9 beneficii ale cititului cu voce tare

Nu mai e o surpriză pentru nimeni că cititul cu voce tare este o modalitate încredibilă de a-i oferi un start excelent în viață copilului tău, de la o bază solidă pentru învățare și insuflarea plăcerii lecturii, o relație de încredere și o mai mare apropiere între părinte și copil până la o dezvoltare cerebrală optimă.

Așa că am adunat în acest articol 9 beneficii ale cititului cu voce tare, cu argumente, studii și exemple concrete.

1. Dezvoltă limbajul și un vocabular consistent

Conform studiului publicat în 2019 în revista de specialitate Journal of Developmental and Behavioral Pediatrics și coordonat de Jessica Logan de la Universitatea Ohio, iată câteva informații interesante referitoare la numărul de cuvinte pe care le va fi auzit un copil până la vârsta de 5 ani:

Dacă nu i s-a citit niciodată: 4.662 de cuvinte

Dacă i s-a citit o dată sau de 2 ori pe săptămână: 63.570 de cuvinte

Dacă i s-a citit de 3-5 ori pe săptămână: 169.520 de cuvinte

Dacă i s-a citit zilnic: 296.660 de cuvinte

5 cărți pe zi (e vorba de cărți cu text scurt): 1.483.300 de cuvinte.

Pe baza calculelor din studiu, există o diferență de 1 milion de cuvinte între copiii cărora li se citește zilnic și mult și cei cărora nu li se citesc cărți deloc.

2. Insuflă plăcerea lecturii și cunoașterii, în general

Elementul plăcere nu este unul de neglijat pentru că oamenii, din punct de vedere psihologic, sunt programați să repete lucrurile care le fac plăcere.

De fiecare dată când îi citim copilului, trimitem un mesaj de plăcere creierului acelui copil… Îi putem spune chiar o reclamă, o condiționare de asociere a cărților și lecturii cu plăcerea,

după cum scrie Jim Trelease, în cartea de referință internațională,  The Read-Aloud Handbook (Manualul cititului cu voce tare)

3. Oferă o mai bună stimulare a dezvoltării cerebrale, în special în perioada 0-3 ani

Cercetările au constatat o activare superioară a creierului la acei copii ai căror părinți practicau cititul cu voce tare acasă. Este foarte interesant să aflăm ce părți ale creierului sunt activate, și anume aceleași părți care sunt active și în momentul lecturii independente, când citim singuri.

Zonele cerebrale responsabile de imaginație și procesare vizuală sunt cele mai active în timpul cititului cu voce tare iar asta nu e chiar surprinzător având în vedere că în momentul în care, de exemplu, un părinte îi citește copilului despre o broască râioasă, copilul va picta acel tablou în propria imaginație.

4. Oferă conectare și întărește relația între părinte și copil

E de la sine înțeles că sesiunile de citit cu voce tare ajută la crearea unei conectări profunde între părinte și copil.

Dacă poți crea un ritual din citit, care să se desfășoare zilnic în aceeași perioadă orară (de exemplu, înainte de culcare), acest lucru creează nu doar o conectare profundă, o apropiere benefică, ci și un sentiment de siguranță, previzibilitate și încredere a copilului în adult.

Iar această relație puternică este terenul propice pentru discuții, pe măsură ce cresc, despre tot felul de subiecte, concepte și idei ce îi vor ajuta să înțeleagă mai bine lumea înconjurătoare.

5. Cititul cu voce tare crește puterea de concentrare și memoria

Dacă ai copii mici, o să spui că n-au răbdare să asculte nici 5 minute, despre ce concentrare vorbim?

E adevărat că micuții nu pot sta locului prea mult și le e adesea greu să se concentreze. Dar pe măsură ce integrezi în programul zilnic cititul cu voce tare, vei începe să observi schimbări în comportamentul lor, iar după o perioadă vei fi chiar surprins că ascultă povestea până la final, fără să se ridice sau să fie distrași.

Conform specialistei în neuroștiințe Susan Greenfield, cititul ne ajută să extindem timpii de concentrare a atenției copiilor și le întărește abilitățile de gândire.

6. Dezvoltă multiple abilități ce duc la succesul academic

Numeroase studii au demonstrat că acei copii cărora li se citește cu voce tare înainte de începerea educației formale (înainte de grădiniță) au mai multe șanse să se descurce bine odată ajunși la școală/grădiniță.

Conform studiului realizat de Universitatea din Michigan, există 5 abilități timpurii de citire ce sunt esențiale dezvoltării.

Conștientizarea fonemică – a putea să auzi, identifici și să te joci cu diverse sunete individuale în limbajul oral;

Fonetică – abilitatea de a face conexiunea între literele scrise și sunetele limbii vorbite;

Vocabularul – cuvintele pe care trebuie să le știe un copil pentru a comunica eficient;

Înțelegerea textului – abilitatea de a înțelege și atașa sens textului citit (la acest capitol România e deficitară după cum reiese în urma testărilor PISA din 2015 când aproximativ 40% din tinerii de 15 ani din România erau analfabeți funcționali)

Fluența (citirea orală) – abilitatea de a citi un text corect și repede.

Toate aceste elemente vor fi exersate odată ce micuții ajung la școală însă citindu-le zilnic încă de la naștere, ei vor fi deja familiarizați cu toate aceste aspecte, doar prin simpla practică, fără a fi nevoie de vreo învățare teoretică.

7. Îmbogățește imaginația și creativitatea

Copiii au abilitatea înnăscută de a-și imagina, mai ales în anii magici (primii 6-7 ani de viață) când nu există hotare ale imaginației lor, nu cunosc limitarea lui nu se poate.

Când le citim celor mici cuvintele se transformă în imagini, acțiuni, chiar în scenarii întregi în mințile lor tinere, cuvintele prind culoare și viață.

În plus, cu ajutorul poveștilor vor putea explora (în imaginație) locuri, timpuri și evenimente diverse ceea ce le va lărgi orizontul. Cu atât mai valoros este cititul cu voce tare cu cât întâlnim personaje diferite față de noi, le cunoaștem mai bine și învățăm ușor-ușor empatia, capacitatea de a ne pune în pielea altcuiva.

S-a demonstrat deja că cititul te face mai empatic iar în copilăria mică se pune baza acestei abilități emoționale.

8. Cititul cu voce tare susține dezvoltarea cognitivă

Dezvoltarea cognitivă, cu alte cuvinte debutul ablității de a gândi și înțelege, este „constructul proceselor gândirii, inclusiv memorarea, rezolvarea de probleme și luarea de decizii din copilărie spre adolescență și în viața de adult” după cum apare definit de HealthofChildren.com

Când le citim copiilor de mici, începem să le oferim informațiile de bază necesare asupra lumii care îi vor ajuta să înțeleagă ceea ce văd, aud sau citesc.

Poate ai mai auzit această expresie „cărțile ne vorbesc despre noi”, este la fel de valabilă și pentru copiii cărora li se citește cu voce tare, ei nu doar învață despre lumea înconjurătoare ci, mai ales, despre sine.

9. Oferă posibilitatea explorării unei vaste game de emoții și crește capacitatea de a empatiza

Cum spuneam și mai sus, cititorii au o empatie superioară iar acest rezultat a fost susținut și de studiul desfășurat de Universitatea Harvard, în 2013, conform căruia cititul de ficțiune este asociat cu o inteligență emoțională crescută. Și totul pornește în copilăria mică, când mama și tata își fac timp să le citească copiilor, să îi facă atenți la expresiile faciale ale personajelor, la emoțiile și stările prin care trec acele personaje.

Iată câteva idei de explorare a poveștilor și ilustrațiile din punct de vedere emoțional: identificați împreună emoțiile personajelor după expresiile faciale, postură sau alte indicii din context și nu îți fie teama să iei postura actorului, să interpretezi replicile și povestea cu tonul și încărcătura emoțională potrivită.

Să facem informațiile valoroase să circule

Acest articol a fost scris în august 2020 și a făcut parte din campania de încurajare a cititului cu voce tare inițiată de Editura Cutiuța cu Povești în parteneriat cu Bookisit ce s-a desfășurat până pe 27 septembrie 2020. Campania a inclus postere, vizualuri, jocuri și provocări, dar și articole și ghiduri practice despre cum să le citim copiilor cu voce tare în funcție de vârstă, de la naștere și până la gimnaziu.

Toate acestea vor apărea, rând pe rând, pe blogul Părinți pe sârmă, așa că fii cu ochii pe noi.

Cu fiecare like, distribuire sau comentariu ne ajuți să aducem această informație mai aproape de cei care au nevoie și să mărim procentul familiilor ce le citesc zilnic copiilor. Mulțumim!

Abonează-te la newsletter-ul bilunar Părinți pe sârmă

La abonare, vei primi cadou e-book-ul „De la naștere la adolescență. Ghidul tău de înțelegere a etapelor de dezvoltare a copilului”.

Distribuie articolul pe:

Lasă un răspuns