A veniiiiit vacanța!!! Ce sentiment plăcut ne inundă de când eram noi mici, cum așteptam să se termine școala și să ne trezim la ce oră vrem, să ne petrecem vara afară, la bunici, în general, sau jucându-ne cât e ziua de lungă pe stradă sau pe lângă bloc cu copiii de-o seamă.
Vremurile s-au mai schimbat, însă copiii așteaptă și acum cu aceeași bucurie și nesaț zilele lungi de vară, cu multă joacă și nimic de făcut!
Unde mergi și ce faci în vacanța mare!
Această listă arată, probabil, diferit pentru fiecare familie, poate vă inspiră ceva din ce avem noi pe listă:
- Vacanța la bunici;
- Tabere – pe care le recomand cu cea mai mare căldură pentru creșterea încrederii în sine și pentru probabil cele mai frumoase momente petrecute departe de părinți. Noi am început aventura numită tabără la aprox. 8 ani la cel mare și 7 ani la cea mică. Am scris mai mult despre expriențele noastre cu taberele aici;
- excursii de o zi sau de weekend – pentru explorare, schimbarea peisajului și pentru încercarea de lucruri noi; într-o astfel de călătorie am mers anul trecut cu cea mică și o familie de prieteni, când am avut două premiere: prima oară cu trenul și prima oară în orașul Târgoviște;
- tabere urbane/ cursuri tematice – acestea sunt ocazii foarte bune de explorat noi domenii de interes, noi sporturi, noi grupuri de prieteni. Anul trecut, băiatul nostru de 12 ani pe atunci a participat la un curs intensiv de 2 săptămâni de teatru și așa și-a descoperit o pasiune neștiută până atunci;
- explorare urbană: fiți turiști în propriile voastre orașe: vizitați muzee, grădini zoologice sau botanice, parcuri și plimbați-vă cu autobuzul hop on, hop off (dacă trăiți într-un oraș mare);
- concediu cu părinții – la noi n-ar fi vară fără tradiționala deja vacanță la mare (7-10 zile), neapărat cu o zi de aquapark inclusă.
Acum că am gândit, în mare, unde mergem și ce facem – cum facem să nu ne stresăm și să păstrăm măsura, bunele obiceiuri, cum să ne distrăm dar… și cum facem față plictiselii!
Brainstorming de familie: tu ce îți dorești de la vacanța asta?
Înainte de a le propune copiilor programul de vacanță, e nevoie să luați în considerare: vârsta lor, timpul pe care îl aveți de ocupat, preferințele lor, timpul vostru și cât sunteți dispuși să vă implicați și ariile de interes.
Concepeţi împreună un calendar de vacanţă
Cele 8 ingrediente esențiale în mixul unei veri reușite – pentru copii
1. Timpul nestructurat
2. Abia după ce treci de zona de plictiseală, ajungi la zona creativă!
3. Lectura e, din punctul meu de vedere, cea mai importantă activitate constantă în vacanță
4. Încurajează starea de flux (flow, în engleză)
Mulți părinți se plâng că ai lor copii nu sunt motivați să și nu își pot concentra atenția pe ce trebuie, problemă pe care nu o au când vine vorba de ce le place. Ei bine, vacanța e momentul cel mai bun să-i lăsăm să se implice trup și suflet în orice (evident excludem activitățile care îi pot răni, le pot face rău) fără să ne temem că le subminăm motivația pentru la anul. Ba dimpotrivă!
Cel mai bun mod de a-l motiva să facă lucrurile pe care le vrei tu, e să-l lași să petreacă timp cu lucrurile care îi plac.
Soluția care pare, după cercetări, să fie cea mai bună este nu să-i certam când nu au același nivel de flux ce trebuie ci să-i încurajăm să guste cât mai mult din aceasta stare care le va da încrederea și recompensa interioara să depună eforturi și mai mari, data viitoare, și în alte arii.
Starea de flux este acea experiență a angajării depline în ceea ce faci în prezent. Când simți că poți petrece ore în șir făcând un lucru; când acesta îți aduce bucurie prin sine fără alte recompense; când ceea ce faci e important.
Pe măsură ce copiii cresc și pot face activități alese de ei unde motivația interioară și atenția se întâlnesc – se creează fluxul și se sculptează creierul.
Gândește-te! Copilul tău când e în starea de flux? Ecranele nu se pun!!!
5. Somnul
Doar pentru că e vacanță, nu înseamnă că nu mai dormim suficient, ne culcăm la miezul nopții și ne trezim în miezul zilei.
Somnul este precum fundația unei case, nu se vede, de cele mai multe ori, și ai tendința s-o ignori, însă fără ea, totul se dărâmă.
Nu vreau să insist mai mult, dar dacă vrei să te înțelegi cu copilul tău, să nu fie un butoi cu pulbere și să vă puteți bucura de orice zi, un somn de calitate și suficient pentru vârsta copilului, este esențial.
6. Încurajează-l să viseze cu ochii deschiși!
Știți acea temere a părinților că ai lor copii pierd timpul? Ei bine, studiile recente despre dezvoltarea creierului arată că e esențial să învățăm să nu facem nimic. Atunci avem timp și spațiu să reflectăm la evenimente, situații și idei, creăm speațiu să ne vină idei bune, să fim creativi, să ne bucurăm doar să fim.
A învăța să stăm în solitudine, să fim confortabili cu noi înșine este una din cele mai importante abilități pe care o achiziționăm în copilărie.
7. Alege mișcarea în aer liber
Copiii au nevoie de mișcare ca de aer. Nu doar pentru sănătatea corpului, ci, mai ales pentru dezvoltarea creierului.
Cele mai multe recomandări internaționale vorbesc despe minim 60 de minute de mișcare, așa că scoateți bicicletele la plimbare, rolele, mergeți la o plimbare prin pădure sau pe plajă, pe stradă sau în parc. Dar nu lăsați să treacă vreo zi fără să ieșiți afară și să vă mișcați corpul.
8. Aprinde scânteia
Vacanța de vară îmi pare mie una din cele mai bune perioade pentru a aprinde scânteia în copiii noștri.
Dar ce e scânteia aceasta?
Scânteia este o metaforă pentru interesele și pasiunile copilului tău, acele activități pe care le face cu bucurie, cu sufletul și în care se poate pierde cu orele. Acea activitate care îi asigură starea de flux de care vorbeam mai devreme. Scânteia a fost descrisă pentru prima dată de cercetătorul Dr. Peter Benson, vă invit să aflați mai multe din Ted Talk-ul pe această temă. Discursul se numește Sparks: How Youth Thrive.
”Fiecare copil are un interes, o abilitate sau o pasiune care aşteaptă să fie descoperită şi care poate deveni centrul entuziasmului său. Care se poate transforma într-un scop în viaţă. Cum aflăm care este acel interes? Cum alimentăm acea scânteie ca să se preschimbe într-o vâlvătaie uriaşă? Şi de ce e important să o facem?“
Steve Biddulph
Cele 8 reguli pentru a nu-ți pierde mințile în vacanța cu copiii
Această porțiune este cadoul meu pentru părinți!
Știu, dragilor, că vara nu e mai ușoară pentru voi și că vă dați peste cap să faceți toate lucrurile bine, să mergeți și la serviciu, să organizați concediul, taberele, vizitele și cantonamentele, să mergeți la vreun sport sau curs cu cei mici, și… să vă mai păstrați și calmul și zâmbetul pe buze.
Știu că îți vine să te urci pe pereți câteodată și să-ți dai demisia din rolul de părinte, mai ales când al tău copil se învârte ca un titirez toată vara prin casă, plângându-se că s-a plictisit, iar tu ai deadline de predare la vreun proiect.
Ce ne ajută cel mai mult este să fim conștienți că vacanțele sunt perioade stresante. Iar stresul vine, pe de o parte din așteptările noastre nerealiste, idilice uneori ca totul să iasă perfect, să fie roz și fără cusur – că doar am muncit tot anul pentru concediul ăsta.
Pe de altă parte vorbim de timpul petrecut cu copiii, mult timp, practic tot timpul petrecut alături de ei, ceea ce va apăsa toate butoanele, ne va lăsa la vedere toate vulnerabilitățile și rănile și ne va face să ieșim din zona de confort. Și pe noi și pe copii.
Iată câteva ancore ce te pot salva de la stresul vacanței cu copiii
Nu subestima puterea rutinei. Poate e o altă rutină decât acasă, totuși e nevoie de ea pentru ca ai noștri copii să se simtă în siguranță, să aibă previzibilitatea și confortul necesar pentru a face față și a se bucura de experiență.
Scade așteptările. Cu cât ne dorim ca totul să fie la superlativ, cu atât ne va fi mai greu să acceptăm orice experiență care nu este așa. Or, pentru a ne bucura de vacanță (ca și de viață, în general) trebuie să luăm fiecare experiență așa cum vine, s-o înțelegem, să vedem ce avem de învățat de acolo și să mergem mai departe. Există chiar și studii făcute pe atleți de top care atestă că avem mult mai mult succes dacă așteptările noastre sunt puțin mai scăzute și nu tind spre perfecțiune.
Să ne concentrăm pe sentimente, pe emoții, pe trăiri
Dacă te-aș întreba care sunt amintirile tale cele mai dragi din copilărie ce ai răspunde?
Când am întrebat părinții din comunitatea Părinți pe sârmă despre asta, nimeni nu ți-a amintit experiențe superlative, Disneyland-uri, excursii în locuri scumpe sau greu de atins, nici pentru copilul tău nu vor fi acestea amintirile cele mai dragi.
Ceea ce va rămâne în mintea și sufletul lui vor fi acele momente care sunt legate de emoții intense. Așa funcționează memoria noastră. Deci, puteți să mergeți și pe Zidul Chinezesc și pe Insula Galapagos, dacă există tensiuni, nemulțumire continuă, furie, reproșuri și corectare constantă, fiți siguri că acel moment nu va rămâne în memoria copilului ca un moment plăcut, frumos, o amintire de neprețuit, cel mai adesea va rămâne ca una negativă, neplăcută.
Am adunat în imagine 8 reguli care pe mine m-au salvat (sau măcar nervii mi i-au mai cruțat) în ultimii ani de vacanțe, sărbători și plecări alături de copii, și m-au ajutat să mă bucur mai mult de timpul petrecut cu ei.
Îl poți descărca în format pdf pentru a-l printa, doar apasă pe imagine.