Mama nu se pricepe deloc la … jocuri?

Jocuri- The Funny Brands

Mama nu se pricepe deloc să… tacă, zise adolescentul.

Aici e un fel de râde ciob de oală spartă că el când se pornește, nu-l oprești nici cu Poliția. Dar asta e subtitrarea, părerea lui e a lui și o respectăm.

Dar nah, când ești adolescent și mama îți tot repetă ce ai de făcut sau să nu uiți X sau Y lucru, ori se apucă să-ți facă teoria chibritului (da, știu, nu e o idee bună, dar îmi mai scapă, ce să fac?) atunci ți se pare că vorbește mult, mult prea mult.

După una rece, neapărat trebuie să vină și una mai călduță, pentru echilibru.

Fetița mea scumpă, de 9 ani, îmi reproșează că toată ziua o pup. Yap, sunt vinovată, mai ales când mi se spune direct: nu mă mai pupa atât, mai tare îmi vine s-o pup.

Bineînțeles că n-am putut rezista să-i povestesc despre ziua aceea caldă și înmiresmată de noiembrie, botezul, când după slujbă, preotul a zis: azi nu pupați copilul, da? iar eu nici n-am ieșit bine din biserică și deja o pupam.

Asta e! M-ați prins! Sunt o mamă vorbăreață. Și pupăcioasă.

Dar asta nu e tot…

De un lucru nu mă poate acuza nimeni, că nu joc jocuri

Și ce fel de jocuri i se potrivesc mănușă unei persoane vorbărețe?
Ați ghicit! Jocuri cu conversații. Care creează conversații.
Întotdeauna am crezut în puterea conversațiilor zilnice cu copiii, dar și cu adulții, de a educa și insufla valori, principii, credințe, a-ți face gândirea vizibilă și a te lăsa văzut și cunoscut.
Dar cum faci asta în lumea noastră haotică când totul se desfășoară pe repede înainte?
Când nu ai timp să te plictisești în liniște și să-ți treacă prin cap să-l întrebi ceva cu adevărat important pe cel de lângă tine sau să-ți amintești ceva semnificativ despre tine pe care să-l împărtășești.
Când cele mai multe conversații sunt administrative (inclusiv sau, mai ales, între parteneri).
Când 80% din ce le spunem copiilor sunt directive, ordine sau corectări.
Când la primul semn de plictis, deschidem televizorul, butonăm telefonul și ne trezim după jumătate de oră de scrollat că nici nu mai știm de ce am intrat.

Când să mai avem conversații? Cu sens, conectare, umor și scântei în priviri?

Sau când le facem loc?
Răspunsul simplu e că nu prea au loc.
E nevoie să creăm noi spațiul. Și contextul. Și starea pentru a avea astfel de conversații fără de care am fi niște colegi de apartamente, fără a ne cunoaște cu adevărat, fără a fi cunoscuți, fără șansa să ne apropiem unii de alții într-un mod profund, uman, semnificativ.
Și noi am reușit să creăm acest spațiu prin jocurile cu cartonașe de la The Funny Brands.
Am început să ne jucăm cu ele acum vreo 2-3 ani, primele seturi cumpărate au fost: Dacă aș…, Emoții și sentimente și Testul relației.
Le foloseam aproape zilnic, când mâncam toți 4, împreună.
Ah, despre Testul relației am o amintire foarte dragă. Era în timpul pandemiei când am vorbit cu niște prieteni din State, el și ea, să ne vedem pe zoom, să mai vorbim. Și ca să fie cu amuzament și vulnerabilitate, ne-am apucat să jucăm Testul relației, și ne-a prins ora 2 noaptea și noi tot în fața laptopului, pe zoom cu prietenii noștri eram (ne-a ajutat și diferența de fus orar) . De 2 ori am făcut asta.
După asta, am primit jocul Amintiri, iar apoi, în decembrie când am avut promoția din comunitatea Părinți pe sârmă  am luat cam tot ce vedeți în imagine.
Jocuri - mai multe Funny Brands

Cel mai mare ajutor a fost în drumul nostru cu mașina prin Europa

Când le-am spus prietenilor că vom face un road trip în primăvară, vreo 4000 de km în 9 zile, cu tot cu copiii au zis că suntem foarte curajoși. Sau c-am luat-o razna. Adevărul e mereu undeva la mijloc, dar cert e că cele mai multe probleme mi le-am făcut pentru multele ore petrecute în mașină. Că o să epuizăm toate jocurile, toată creativitatea, răbdarea și o să ajungem să-i lăsăm ore-n șir la ecrane.

Doar să avem liniște. Sigur că am recurs și la ecrane (câteva ore pe zi), au mai și dormit (Doamne ajută), însă cel mai mare ajutor a venit de la pachetul meu secret. Știți ce-am făcut?

Am combinat câte un teanc din cele mai apreciate jocuri ale copiilor marca The Funny Brands (Cât de bine ne cunoaștem în familie, Adevăr sau provocare și Lucruri care nu îmi plac) într-un singur pachet.

Da, era super burdușit, scuze Alex (Alex Zamfir, tata lor, a jocurilor și cel mai bun tată al lui Mark), dar ne-a fost de mare ajutor.

Noi jucăm o variantă unică (cred eu) a jocului, în sensul că toți răspundem la toate întrebările.

A fost interesant pentru copii să afle că mie nu-mi place c-am moștenit de la părinții mei spiritul critic și asprimea.

Că soțul a plâns la Avatar. Și eu. Când eram cu toții la cinema. Ce supărați au fost că nu i-am tras și pe ei de mânecă să vadă…

Că nu pot sta serioși când se uită la mine, inevitabil râd.

Ce să mai zic de provocarea asta: ce ai vrea să-și amintească oamenii despre tine?

Eu am zis c-aș vrea să-și amintească că am fost un om bun. Și o mamă bună. Că m-am străduit. Mereu. Și că orice s-ar fi întâmplat am căutat soluții.

Cea mică a zis că ea e prea tânără s-o întrebăm asta, are timp să se gândească.

jocuri- cât de bine ne cunoaștem în familie

Mai acceptați și provocări, de ce alegeți doar adevărul?

După care ne-a reproșat că noi alegem doar adevărul (la adevăr sau provocare), n-avem și noi curaj să alegem provocările?

Și apoi a venit provocarea asta: Imaginează-ți că stai față în față cu tine, copilul de 10 ani, și vorbește cu acel copil.

Am răspuns eu provocării și i-am spus Adinei mici că nu e nevoie să fie mereu puternică, și deșteaptă și cea mai bună. Că poate s-o ia mai ușor. Și să se mai distreze. Și să fie copil. Încă puțin. Să nu se mai grăbească să crească. Și că nu trebuie să fie totul greu și să muncească super mult, că și lucrurile ușoare pot fi valoroase.

Tăcere…

Noroc cu provocarea următoare, când fiică-mea a strigat pe geam: Te iubesc, Marcel!!!!

Ar mai fi și cel mai stânjenitor moment din viața mea, când am spus un banc unde mimam actul sexual, la 16 ani, la o petrecere. Și pentru că au insistat să le spun bancul, le-am spus. Cu tot cu mișcări. Era să murim de râs pe autostradă, la 130 km/h, Doamne cât am mai râs.

Vrei să ne certăm?

Aici v-am lăsat o mostră de întrebări cu care noi ne-am distrat, din pachetul Cât de bine ne cunoaștem în familie

Noroc că noi avem umorul la noi și cartonașele vin aleatoriu, nu pică toate cele care pot isca zâzanie de-odată.

Sigur că glumesc, și nu prea, e clar răspunsul la întrebarea Cine vorbește cel mai mult?, la fel ca la Cine conduce cel mai bine? 

Și la fel de clar (că nu sunt eu) e aia cu Cine stă cel mai mult la baie sau primul cuvânt al copiilor. 

Jocuri - exemplu

 

V-am zis de cele mai noi jocuri?

Cine sunt și Ce sunt au apărut foarte de curând, abia am reușit să le deschidem și vă las pe voi să ghiciți care ne place mai tare.

Dacă v-am făcut curioși, citiți mai multe despre jocuri, iar dacă vă hotărâți să le dați cadou de 1 iunie ori pentru o altă ocazie (vine vacanța, aveți timp să vă jucați din plin), puteți să le achiziționați cu o reducere de 15%.

Folosiți codul PPS la achiziții de minim 100 lei. Codul este valabil până pe 30 iunie.

Și pentru toți cititorii mei care nu locuiesc în România, am o veste bună.

Jocurile The Funny Brands sunt livrate la voi acasă (door to door, să fiu mai precisă, în 3-5 zile lucrătoare) în 17 țări din UE – aici e lista completă, în ordine alfabetică: Belgia, Bulgaria, Croația, Cehia, Spania, Italia, Grecia, Germania, Austria, Ungaria, Slovenia, Olanda, Luxemburg, Polonia, Franța, Portugalia, Slovacia. Mai mult, la comenzi în valoare de minim 300 lei, taxa de transport este doar 75 lei.

Cine mai vrea să se joace ?

Și să se cunoască mai bine, pe sine, pe copii, să se vadă reflectat și prin ochii celorlalți?

Abonează-te la newsletter-ul bilunar Părinți pe sârmă

La abonare, vei primi cadou e-book-ul „De la naștere la adolescență. Ghidul tău de înțelegere a etapelor de dezvoltare a copilului”.

Distribuie articolul pe:

Lasă un răspuns

Povești pe sârmă - principal

Epopeea cărții „Povești pe sârmă” de la precomandă în mâinile tale

Au trecut 3 săptămâni de când s-a încheiat precomanda cărții „Povești pe sârmă. Cu, despre și pentru părinți imperfecți”. Trei săptămâni cu multe momente de la agonie la extaz  de când mă țineam cu un singur deget de sârmă până să dansez pe sârmă. În momentul în care scriu acest text, 99% din cele 500 de cărți cumpărate în perioada de precomandă au fost expediate. Și când te gândești că duminică, pe 30 iunie, când cifra magică a fost atinsă, n-aveam nici cea mai mică idee despre cât de lungi și anevoioase vor fi aceste 3 săptămâni… cât de imperfecte. Două cuvinte despre precomandă Simt să fac câteva clarificări despre precomanda cărții „Povești pe sârmă. Cu, despre și pentru părinți imperfecți”. Mulți dintre voi sunteți familiarizați cu această formulă precomandă, de la editurile care oferă șansa cumpărării unei cărți, cu ceva săptămâni (uneori chiar luni) înainte de intrarea în stoc a cărții propriu-zise. Cu o reducere și ceva beneficii, iar cei care au comandat-o în acea perioadă, o primesc după o perioadă determinată. La fel am gândit și noi perioada aceasta, cu marea diferență că fiind un proiect 100% independent – deci fără edituri, sponsori și alte entități în spate – toate costurile au fost suportate de mine, prin compania pe care am înființat-o, Părinți pe sârmă SRL. De aceea, precomanda nu a fost menită doar să aducă poveștile pe sârmă mai devreme, cu o reducere de 35% și bucuria de a fi printre primii 500 care o citesc, ci, mai ales, de a strânge suma necesară să printăm această carte. Fără această acțiune masivă, acest volum de povești ale părinților pe sârmă nu ar fi văzut lumina tiparului.  Gata precomanda, unde-i cartea Povești pe sârmă? Ne-am bucurat și am sărbătorit că săptămâna de precomandă 24-30 iunie a fost un succes. Și am reușit, în urma unei campanii de mai bine de o lună să strângem cele 400+ de comenzi (unii au cumpărat mai multe exemplare, de aceea cele peste 400 de comenzi au însumat 500 de cărți). În perioada aceasta cea mai mare contribuție au avut-o co-autorii care au împărtășit în comunitate  frânturi din poveștile lor din carte și, poate mai important, emoțiile și trăirile lor în aducerea la lumină a respectivelor povești. Deja după o săptămână primeam, pe toate canalele, mesaje de genul: „Unde e cartea? Să știi că la mine n-a ajuns? E vreo problemă cu comanda mea?” Deși am comunicat intens despre condițiile precomenzii și despre cele 2-3 săptămâni de așteptare, mulți au ratat informația. Nu-i nimic, am scris din nou, am răspuns tuturor, am cerut răbdare. În același timp, mi se cerea și mie să am răbdare, de la tipografie, că termenul de 2-3 săptămâni, era de la momentul BT-ului (bun de tipar) și e vremea tipăririi manualelor, așa că am avut de așteptat. Pe 10 iulie vă scriam: Ta na na naaaaaa! Habemus carte Și după ce am primit cu bucurie telefonul de la tipografia Real că e gata cartea, după ce am cărat – împreună cu soțul – vreo 900 de kilograme de cărți de la poartă în sufrageria goală (în casa în care nu ne-am mutat încă), dar care a devenit prima casă a cărților „Povești pe sârmă”, am socotit eu că până pe 15 iulie am timp să expediez cele 400 de colete. Că totul a mers conform planului până atunci. Terminarea cărții. Obținerea ISBN-ului (un număr unic dat de Biblioteca Națională a României), campania de precomandă, chiar și livrarea de la tipografie a fost cu o marjă de eroare de 3-4 zile… Totul a fost bine calculat cu vreo 6 săptămâni înainte, toate împletite de așa natură încât pe 15-16 iulie fiecare din cele 500 de prime exemplare să ajungă în mâinile celor care au precomandat-o. Nu puteam să mă înșel mai tare… Coletul. Unde-i coletul? Când te vezi cu munți de cărți și tu ești una, chemi întăriri. Fiică-mea, Iris, de aproape 11 ani, aștepta deja de vreo 5 zile să ajungă cărțile să poată să mă ajute cu împachetatul, până nu pleca în tabără. Joi, pe 11 iulie, ni s-au alăturat Emilia Furduiu și Dan, soțul ei, iar în 4, preț de o după-amiază ne-am simțit stăpânii lumii pachetelor. Pe Emilia o știți deja, eu îi spun image guru, ea e responsabilă de copertă, de grafică, de așezarea în pagină, tot ce are legătură cu imaginile e de la Emilia.  În câteva ore am ambalat vreo 300 de plicuri cu bule cu o carte, vreo 20 cu 2 și peste 20 de cutii cu 3-6 cărți fiecare. Am stat pe jos, într-o sufragerie goală, plină doar de cărți, de pachete, de ambalaje de hârtie… munți de hârtie. Apoi am mers acasă, la apartament și am devorat jumătate de pepene și-un pui pe sticlă și ne-am uitat la Encanto. Și-apoi iar am împachetat.  Unde ziceai c-a fost problema? Păi totul pare perfect, nu? De pe 11 iulie până pe 15 sunt 4 zile (cine mai socotește că urmează weekend, ai de depus dosarul pentru înscrierea copilului mai mare la liceu sau că cel mic pleacă în tabără?). Nu contează. Socoteală rămâne: 100 de cărți pe zi trimise. Termenul respectat. Totul e minunat, așa-i? Nu, deloc. De-abia acum a început chinul meu. Dar vouă vă zic în 2 paragrafe ce-am pătimit 10 zile. Doamne, ce de emoji îmi vine să adaug, dar pe blog nu se văd decât ca niște semne de întrebare sâcâitoare și fără rost. Așa că nădăjduiesc că o să vă folosiți imaginația.  Pentru expediere am făcut contract cu Sameday, cei care au cea mai extinsă rețea de easybox-uri din țară. În precomandă, am oferit livrarea gratuită la easybox și doar 10 lei pentru livrarea acasă. Așa că îți închipui că majoritatea coletelor erau cu livrarea la easybox. Doar că nu puteam genera niciunul din acele awb-uri automat, așa cum ar fi fost normal. Era o problemă de IT. Ceva din instalarea modulului Sameday pe site-ul meu nu era ok. Și nu mergea. Ce-mi rămânea de făcut? Să încep expedierile care merg. Am

Mai multe »

Cărți și jocuri numai bune de explorat în vacanță

Vacanța e, în sfârșit, aici cu trezit târziu, leneveală pe săturate, visat cu ochii deschiși, călătorii, tabere, vizite la bunici și muuuultă înghețată. Sună minunat până auzi același refren din nou și din nou: mă plictiseeeeeesc. Sună cunoscut, nu? Ei bine, se întâmplă și la case mai mari și avem ceva strategii pregătite pentru cazurile de urgență, însă pentru noi jocurile și cărțile sunt și au fost mereu o mare evadare din plictiseală, dar și o modalitate de a ne conecta, a explora lumi noi și a hrăni curiozitatea întregii familii. Așa că, v-am pregătit o serie de recomandări de cărți și jocuri, perfecte pentru zilele de vară, cu invitații la călătorii, la explorat, la ghidușii, la jucăușenie și, nu în ultimul rând, o bună ocazie de a nu lăsa creierul celor mici să lâncezească toată vara. Sunteți pregătiți? Ah, înainte să purcedem în explorarea noastră, e nevoie să știi că am un cadou pentru tine: un cod de reducere de 15% extra față de prețurile de pe site la cărțile și jocurile recomandate, o găsești la finalul articolului.    Când călătoresc iau cu mine… Ema și Eric descoperă Europa de Ioana Chicet Macoveiciuc Nu știu dacă mai e vreun părinte din România care să nu știe de zecile de cărți din colecția cu Ema și Eric și aventurile familiei Pofticioșilor. Dar cea mai nouă apariție este acest volum, în care Familia Pofticioșilor pleacă într-o călătorie prin Europa, de la nord la vest, trecând prin 9 țări. Explorează Praga, castelele din Cehia, Țara lui Moș Crăciun, Aurora Boreală din Norvegia , trec și prin țara unde s-a inventat Lego (Danemarca) și ajung chiar și în Elveția, țara ghețarilor și a ciocolatei. Spre bucuria lui Eric, dacă ați mai citit și alte cărți cu Ema și Eric, știți deja că fratele mai mic este cel mai pofticios membru al familiei. Să mai zic ce speranțe mi-a dat să văd scris: Vol. 1? Car urmează și altele. Abia le aștept. Iubim cărțile cu Ema și Eric, deși copiii mei au mai crescut, pentru modul foarte amuzant și jucăuș în care sunt scrise, pentru ilustrațiile atât de calde și atrăgătoare create de Lavinia Trifan, dar și pentru că îți fac o poftă nebună să călătorești, să descoperi lucruri noi, să revezi locuri dragi și scot la iveală amintiri ce lâncezeau prin sertarele minții. Sper că nu ați ratat „Iubim să călătorim. Ema și Eric descoperă România” care beneficiază zilele acestea de reducere de 30%.Vârstă recomandată: 3+ iar ca maxim nu există, o să vă amuzați și o să aflați lucruri noi și voi, părinții sau bunicii.   Sunt imbatabil: QUIZ în familie Încă de când băiatul meu, primul născut, avea 2-3 ani am început să-i iau acest joc cu întrebări.„Sunt imbatabil” e o colecție evantai de la 2 ani la 10, care dezvoltă inteligența copiilor. Conține 500 de întrebări și răspunsuri alese în funcție de nivelul de cunoaștere al copilului. Intrebarile fac parte din programa școlară, stimulând gândirea, iar pentru că are formatul unui joc, copii nu realizează că învață.Noi n-am ratat nicio ediție, le-am făcut cadou, le-am cărat după noi prin avioane, vacanțe, la plajă, pentru a alunga momentele de plictiseală și a ține mintea celor mici mereu activă.Nu vă mai zic câte lucruri noi au învățat, noi ne-am amintit diverse situații, cum era școala pe vremea noastră, câte o povestioară ici colo, toate ne-au făcut să le îndrăgim foarte mult. Dar jocul nou apărut, Quiz în familie (de la 7 la 107 ani scrie pe copertă) a urcat instant în topul preferințelor. Să mai răspundă și părinții, nu doar copiii. Plus că l-a prins chiar și pe adolescentul nostru de 15 ani și ne-a adus multe momente de distracție și cunoaștere în joacă înainte de examenul de Evaluare Națională, când am evadat o zi la mare. Cum se joacă. Aveți 4 seturi cu întrebări, pe vârste și clase (pregătitoare, clasa I, aII-a, până la clasele V-VIII și adulți) cu întrebări din diferite domenii, precum geografie, istorie, limba română, științe și activități din timpul liber, inclusiv provocări amuzante, jocuri de inteligență, mimă, cântece și multe altele. Sunt concepute pentru a fi provocatoare și educative pentru toate vârstele și ajută la dezvoltarea gândirii critice, a memoriei și a abilităților de rezolvare a problemelor.   Marea carte cu jocuri pentru minte Am ajuns la partea mea preferată, jocurile. Cel mai greu e când plecăm în vacanță să luăm cu noi toate jocurile pe care și le doresc copiii. Ar însemna să avem o valiză doar pentru jocuri și cărți, și asta nu e mereu posibil. Ei bine, noi am rezolvat problema aceasta, cu o carte joc.Să vă explic: „Marea carte cu jocuri pentru minte” este o carte cu toate paginile cartonate, o carte ce reunește 8 jocuri, pentru antrenarea constantă a materiei cenușii prin jocuri și poftă de râs. După ce asamblezi cu ușurință piesele și zarul pe care le găsești în carte, poți începe jocul. Ai de unde alege, fie că alegi Astro-provocarea,  Tableologia (un fel de table), Triunghiul magic sau te încumeți să evadezi din laborator. Pe lângă hohotele de râs e posibil să experimentezi a îmbunătățire a abilităților mentale și matematice, dar și o sporire a strategiilor și capacităților lingvistice. Dacă astfel de cărți joc vă plac, DPH are o coleție mai mare, iar preferatele noastre sunt Marea carte cu jocuri inspirate din povești și Marea carte a jocurilor cu exploratori.  Enciclopedii și cărți de știință numai bune de explorat în vacanță Enciclopedia cunoașterii. Corpul uman Copiii sunt natural curioși, iar corpul uman este un subiect atât de vast încât ai toate șansele să rămâi fără răspunsuri rapid în fața rafalelor de întrebări ale celor mai mici sau mai mari. Așa că proaspăt scoasa de la tipar enciclopedie despre corpul uman  este o carte ce merită avută în casă, cu informații detaliate și extrem de variate de unde chiar și adulții au muuulte de învățat. Aș recomanda această carte pentru nivelul avansat și copii mai mari, dar pentru cei mai mici editura are o

Mai multe »
portret părinte pe sârmă

Cine este părintele pe sârmă? Cum arată el? Te recunoști?

Încă de la primele mesaje, la crearea acestei comunități, în decembrie 2019, când eram 200 de părinți pe sârmă (majoritatea mame, dar erau vreo 3 tați și atunci), mi-am propus să mă arăt. Să mă cunoașteți. Să fiu sinceră și autentică, nu doar o mască construită să dea bine în social media. Sigur că asta nu înseamnă că mă cunoașteți la fel de bine ca soțul, prietenii din copilărie sau mama mea. Dar adesea, pe anumite subiecte, voi aflați primii ce-i în sufletul și în mintea mea. Acum câteva săptămâni, te-am îndemnat la puțină reciprocitate,  prin completarea chestionarului Portretul părintelui pe sârmă. 350 dintre voi au răspuns pozitiv și le sunt recunoscătoare.  Acest articol vine ca răspuns la cererile voastre de a dezvălui măcar câteva detalii relevante desprinse din răspunsuri.   Salutare, sunt părinte pe sârmă, mai precis, mamă pe sârmă Doar 4 tați au răspuns chestionarului (deci undeva peste 1%), deși pe grup, statistica spune că aprox. 6% din membri sunt bărbați. Deși sunt în număr mic, nu i-am uitat niciodată, eu, personal, am scris zeci de postări în comunitate reunite sub #tațiimplicați, un tată foarte implicat, George, a fost alături de noi din prima zi și a creat cea mai mare creștere din istoria grupului când ne-a menționat în direct la Europa FM. De asemenea, 4 tați au scris povești sau poezii pentru cartea colectivă pe care o vom lansa fooaarte curând, „Povești pe sârmă. Cu, despre și pentru părinți imperfecți”,  iar dacă vrei să guști un crâmpei de poveste de tată, ce a scris cu multă emoție, vulnerabilitate și deschidere, o poți face aici. Revenim la mama pe sârmă. Cei mai mulți membri implicați în comunitate sunt mame. Mame ce au, în cea mai mare parte a lor, între 31 și 40 de ani. Cel mai reprezentativ procent din respondente are 2 copii, este căsătorită și a absolvit facultatea sau are studii postuniversitare.     Cum interacționează părintele pe sârmă cu comunitatea Cei mai mulți ați spus că sunteți părinte pe sârmă de 1-3 ani și că intrați zilnic pe grup.  Vă implicați uneori cu răspunsuri pe grup, atât la postările altor membri, dar și la ale moderatorilor.  Drag părinte pe sârmă! Să știi că avem nevoie de implicarea ta și ea contează. Tu contezi! Adesea vezi scris deja aceleași lucruri pe care l-ai fi spus și tu și te oprești. Însă fiecare e unic în felul său și poate ajuta prin împărtășire, și pe cel care cere ajutor, pe cei care citesc, dar și pe sine. Implică-te, comunică, nu sta în umbra, nu ești invizibil, meriți să fii văzut, înțeles, apreciat. Cel mai mult v-au ajutat pe grup – informațiile, resursele de calitate (din ghiduri, interviuri video, postări educative ale echipei PPS), răspunsurile, sfaturile echipei PPS date la postări ale părinților din comunitate, dar și atmosfera de înțelegere și suport, lipsa de judecată și blamare.   Adesea viața de părinte e copleșitoare Dacă și tu ai bifat (sau doar ai gândit)că te simți adesea copleșită de toate rolurile și pălăriile pe care le porți, află că nu ești singură. cele mai multe mame se simt astfel. Plus că majoritatea simte că nu petrece destul timp cu copiii săi. Aici, dragile mele, aș vrea să am o baghetă magică și să înlătur vinovăția care se strecoară pe nesimțite în mințile și inimile noastre și să îți insuflu pentru totdeauna certitudinea că nu e nevoie să le faci pe toate. E de ajuns cât faci. Ești de ajuns. Ai nevoie și de timp pentru tine.  Să te încarci. Să citești o carte. Să te relaxezi. Să visezi cu ochii deschiși. Să lenevești,  Iar copiii tăi vor învăța din asta că nu trebuie să le facă pe toate nici ei, că valoarea lor nu stă în cât de bine și mult performează. Că au dreptul și e ok să se odihnească. Să stea. Să nu facă nimic.    Cum se încarcă părintele pe sârmă? Îi place să citeasca cărți pe diferite domenii de specialitate, inclusiv de parenting sau dezvoltare personală, dar ascultă cu plăcere și podcasturi și alte resurse pentru inspirație.  Am fost atât de fericită să primesc această confirmare, căci eu sunt o mare iubitoare de cărți și învățare, de 3 ani și ceva organizăm cluburi de carte lunare și avem rubrici permanente cu recomandări de cărți pentru copii și adulți. La fel și postări lunare cu resurse de unde să ne luăm inspirație și infromații de calitate.   Ce te ține treaz noaptea? Una din cele mai bifate frustrări pentru părintele pe sârmă este legată de incertitudini în educație: uneori mă simt confuz/ă sau nesigur/ă în privința modului în care ar fi bine să gestionez diferite situații legate de creșterea și educarea copiilor mei. Cred că rezonăm foarte mulți cu această idee și adesea ne punem la îndoială și ne comparăm momentele noastre cele mai proaste cu cele mai bune momente ale celor din jur. Sau de pe rețelele sociale. În cartea „Povești pe sârmă. Cu, despre și pentru părinți imperfecți”, vei citi peste 50 de povești autentice, reale, necosmetizate despre viața de părinte. Și vei vedea că nu ești singură și că toți cei 45 de autori au, la rândul lor, îngrijorări, necazuri, îndoieli, momente proaste, greșesc, chiar o dau în bară rău, și asta nu-i face părinți mai puțin buni. Doar părinți imperfecți, suficient de buni. Ne vedem pe plajele lumii, eventual citind și sorbind dintr-un cocktail În final, ne-am bucurat să citim despre cum arată o zi ideală în viața voastră, și parcă am visat și noi, echipa, odată cu voi. Printre ingredientele unei zile ideale pentru părintele pe sârmă, se află: tihna, râsetele, familia, altcineva să facă voastră, marea și plaja, cititul, odihna, natura, cuplul, și, mai ales, totul să fie fără alergătură și trezit la program fix.  Vă mulțumim, și eu și echipa PPS care a conceput și interpretat acest chestionar, pentru multe cuvinte de apreciere și recunoștință transmise, ne-au uns la suflet și ne-au reamintit cât de mult bine putem aduce în lume.

Mai multe »