar de câteva luni încoace, să scriu un articol despre lucruri pe care părinții de adolescenți ar trebui să le știe. Dar azi, în fața tastaturii și a foii, îmi dau seama câtă presiune este pe umerii noștri – să știm, să facem, să nu ratăm, să reușim, să prindem ultima șansă, ultima perioadă împreună. Așa că mi-a pierit cheful de a îți spune ție, dragi părinți de adolescent, ca și mine, ce e de știut și făcut. Mai degrabă, mă uit spre interiorul meu și scot din tumultul de gânduri și mai luminoase, și mai umbrite, și dacă te vei identifica, pe ici pe colo, dacă îți va fi de folos sau te va inspira în vreun fel, înseamnă că mi-am făcut treaba.   Câteva lucruri pe care aș vrea să ți le spun, dragul meu adolescent Nădăjduiesc că vei citi aceste rânduri cândva – da, știu, acum nu e momentul, nu ai răbdare, e ok – și, mai presus de asta, simt nevoia să le scot la iveală și să le împărtășesc cu tine, drag cititor. Poate îmi împărteșești și tu dificultatea de a găsi momentul potrivit, tonul potrivit, contextul potrivit și să mai pic și în momentul în care adolescentul să fie dispus la conversație și, mai ales, la conectare. Așa că multe din aceste mesaje ajung greu la destinatar,  dar sper că măcar nu se vor pierde.   Te apreciez atât de mult Da, da, știu! Nu-ți spun destul de des și pic în paradigma în care am crescut și eu. Vedem ce nu merge și ce nu ne place și de tot ce e bun, frumos, armonios, nici nu amintim. Parcă ne uităm în niște oglinzi din parcul de distracții, care ne arată strâmbi și hâzi.  Nu, nu e drept. Știu. Noi, oamenii, ne hrănim cu aprecieri. Și cu toate astea, suntem atât de zgârciți cu ele. Te apreciez pentru tot ce faci, pentru eforturile tale, pentru strădania de a face față tuturor provocărilor vârstei și clasei (bate la ușă examenul de capacitate), pentru seriozitatea de a duce la cap unele lucruri, pentru diminețile cu proiecte la chimie (mă ascultă doamna, nu că mi-ar plăcea mie) pentru mesajele cu sunt bine, mai întâzii puțin, nu-ți face griji de la 22.00 când ești afară, prin cartier. Dar mai presus de tot ce faci, te apreciez că ești. Pur și simplu. Tu, copilul bun, amuzant, optimist, încăpățânat, pasionat până la obsesie, adesea fără chef. Doar TU, fără etichete și catalogări de bun și rău.  Citește și articolul Dragă mamă și tată! scrisoare de la adolescentul vostru   Știu că de acum cele mai frumoase momente din viața ta nu vor fi lângă noi, părinții tăi… și e ok Ești într-o perioadă în care prietenii sunt foarte importanți. Și e ceva normal, e de așteptat, nu e ceva cu care să ne luptăm. Înțeleg că vrei să-ți petreci ziua cu ei, la teatru – unde mai zăbovești 2 ore după cursuri, să stai cu prietenii; pe afară la fotbal cu prietenii cu care te știi de când aveai 2 ani, practic ați crescut împreună. E momentul primelor îndrăgistiri, primele drame și decepții din dragoste, acum e cu mesaje pe Whatsapp și Instagram, dar emoțiile sunt tot acolo. Prezente, intense și confuze. Și știind toate astea îți răspund la mesajul de pe whatsapp: ok, be safe! Totuși nu veni la miezul nopții, ok? și mă rog să fii bine și să am răbdare să nu-ți mai scriu încă un mesaj peste o oră, ci să te întorci acasă și să-ți începi ritualul de seară. Alături de noi, în siguranța și atmosfera obișnuită și banală de acasă (dar dătătoare de calm și liniște).   Te susținem în drumul tău. Nu ești singur și sper să simți asta Am creat un cerc de suport în jurul tău și sper să simți energia tuturor celor implicați. Nu doar eu și tati. Îl ai pe proful de învățare, cel care te încurajează și te ghidează să descoperi că poți, mulțumim, Alexandru, pe domnul profesor de română, cel de matematică, mentorii de la cursurile de teatru, oameni care te susțin și îți suflă vânt în aripi astfel încât să poți progresa nu doar pentru examen, ci pentru viață. Iar susținerea noastră vine nu doar sub formă de oameni cu care te înconjori, modele, mentori, oameni care să te îndrume și să te inspire, ci și sub formă de încredere. Încredere în tine, în alegerile tale, în drumul tău, în deciziile tale. În căderile și revenirile după deciziile mai puțin inspirate. Dar necesare. Căci, nu-i așa, greșeala e cel mai bun învățător.    Suntem mândri de tine și credem în tine! Nu e nevoie să faci ceva anume pentru ca noi să fim mândri de tine. Știu că noi, generația trecută, am fost așa de des învățați că suntem valoroși prin ceea ce facem.

Mai multe »
club de carte principală

Participarea la clubul de carte PPS și ce-ți poate aduce ție

Cei care intră pe pagina ta, Adina, de unde știu că tu organizezi cluburi de carte de 3 ani? Așa m-a întrebat o mamă prietenă, membră și ea în comunitatea Părinți pe sârmă, dar și în grupul extrem de activ și efervescent de lectură. Eu am făcut ochii mari și am zis: Tu știi că ai dreptate. Nu am scris pe blog. Scriu pe grup, pun evenimentele, dar rar am timp să povestesc mai multe. Așa că poate e momentul s-o fac. Era prin 2021, la începutul anului când colega mea, Ina, a venit cu ideea de a organiza un club de carte. Pot să spun că nici nu mai organizasem, nici nu mai participasem la unul. Dar am zis: de ce nu? Așa a apărut, în martie 2021, prima ediție a clubului pe baza cărții: Tot ce nu ți-am spus de Celeste NG, iar primul moderator a fost o altă membră a echipei  Părinți pe sârmă, Adriana Zaharia. Am decis că vor fi lunare, o lună beletristică urmată de o alta cu o carte de parenting/psihologie și am dus-o așa… 3 ani și chiar mai bine. Ieri am avut cel de-al 34-lea club, iar 3 dintre ele au avut parte de ediții duble, fizice și online.  Dacă ești curios care sunt cele 34 de cărți citite și dezbătute la cluburile de carte PPS (părinți pe sârmă), le poți vedea aici, într-un scurt reel.    Și cu ce mă ajută să vin la cluburile de carte PPS? Dacă m-ar trezi cineva noaptea și ar zice: de mâine gata cu cluburile de carte… l-aș lua la bătaie.  Serios, cum să-mi iei bucuria asta, plăcerea asta burgheză, cum zice o bună prietenă. În vremurile acestea trăite pe repede înainte, să reușim, o dată pe lună să ne oprim și să ne conectăm, să discutăm despre o carte, despre idei, despre emoții, despre trăiri… e ceva unic. Dar asta e doar părerea mea subiectivă evident. Mai sunt multe alte motive pentru care ar putea să-ți placă să vii alături de noi sau, de ce nu, să organizezi chiar tu un club de carte cu prietenii sau colegii de serviciu. Am rugat câteva doamne minunate – care au particiapat de mai multe ori la cluburi de carte organizate de mine – să lase mărturia lor despre cum e la cluburile de carte și le-am reunit pe toate în acest articol. Le dau cuvântul femeilor minunate, cu mulțumiri pentru cuvinte și pentru că mi-au permis să le includ testimonialele în acest articol.   O comunitate de împărtășit idei de cărți și nu numai Clubul de lectură al Adinei? Să spun despre el că a fost contextul în care am găsit niște oameni tare frumoși, cu o minte deschisă și mereu dornici de perspective, de schimb de idei și emoții. Sau să spun că a fost locul în care am găsit niște cărți de care nici nu știam până atunci câtă nevoie aveam. Sau că ne-a oferit și surprize precum întâlnirea cu autorul. Sau poate să spun că m-a facut parte dintr-o adevarata comunitate în care zilnic împărtășim idei de cărți și nu numai. Sau că pot să cumpăr mai multe cărți datorită voucherelor cu care Adina vine către noi cu multă generozitate în a împărtăși. Ei bine, toate acestea sunt adevarate. Clubul de lectura al Adinei este un colț minunat cu energie vie și bună, cu zâmbet și idei, cu cărți și gânduri. Mihaela   Experiențe din care pleci îmbogățit cu idei și multe lucruri practice care să-ți schimbe în bine relațiile, viața personală și a familiei Nu știu dacă e o dependență bună, dar vorba unei prietene: decât țigări, mai bine cărți. De când am descoperit cluburile de lectură de la Părinți pe sârmă, aproape că nu mai am loc în bibliotecă. Chiar dacă nu am reușit să ajung la toate, nu am rezistat să nu-mi cumpăr cărțile propuse și chiar unele din cele recomandate de participante. Am fost prezentă mai ales la cluburile de parenting căci acestea mi s-au părut utile și s-au potrivit mai bine și în programul meu, dar sunt convinsă că perspectivele diferite pot să-ți aducă momente de Aha chiar și din beletristică. Luna asta am înghițit cărțile Laurei Panazan si mi-am propus să particip la club nu numai pentu ca mi-au placut și mi-au deschis ochii în multe privințe, dar am ocazia să o cunosc pe autoare și poate chiar să schimbăm impresii. Recomand oricui astfel de experiențe din care pleci îmbogățit cu idei și cu multe lucruri practice care să-ți schimbe în bine relațiile, viața personală și a familiei. Cristina Blândețea și toleranța față de diversitate Nu am participat la alte cluburi de lectură decât în cadrul grupului „Părinți pe sârma”, așa că nu am cu ce să fac comparație, dar voi scrie lucrurile care îmi plac la aceste cluburi. Și îmi plac atât de mult încât în 2 ani am ratat 2 sau 3. În primul rând, nu a fost nicio carte propusă care să nu îmi placă sau cu care să nu rezonez (sigur că unele mi-au plăcut mai mult decât altele, datorită acestor cluburi i-am descoperit, de exemplu, pe Frederik Bachman și pe Virginie Grimaldi, care au intrat în top 5 autori favoriți). În al doilea rând, cluburile sunt moderate cu blândețe și atitudinea participanților este una de respect reciproc: nu dă nimeni cu piatra dacă sunt păreri diferite și părerea niciuneia din noi nu e deasupra celorlate (nici măcar a moderatorilor). Mi se pare foarte interesant cum fiecare observă anumite fațete, cum aceeași idee poate fi privită diferit (prin filtrele personale, desigur). Consider asta un mare plus pentru a crește toleranța față de diversitatea de idei și de oameni din jurul nostru, deci aș zice că aceste cluburi sunt de un real folos în a-i înțelege mai bine pe ceilalți și astfel de a ne ajuta să ne adaptăm mai bine mediului în care trăim. Să mai spun și despre efortul Adinei Giurgea de a ne oferi în mod constant reduceri de la diverse edituri, ba chiar și

Mai multe »