Când vine luna decembrie și începe goana după cadouri și văd sutele de promoții online, magazinele ticsite de produse, care mai de care mai sclipicioase, colorate și tentante, mă blochez. Intru în decision fatigue, nu reușesc să mai aleg nimic. Mi s-a întâmplat deseori să văd ceva ce-mi place în vitrina unui magazin, iar în interior să nu mai știu efectiv ce să aleg din cauza ofertei prea bogate.
Dacă ați pățit și voi la fel, articolul meu vă poate ajuta, de data asta nu să alegeți cizmele potrivite (cam la asta mă uitam eu cel mai des în vitrina magazinelor), ci cărțile potrivite de pus sub brad sau cărți cadou pentru copiii din viața voastră.
Am adunat în articol o serie de recomandări de cărți pentru copii (fie că sunt mici și le citești cu voce tare ori citesc chiar ei), jocuri și o carte bonus pentru părinți conștienți care sper să vă ajute să luați decizii înțelepte, fără blocaje și consum energetic prea mare, plus cu o reducere de 15%, citiți despre ea la finalul articolului.
Pentru preșcolari – numai bune de citit cu voce tare
Colecția Ema și Eric de Ioana Chicet Macoveiciuc
Nu mai e un secret pentru nimeni că cei mici iubesc cărțile Prințesei Urbane. Sunt scrise cu multă gingășie, pline de umor și istețime, iar cei doi protagoniști din seria cu Ema și Eric, sunt puși mereu pe șotii, buclucași și numai buni de iubit. Fix cum sunt și copiii noștri. Așa că nu e de mirare că aceasta este prima mea recomandare.
Nu ai cum să greșești fie că alegi „Crăciunul perfect al Emei” sau „CuMINTE de Crăciun” ori cele mai noi apariții despre protejarea naturii, „Planeta e casa noastră” ori „Ema și Eric au grijă de natură”, cărticică cartonatăm potrivită și pentru cei de 2 ani.
Poți răsfoi oferta completă a titlurilor publicate de Prințesa Urbană la Didactica Publishing House și să alegi ceea ce vi se potrivește sau noile apariții care vă lipsesc din colecție.
Cine mă urmărește de mai mult timp știe că am fost mereu o ambasadoare a cititului cu voce tare. Dacă și tu vrei să afli cele 9 beneficii ale cititului împreună, te invit la secțiunea Despre cărți și lectură.
„Iubirea”,o poveste de adaptare la grădiniță sau școală
Iris, fetița din poveste, vede iubirea peste tot în jurul ei. Dar când trebuie să meargă pentru prima oară la școală, începe să se îngrijoreze că nu va mai simți iubirea pentru că nu îi mai are alături (fizic) pe mami tati, Buna și Bunul, pe fratele mai mic sau pe cățelul Oscar.
Iubirea este ca o legătură, ca o sfoară care ne leagă una de cealaltă și se poate întinde atât de mult cât este nevoie! i-a spus mama ei la plecare.
Va fi de ajuns povestea cu sfoara, blândețea doamnei Bunătate, învățătoarea, ori prietenia copiilor pentru ca ea să se adapteze la școală și să regăsească iubirea din jurul ei?
Vă las pe voi să descoperiți asta, dar vă promit că o să iubiți povestea, ilustrațiile absolut superbe și ai voștri copii vor dori să le-o citiți din nou și din nou.
Pentru cititori independenți
Librăria magică a dorințelor de Katja Frixe
Acum copilul tău e cititor independent, fie că citește 2-3 pagini pe zi sau citește câte o oră încontinuu, această carte îl va capta și îl va purta prin lumi… nu chiar idilice și tocmai de aceea o apreciez așa de mult, este o poveste reală, plină de trăiri, emoții și subiecte sensibile, fix ca în viață.
„Uneori trebuie să ajungi în vârful tristeții pentru a putea apoi coborî muntele cu îndrăzneală și a deschide ochii spre frumusețea din jurul tău.”
Dacă vrei să afli mai multe, îți spun din start că există și volumul doi, cu un hamster amuzant, cu câinele Chifteluță, cu profesoara poreclită Băgăcioasa și lecturi la lumina lunii!
Luna și pădurea magică de Usch Luhn
Pentru că diversitatea culturală este importantă pentru ca ai noștri copii să ia contact și cu alte culturi decât cea engleză și cea americană – cele mai multe traduceri provin din această zonă – recomand o carte plină de fantezie și dragoste de natură, scrisă de un autor german.
Luna, o fetiță curajoasă care iubșete natura, se alătură animalelor pădurii (pe care le înțelege cu ajutorul flautului fermecat care-o ajută să vorbească cu ele) dar, în același timp, și oamenilor, în lupta lor de a-i împiedica pe braconieri să facă rău pădurii.
Editura DPH continuă demersul de a promova circulația internațională a operelor literare de înaltă calitate și accesul copiilor români la literatura europeană pe segmentul de mediu, ecologie și salvarea planetei, și demarează un proiect ce include publicarea a 16 titluri apreciate internațional. Acestea au fost publicate inițial în Franța, Germania și Suedia și vor fi traduse și adaptate publicului din România.
Proiectul se va desfășura pe parcursul a doi ani iar primele patru titluri din această colecție, care au fost lansate în luna noiembrie 2022, sunt cele pe care le vedeți în imagine, pe lângă „Luna și Pădurea magică”, dedicată copiilor de 7-10 ani, seria cu Barnabe, care se adresează celor mai mici de 2-5 ani, iar „Misiunea planeta” este o carte interactivă, cu sfaturi de la Maud Fontenoy, prima femeie care a traversat vâslind Atlanticul de Nord și Pacificul de Nord și mările sudice de la est la vest.
Nu doar o carte cadou, ci o bijuterie
Povestea Crăciunului nu este o carte. Ar fi nedrept să spunem că e DOAR o carte. Este o bijuterie, o comoară a poveștilor de Crăciun, reunite într-o colecție minunat ilustrată, cu zeci de inserții, magneți și autocolante, numai bune de explorat împreună cu al tău copil pentru ca el să guste din spiritul adevărat al sărbătorii.
Nu conține povești, așa cum poate te-ai aștepta, ci mai degrabă o incursiune în legendele, poveștile, simbolurile și adevărurile despre această sărbătoare.
Vei afla de unde vine cuvântul Crăciun, cine a avut primul pom de Crăciun din lume, povestea adevărată a lui Moș Nicolae, răspunsul la cea mai e temut întrebare: Oare există Moș Crăciun? (printr-un fragment publicat în septembrie 1897 în publicația New York Sun), despre celebra poezie „Twas The Night Before Christmas” (tradusă minunat, căci niciodată nu am reușit să dau de traducere și să împărătășesc cu copiii mei farmecul acestei poezii), despre dulciurile specifice Crăciunului și minunate tradiții despre Crăciunul în lume, din Danemarca până în Rusia și din Irlanda până în România.
Cartea conține multe alte minuni ce nu au încăput în cuvinte, te invit totuși să o răsfoiești alături de mine și să o folosești, așa cum intenționez și eu, câte o poveste pentru fiecare zi a lunii decembrie.
Jocuri
Marea carte cu jocuri de Crăciun
Am ajuns la partea mea preferată, jocurile.
Cel mai greu e când plecăm în vacanță să luăm cu noi toate jocurile pe care și le doresc copiii. Ar însemna să avem o valiză doar pentru jocuri și cărți, și asta nu e mereu posibil. Ei bine, noi am rezolvat problema aceasta, cu o carte joc.
Să vă explic: „Marea carte cu Jocuri de Crăciun″ este o carte cu toate paginile cartonate, o carte ce reunește 8 jocuri tradiționale de societate, ce te poartă prin satul lui Moș Crăciun, te ajută să prepari delicioasa turtă dulce, să te iei la întrecere în Cursa renilor ori să dai o mână de ajutor la Oficiul Poștal din Satul lui Moș Crăciun.
După ce asamblezi cu ușurință piesele și zarul pe care le găsești în carte (diferite pentru fiecare joc), poți începe jocul.
Iar dacă vă place acest tip de carte/joc, găsiți încă 2 titluri pe aceeași idee: Marea carte a jocurilor cu exploratori și Marea carte cu jocuri inspirate din povești.
O mie și una de povești
Ce perioadă mai bună de născocit povești dacă nu perioada sărbătorilor de iarnă. Eu zic că O mie și una de povești ne ajung până încep să înmugurească din nou copacii și putem sta din nou toată ziua pe-afară.
Dar stați, acesta nu este un simplu joc (de fapt sunt vreo 3 separate) în ceea ce pare a fi o cutie simplă se află ferecată puterea de a da viață unor întregi universuri, datorită materialelor care stimulează creativitata și imaginația. Modalitățile de joc pot fi împletite, modificate și reinterpretate la alegere: copiii vor născoci povești la nesfârșit, își vor dezvolta limbajul și abilitățile narative atât în familie, cât și la școală, provocându-se reciproc sau colaborând pentru a scrie o poveste unică.
Jocul este destinat copiilor de peste 5 ani și se poate juca în 2 sau mai multe persoane.
Iată mai jos cele 3 moduri de joc pe care le poți îmbina în fel și chip, dar eu vă zic sincer că noi ne-am îndrăgostit de varianta Bingo, ne pune și concentrarea la încercare și talentul de a combina ingredientele rețetei de ….poveste.
Bingo: asocierile aleatorii dintre cele trei elemente vă vor provoca să născociți mereu noi relații și noi aventuri. Veți povesti despre pirații care, cu o rachetă specială, ajung pe Lună să mănânce o pizza, și apoi…
Hărțile: veți călători într-o lume fantastică, decorul ideal pentru a născoci poveștile voastre, rătăcind printre locuri de explorat, trasee mereu diferite, personaje ascunse…
Cărțile misterioase: imaginile sugestive vor evoca multiple semnificații, stârnind sentimente și emoții sau declanșând evenimente imprevizibile…
Cultura generală se poate contrui și prin joc și joacă
„Colecția Sunt imbatabil” oferă copiilor acces la cea mai bună superputere: cunoștințele.
Trebuie să recunosc că de când erau ai mei mici, de 2-3 ani, cele mai iubite activități au fost cele cu întrebări (sub formă de înghețată, de papuc de plajă, de ghiozdan, în funcție de vârstă) pe care le luam cu noi peste tot, în vacanță, la bunici și, mai ales, în mașină.
Apărute în 1989 în Franța și vândute astăzi în peste 50 milioane de exemplare peste tot în lume, jocurile Sunt Imbatabil și Micul Imbatabil sunt disponibile pentru PREȘCOLARI (începând cu vârsta de 3 ani) și ȘCOLARI (până la vârsta de 11 ani). Ele îi ajută pe copii să-și îmbunătățească cultura generală și îi acompaniază pe drumul învățării. Întrebările cu răspunsuri sunt foarte diverse și acoperă toată programa școlară actuală. Iubite de copii, creditate de încrederea părinților, aprobate și utilizate de profesori.
Carte bonus pentru părinți: Micul dicționar ilustrat al crizelor copilului
Nu am timp. E prea abstractă. Nu știu cum să aplic asta.
Am avut-o ca subiect de discuție la clubul de lectură din comunitatea Părinți pe sârmă și am primit un feedback incredibil de încurajator de la toți participanții: conține esența parentingului pozitiv, este foarte practică, foarte clară și concisă, are incredibil de multe soluții și idei numai bune de pus în practică și o recomand cu fiecare ocazie.
Deși conceptele din carte, ce aparțin disciplinei pozitive, pot fi aplicate în creșterea copiilor, autoarele ne spun clar că această carte nu vine cu răspunsuri magice, ci ne oferă o hartă, cu ancorări foarte concrete în realitate și în cotidian, fiecare având posibilitatea de a alege una sau alta dintre propunerile care i se potrivesc pentru a ieși dintr-o criză, dar oferă și o perspectivă pe termen lung, pentru a îmbunătăți în mod continuu calitatea relațiilor familiale.
Toate bune și frumoase, dar unde e reducerea promisă de 15%?
Așa cum v-am promis la începutul articolului, pentru tot ce comandați pe site-ul editurii Didactica Publishing House, până pe 24 decembrie 2022, puteți beneficia de o extra reducere de 15% , care se adaugă la reducerile de 30-50% care sunt deja afișate pe site.
CODUL DE REDUCERE: PPS15 se aplică la final, la întreg coșul de cumpărături, iar la comenzi de peste 150 de lei, beneficiați și de transport gratuit.
Voi ce cărți cadou plănuiți să puneți sub brad Crăciunul acesta?
Iar din cele recomandate de mine, care vă tentează cel mai mult?