Cărți și jocuri numai bune de pus sub brad

Cărți cadou dph

Când vine luna decembrie și începe goana după cadouri și văd sutele de promoții online, magazinele ticsite de produse, care mai de care mai sclipicioase, colorate și tentante, mă blochez. Intru în decision fatigue, nu reușesc să mai aleg nimic. Mi s-a întâmplat deseori să văd ceva ce-mi place în vitrina unui magazin, iar în interior să nu mai știu efectiv ce să aleg din cauza ofertei prea bogate.

Dacă ați pățit și voi la fel, articolul meu vă poate ajuta, de data asta nu să alegeți cizmele potrivite (cam la asta mă uitam eu cel mai des în vitrina magazinelor), ci cărțile potrivite de pus sub brad sau cărți cadou pentru copiii din viața voastră.

Am adunat în articol o serie de recomandări de cărți pentru copii (fie că sunt mici și le citești cu voce tare ori citesc chiar ei), jocuri și o carte bonus pentru părinți conștienți care sper să vă ajute să luați decizii înțelepte, fără blocaje și consum energetic prea mare, plus cu o reducere de 15%, citiți despre ea la finalul articolului.

 

Pentru preșcolari – numai bune de citit cu voce tare

Colecția Ema și Eric de Ioana Chicet Macoveiciuc

Nu mai e un secret pentru nimeni că cei mici iubesc cărțile Prințesei Urbane. Sunt scrise cu multă gingășie, pline de umor și istețime, iar cei doi protagoniști din seria cu Ema și Eric, sunt puși mereu pe șotii, buclucași și numai buni de iubit. Fix cum sunt și copiii noștri. Așa că nu e de mirare că aceasta este prima mea recomandare. 

Nu ai cum să greșești fie că alegi „Crăciunul perfect al Emei” sau „CuMINTE de Crăciun” ori cele mai noi apariții despre protejarea naturii, „Planeta e casa noastră” ori „Ema și Eric au grijă de natură”, cărticică cartonatăm potrivită și pentru cei de 2 ani.

Poți răsfoi oferta completă a titlurilor publicate de Prințesa Urbană la Didactica Publishing House și să alegi ceea ce vi se potrivește sau noile apariții care vă lipsesc din colecție.

Cine mă urmărește de mai mult timp știe că am fost mereu o ambasadoare a cititului cu voce tare. Dacă și tu vrei să afli cele 9 beneficii ale cititului împreună, te invit la secțiunea Despre cărți și lectură. 

 

„Iubirea”,o poveste de adaptare la grădiniță sau școală

Iris, fetița din poveste, vede iubirea peste tot în jurul ei. Dar când trebuie să meargă pentru prima oară la școală, începe să se îngrijoreze că nu va mai simți iubirea pentru că nu îi mai are alături (fizic) pe mami tati, Buna și Bunul, pe fratele mai mic sau pe cățelul Oscar.

Iubirea este ca o legătură, ca o sfoară care ne leagă una de cealaltă și se poate întinde atât de mult cât este nevoie! i-a spus mama ei la plecare.

Va fi de ajuns povestea cu sfoara, blândețea doamnei Bunătate, învățătoarea, ori prietenia copiilor pentru ca ea să se adapteze la școală și să regăsească iubirea din jurul ei?

Vă las pe voi să descoperiți asta, dar vă promit că o să iubiți povestea, ilustrațiile absolut superbe și ai voștri copii vor dori să le-o citiți din nou și din nou.

 

Cărți cadou - iubirea

 

Pentru cititori independenți

Librăria magică a dorințelor de Katja Frixe

Acum copilul tău e cititor independent, fie că citește 2-3 pagini pe zi sau citește câte o oră încontinuu, această carte îl va capta și îl va purta prin lumi… nu chiar idilice și tocmai de aceea o apreciez așa de mult, este o poveste reală, plină de trăiri, emoții și subiecte sensibile, fix ca în viață. 

„Uneori trebuie să ajungi în vârful tristeții pentru a putea apoi coborî muntele cu îndrăzneală și a deschide ochii spre frumusețea din jurul tău.”
cărți cadou - librăria magică a dorințelorCartea tratează cu delicatețe subiecte inconfortabile precum divorțul părinților, despărțirea de cea mai bună prietenă, adaptarea la o școală nouă, dar și multe alte aspecte cotidiene ale vieții.
Dar Clara, protagonista volumului, nu este singură, își găsește alinarea alături de doamna Eule în biblioteca dorințelor, unde are parte de înțelegere, mult amuzament alături de motanul Gustaf (motanul ce vorbește în rime), recomandări fix pentru starea ei de spirit, dar și de delicioase prăjiturele cu ciocolată.
Dar totul se termină cu bine, chiar dacă viața nu e mereu așa cum ne așteptăm iar acceptarea este cea mai bună cale de a merge mai departe, asta dacă nu punem la socoteală cuvintele înțelepte ale bibliotecarei, doamna Eule: „Astăzi nu este o zi pentru proastă dispoziție!”

Dacă vrei să afli mai multe, îți spun din start că există și volumul doi, cu un hamster amuzant, cu câinele Chifteluță, cu profesoara poreclită Băgăcioasa și lecturi la lumina lunii!

 

Luna și pădurea magică de Usch Luhn

Pentru că diversitatea culturală este importantă pentru ca ai noștri copii să ia contact și cu alte culturi decât cea engleză și cea americană – cele mai multe traduceri provin din această zonă – recomand o carte plină de fantezie și dragoste de natură, scrisă de un autor german.

Luna, o fetiță curajoasă care iubșete natura, se alătură animalelor pădurii (pe care le înțelege cu ajutorul flautului fermecat care-o ajută să vorbească cu ele) dar, în același timp, și oamenilor, în lupta lor de a-i împiedica pe braconieri să facă rău pădurii. cărți cadou - cărți ecologie, mediu

Editura DPH continuă demersul de a promova circulația internațională a operelor literare de înaltă calitate și accesul copiilor români la literatura europeană pe segmentul de mediu, ecologie și salvarea planetei, și demarează un proiect ce include publicarea a 16 titluri apreciate internațional. Acestea au fost publicate inițial în Franța, Germania și Suedia și vor fi traduse și adaptate publicului din România.

Proiectul se va desfășura pe parcursul a doi ani iar primele patru titluri din această colecție, care au fost lansate în luna noiembrie 2022, sunt cele pe care le vedeți în imagine, pe lângă „Luna și Pădurea magică”, dedicată copiilor de 7-10 ani, seria cu Barnabe, care se adresează celor mai mici de 2-5 ani, iar „Misiunea planeta” este o carte interactivă, cu sfaturi de la Maud Fontenoy, prima femeie care a traversat vâslind Atlanticul de Nord și Pacificul de Nord și mările sudice de la est la vest.

 

Nu doar o carte cadou, ci o bijuterie

Povestea Crăciunului nu este o carte. Ar fi nedrept să spunem că e DOAR o carte. Este o bijuterie, o comoară a poveștilor de Crăciun, reunite într-o colecție minunat ilustrată, cu zeci de inserții, magneți și autocolante, numai bune de explorat împreună cu al tău copil pentru ca el să guste din spiritul adevărat al sărbătorii.

Nu conține povești, așa cum poate te-ai aștepta, ci mai degrabă o incursiune în legendele, poveștile, simbolurile și adevărurile despre această sărbătoare. 

Vei afla de unde vine cuvântul Crăciun, cine a avut primul pom de Crăciun din lume, povestea adevărată a lui Moș Nicolae, răspunsul la cea mai e temut întrebare: Oare există Moș Crăciun? (printr-un fragment publicat în septembrie 1897 în publicația New York Sun), despre celebra poezie „Twas The Night Before Christmas” (tradusă minunat, căci niciodată nu am reușit să dau de traducere și să împărătășesc cu copiii mei farmecul acestei poezii), despre dulciurile specifice Crăciunului și minunate tradiții despre Crăciunul în lume, din Danemarca până în Rusia și din Irlanda până în România.

Cartea conține multe alte minuni ce nu au încăput în cuvinte, te invit totuși să o răsfoiești alături de mine și să o folosești, așa cum intenționez și eu, câte o poveste pentru fiecare zi a lunii decembrie.

 

 

Jocuri

Marea carte cu jocuri de Crăciun

Cărți cadou = marea carte cu jocuri de Crăciun 1

Am ajuns la partea mea preferată, jocurile.
Cel mai greu e când plecăm în vacanță să luăm cu noi toate jocurile pe care și le doresc copiii. Ar însemna să avem o valiză doar pentru jocuri și cărți, și asta nu e mereu posibil. Ei bine, noi am rezolvat problema aceasta, cu o carte joc.
Să vă explic: „Marea carte cu Jocuri de Crăciun″ este o carte cu toate paginile cartonate, o carte ce reunește 8 jocuri tradiționale de societate, ce te poartă prin satul lui Moș Crăciun, te ajută să prepari delicioasa turtă dulce, să te iei la întrecere în Cursa renilor ori să dai o mână de ajutor la Oficiul Poștal din Satul lui Moș Crăciun. 
După ce asamblezi cu ușurință piesele și zarul pe care le găsești în carte (diferite pentru fiecare joc), poți începe jocul.

Iar dacă vă place acest tip de carte/joc, găsiți încă 2 titluri pe aceeași idee: Marea carte a jocurilor cu exploratori și Marea carte cu jocuri inspirate din povești. 

 

 

O mie și una de povești

Ce perioadă mai bună de născocit povești dacă nu perioada sărbătorilor de iarnă. Eu zic că O mie și una de povești ne ajung până încep să înmugurească din nou copacii și putem sta din nou toată ziua pe-afară.

Dar stați, acesta nu este un simplu joc (de fapt sunt vreo 3 separate) în ceea ce pare a fi o cutie simplă se află ferecată puterea de a da viață unor întregi universuri, datorită materialelor care stimulează creativitata și imaginația. Modalitățile de joc pot fi împletite, modificate și reinterpretate la alegere: copiii vor născoci povești la nesfârșit, își vor dezvolta limbajul și abilitățile narative atât în familie, cât și la școală, provocându-se reciproc sau colaborând pentru a scrie o poveste unică.

cărți cadou - o mie și una de povești

Jocul este destinat copiilor de peste 5 ani și se poate juca în 2 sau mai multe persoane.

Iată mai jos cele 3 moduri de joc pe care le poți îmbina în fel și chip, dar eu vă zic sincer că noi ne-am îndrăgostit de varianta Bingo, ne pune și concentrarea la încercare și talentul de a combina ingredientele rețetei de ….poveste.

Bingo: asocierile aleatorii dintre cele trei elemente vă vor provoca să născociți mereu noi relații și noi aventuri. Veți povesti despre pirații care, cu o rachetă specială, ajung pe Lună să mănânce o pizza, și apoi…

Hărțile: veți călători într-o lume fantastică, decorul ideal pentru a născoci poveștile voastre, rătăcind printre locuri de explorat, trasee mereu diferite, personaje ascunse…

Cărțile misterioase: imaginile sugestive vor evoca multiple semnificații, stârnind sentimente și emoții sau declanșând evenimente imprevizibile…

 

Cultura generală se poate contrui și prin joc și joacă

„Colecția Sunt imbatabil” oferă copiilor acces la cea mai bună superputere: cunoștințele.

Trebuie să recunosc că de când erau ai mei mici, de 2-3 ani, cele mai iubite activități au fost cele cu întrebări (sub formă de înghețată, de papuc de plajă, de ghiozdan, în funcție de vârstă) pe care le luam cu noi peste tot, în vacanță, la bunici și, mai ales, în mașină.

Apărute în 1989 în Franța și vândute astăzi în peste 50 milioane de exemplare peste tot în lume, jocurile Sunt Imbatabil și Micul Imbatabil sunt disponibile pentru PREȘCOLARI (începând cu vârsta de 3 ani) și ȘCOLARI (până la vârsta de 11 ani). Ele îi ajută pe copii să-și îmbunătățească cultura generală și îi acompaniază pe drumul învățării. Întrebările cu răspunsuri sunt foarte diverse și acoperă toată programa școlară actuală. Iubite de copii, creditate de încrederea părinților, aprobate și utilizate de profesori.

 

Carte bonus pentru părinți: Micul dicționar ilustrat al crizelor copilului

„Micul dicționar ilustrat al crizelor copilului” de Anne-Claire Kleindienst și ilustrat de Lynda Corazza, este răspunsul la toate plângerile când recomand cuiva o carte de parenting:

Nu am timp. E prea abstractă. Nu știu cum să aplic asta.

Ei bine, cartea aceasta este una deloc complicată, care poate fi citită și pe capitole, pe sărite sau pe interese, și de către tați sau citită în tandem, foarte simplu de parcurs și, cel mai important, cu pași clari, concreți care te ghidează să pui totul în practică. Ba are și ilustrații.

Am avut-o ca subiect de discuție la clubul de lectură din comunitatea Părinți pe sârmă și am primit un feedback incredibil de încurajator de la toți participanții: conține esența parentingului pozitiv, este foarte practică, foarte clară și concisă, are incredibil de multe soluții și idei numai bune de pus în practică și o recomand cu fiecare ocazie. 

cărți cadou - micul dicționar al crizelor

Deși conceptele din carte, ce aparțin disciplinei pozitive, pot fi aplicate în creșterea copiilor, autoarele ne spun clar că această carte nu vine cu răspunsuri magice, ci ne oferă o hartă, cu ancorări foarte concrete în realitate și în cotidian, fiecare având posibilitatea de a alege una sau alta dintre propunerile care i se potrivesc pentru a ieși dintr-o criză, dar oferă și o perspectivă pe termen lung, pentru a îmbunătăți în mod continuu calitatea relațiilor familiale.

 

Toate bune și frumoase, dar unde e reducerea promisă de 15%?

Așa cum v-am promis la începutul articolului, pentru tot ce comandați pe site-ul editurii Didactica Publishing House, până pe 24 decembrie 2022, puteți beneficia de o extra reducere de 15% , care se adaugă la reducerile de 30-50% care sunt deja afișate pe site.

CODUL DE REDUCERE: PARINTIPESARMA se aplică la final, la întreg coșul de cumpărături, iar la comenzi de peste 150 de lei, beneficiați și de transport gratuit. 

 

Voi ce cărți cadou plănuiți să puneți sub brad Crăciunul acesta?

Iar din cele recomandate de mine, care vă tentează cel mai mult?

 

 

 

 

 

 

 

 

Abonează-te la newsletter-ul bilunar Părinți pe sârmă

La abonare, vei primi cadou e-book-ul „De la naștere la adolescență. Ghidul tău de înțelegere a etapelor de dezvoltare a copilului”.

Distribuie articolul pe:

Lasă un răspuns

portret părinte pe sârmă

Cine este părintele pe sârmă? Cum arată el? Te recunoști?

Încă de la primele mesaje, la crearea acestei comunități, în decembrie 2019, când eram 200 de părinți pe sârmă (majoritatea mame, dar erau vreo 3 tați și atunci), mi-am propus să mă arăt. Să mă cunoașteți. Să fiu sinceră și autentică, nu doar o mască construită să dea bine în social media. Sigur că asta nu înseamnă că mă cunoașteți la fel de bine ca soțul, prietenii din copilărie sau mama mea. Dar adesea, pe anumite subiecte, voi aflați primii ce-i în sufletul și în mintea mea. Acum câteva săptămâni, te-am îndemnat la puțină reciprocitate,  prin completarea chestionarului Portretul părintelui pe sârmă. 350 dintre voi au răspuns pozitiv și le sunt recunoscătoare.  Acest articol vine ca răspuns la cererile voastre de a dezvălui măcar câteva detalii relevante desprinse din răspunsuri.   Salutare, sunt părinte pe sârmă, mai precis, mamă pe sârmă Doar 4 tați au răspuns chestionarului (deci undeva peste 1%), deși pe grup, statistica spune că aprox. 6% din membri sunt bărbați. Deși sunt în număr mic, nu i-am uitat niciodată, eu, personal, am scris zeci de postări în comunitate reunite sub #tațiimplicați, un tată foarte implicat, George, a fost alături de noi din prima zi și a creat cea mai mare creștere din istoria grupului când ne-a menționat în direct la Europa FM. De asemenea, 4 tați au scris povești sau poezii pentru cartea colectivă pe care o vom lansa fooaarte curând, „Povești pe sârmă. Cu, despre și pentru părinți imperfecți”,  iar dacă vrei să guști un crâmpei de poveste de tată, ce a scris cu multă emoție, vulnerabilitate și deschidere, o poți face aici. Revenim la mama pe sârmă. Cei mai mulți membri implicați în comunitate sunt mame. Mame ce au, în cea mai mare parte a lor, între 31 și 40 de ani. Cel mai reprezentativ procent din respondente are 2 copii, este căsătorită și a absolvit facultatea sau are studii postuniversitare.     Cum interacționează părintele pe sârmă cu comunitatea Cei mai mulți ați spus că sunteți părinte pe sârmă de 1-3 ani și că intrați zilnic pe grup.  Vă implicați uneori cu răspunsuri pe grup, atât la postările altor membri, dar și la ale moderatorilor.  Drag părinte pe sârmă! Să știi că avem nevoie de implicarea ta și ea contează. Tu contezi! Adesea vezi scris deja aceleași lucruri pe care l-ai fi spus și tu și te oprești. Însă fiecare e unic în felul său și poate ajuta prin împărtășire, și pe cel care cere ajutor, pe cei care citesc, dar și pe sine. Implică-te, comunică, nu sta în umbra, nu ești invizibil, meriți să fii văzut, înțeles, apreciat. Cel mai mult v-au ajutat pe grup – informațiile, resursele de calitate (din ghiduri, interviuri video, postări educative ale echipei PPS), răspunsurile, sfaturile echipei PPS date la postări ale părinților din comunitate, dar și atmosfera de înțelegere și suport, lipsa de judecată și blamare.   Adesea viața de părinte e copleșitoare Dacă și tu ai bifat (sau doar ai gândit)că te simți adesea copleșită de toate rolurile și pălăriile pe care le porți, află că nu ești singură. cele mai multe mame se simt astfel. Plus că majoritatea simte că nu petrece destul timp cu copiii săi. Aici, dragile mele, aș vrea să am o baghetă magică și să înlătur vinovăția care se strecoară pe nesimțite în mințile și inimile noastre și să îți insuflu pentru totdeauna certitudinea că nu e nevoie să le faci pe toate. E de ajuns cât faci. Ești de ajuns. Ai nevoie și de timp pentru tine.  Să te încarci. Să citești o carte. Să te relaxezi. Să visezi cu ochii deschiși. Să lenevești,  Iar copiii tăi vor învăța din asta că nu trebuie să le facă pe toate nici ei, că valoarea lor nu stă în cât de bine și mult performează. Că au dreptul și e ok să se odihnească. Să stea. Să nu facă nimic.    Cum se încarcă părintele pe sârmă? Îi place să citeasca cărți pe diferite domenii de specialitate, inclusiv de parenting sau dezvoltare personală, dar ascultă cu plăcere și podcasturi și alte resurse pentru inspirație.  Am fost atât de fericită să primesc această confirmare, căci eu sunt o mare iubitoare de cărți și învățare, de 3 ani și ceva organizăm cluburi de carte lunare și avem rubrici permanente cu recomandări de cărți pentru copii și adulți. La fel și postări lunare cu resurse de unde să ne luăm inspirație și infromații de calitate.   Ce te ține treaz noaptea? Una din cele mai bifate frustrări pentru părintele pe sârmă este legată de incertitudini în educație: uneori mă simt confuz/ă sau nesigur/ă în privința modului în care ar fi bine să gestionez diferite situații legate de creșterea și educarea copiilor mei. Cred că rezonăm foarte mulți cu această idee și adesea ne punem la îndoială și ne comparăm momentele noastre cele mai proaste cu cele mai bune momente ale celor din jur. Sau de pe rețelele sociale. În cartea „Povești pe sârmă. Cu, despre și pentru părinți imperfecți”, vei citi peste 50 de povești autentice, reale, necosmetizate despre viața de părinte. Și vei vedea că nu ești singură și că toți cei 45 de autori au, la rândul lor, îngrijorări, necazuri, îndoieli, momente proaste, greșesc, chiar o dau în bară rău, și asta nu-i face părinți mai puțin buni. Doar părinți imperfecți, suficient de buni. Ne vedem pe plajele lumii, eventual citind și sorbind dintr-un cocktail În final, ne-am bucurat să citim despre cum arată o zi ideală în viața voastră, și parcă am visat și noi, echipa, odată cu voi. Printre ingredientele unei zile ideale pentru părintele pe sârmă, se află: tihna, râsetele, familia, altcineva să facă voastră, marea și plaja, cititul, odihna, natura, cuplul, și, mai ales, totul să fie fără alergătură și trezit la program fix.  Vă mulțumim, și eu și echipa PPS care a conceput și interpretat acest chestionar, pentru multe cuvinte de apreciere și recunoștință transmise, ne-au uns la suflet și ne-au reamintit cât de mult bine putem aduce în lume.

Mai multe »
dragul meu adolescent

Dragul meu adolescent, aș vrea să-ți spun…

Pe măsură ce ai noștri copii se apropie de adolescență sau de maturitate și încep să se desprindă de noi, începe să ne fie și mai mult dor de ei mici. De fețe ce ne priveau ca pe soarele lor. De mânuțe care se agățau de gâtul nostru precum cel mai de preț colier. De cum îi țineam în brațe seară de seară și le citeam povești. De cum (mai) acceptau să ne țină de mână pe stradă. Sau cum îi ducea taică-su pe umeri. De cum îi duceam în brațe și-i băgam în pat, pe când adormeau cuibăriți lângă noi. De cuvinte dulci de te iubesc și declarații de admirație și iubire pricinuite de cine știe ce fleacuri (în ochii noștri).   Ei, madre, poate când o să fiu mare o să te mai las să mă pupi. Așa mi-a spus juniorul care ieri a împlinit 15 ani și de ceva timp nu mă mai lasă să-l pup. Mai reușesc să-i smulg o îmbrățișare, și asta la ocazii speciale. Un lucru e cert: Au trecut într-o altă etapă și de unde până mai ieri noi eram universul lor… acum ei își contruiesc universul în afara noastră.  Aveam foarte clar în minte, chiar de câteva luni încoace, să scriu un articol despre lucruri pe care părinții de adolescenți ar trebui să le știe. Dar azi, în fața tastaturii și a foii, îmi dau seama câtă presiune este pe umerii noștri – să știm, să facem, să nu ratăm, să reușim, să prindem ultima șansă, ultima perioadă împreună. Așa că mi-a pierit cheful de a îți spune ție, dragi părinți de adolescent, ca și mine, ce e de știut și făcut. Mai degrabă, mă uit spre interiorul meu și scot din tumultul de gânduri și mai luminoase, și mai umbrite, și dacă te vei identifica, pe ici pe colo, dacă îți va fi de folos sau te va inspira în vreun fel, înseamnă că mi-am făcut treaba.   Câteva lucruri pe care aș vrea să ți le spun, dragul meu adolescent Nădăjduiesc că vei citi aceste rânduri cândva – da, știu, acum nu e momentul, nu ai răbdare, e ok – și, mai presus de asta, simt nevoia să le scot la iveală și să le împărtășesc cu tine, drag cititor. Poate îmi împărteșești și tu dificultatea de a găsi momentul potrivit, tonul potrivit, contextul potrivit și să mai pic și în momentul în care adolescentul să fie dispus la conversație și, mai ales, la conectare. Așa că multe din aceste mesaje ajung greu la destinatar,  dar sper că măcar nu se vor pierde.   Te apreciez atât de mult Da, da, știu! Nu-ți spun destul de des și pic în paradigma în care am crescut și eu. Vedem ce nu merge și ce nu ne place și de tot ce e bun, frumos, armonios, nici nu amintim. Parcă ne uităm în niște oglinzi din parcul de distracții, care ne arată strâmbi și hâzi.  Nu, nu e drept. Știu. Noi, oamenii, ne hrănim cu aprecieri. Și cu toate astea, suntem atât de zgârciți cu ele. Te apreciez pentru tot ce faci, pentru eforturile tale, pentru strădania de a face față tuturor provocărilor vârstei și clasei (bate la ușă examenul de capacitate), pentru seriozitatea de a duce la cap unele lucruri, pentru diminețile cu proiecte la chimie (mă ascultă doamna, nu că mi-ar plăcea mie) pentru mesajele cu sunt bine, mai întâzii puțin, nu-ți face griji de la 22.00 când ești afară, prin cartier. Dar mai presus de tot ce faci, te apreciez că ești. Pur și simplu. Tu, copilul bun, amuzant, optimist, încăpățânat, pasionat până la obsesie, adesea fără chef. Doar TU, fără etichete și catalogări de bun și rău.  Citește și articolul Dragă mamă și tată! scrisoare de la adolescentul vostru   Știu că de acum cele mai frumoase momente din viața ta nu vor fi lângă noi, părinții tăi… și e ok Ești într-o perioadă în care prietenii sunt foarte importanți. Și e ceva normal, e de așteptat, nu e ceva cu care să ne luptăm. Înțeleg că vrei să-ți petreci ziua cu ei, la teatru – unde mai zăbovești 2 ore după cursuri, să stai cu prietenii; pe afară la fotbal cu prietenii cu care te știi de când aveai 2 ani, practic ați crescut împreună. E momentul primelor îndrăgistiri, primele drame și decepții din dragoste, acum e cu mesaje pe Whatsapp și Instagram, dar emoțiile sunt tot acolo. Prezente, intense și confuze. Și știind toate astea îți răspund la mesajul de pe whatsapp: ok, be safe! Totuși nu veni la miezul nopții, ok? și mă rog să fii bine și să am răbdare să nu-ți mai scriu încă un mesaj peste o oră, ci să te întorci acasă și să-ți începi ritualul de seară. Alături de noi, în siguranța și atmosfera obișnuită și banală de acasă (dar dătătoare de calm și liniște).   Te susținem în drumul tău. Nu ești singur și sper să simți asta Am creat un cerc de suport în jurul tău și sper să simți energia tuturor celor implicați. Nu doar eu și tati. Îl ai pe proful de învățare, cel care te încurajează și te ghidează să descoperi că poți, mulțumim, Alexandru, pe domnul profesor de română, cel de matematică, mentorii de la cursurile de teatru, oameni care te susțin și îți suflă vânt în aripi astfel încât să poți progresa nu doar pentru examen, ci pentru viață. Iar susținerea noastră vine nu doar sub formă de oameni cu care te înconjori, modele, mentori, oameni care să te îndrume și să te inspire, ci și sub formă de încredere. Încredere în tine, în alegerile tale, în drumul tău, în deciziile tale. În căderile și revenirile după deciziile mai puțin inspirate. Dar necesare. Căci, nu-i așa, greșeala e cel mai bun învățător.    Suntem mândri de tine și credem în tine! Nu e nevoie să faci ceva anume pentru ca noi să fim mândri de tine. Știu că noi, generația trecută, am fost așa de des învățați că suntem valoroși prin ceea ce facem.

Mai multe »
club de carte principală

Participarea la clubul de carte PPS și ce-ți poate aduce ție

Cei care intră pe pagina ta, Adina, de unde știu că tu organizezi cluburi de carte de 3 ani? Așa m-a întrebat o mamă prietenă, membră și ea în comunitatea Părinți pe sârmă, dar și în grupul extrem de activ și efervescent de lectură. Eu am făcut ochii mari și am zis: Tu știi că ai dreptate. Nu am scris pe blog. Scriu pe grup, pun evenimentele, dar rar am timp să povestesc mai multe. Așa că poate e momentul s-o fac. Era prin 2021, la începutul anului când colega mea, Ina, a venit cu ideea de a organiza un club de carte. Pot să spun că nici nu mai organizasem, nici nu mai participasem la unul. Dar am zis: de ce nu? Așa a apărut, în martie 2021, prima ediție a clubului pe baza cărții: Tot ce nu ți-am spus de Celeste NG, iar primul moderator a fost o altă membră a echipei  Părinți pe sârmă, Adriana Zaharia. Am decis că vor fi lunare, o lună beletristică urmată de o alta cu o carte de parenting/psihologie și am dus-o așa… 3 ani și chiar mai bine. Ieri am avut cel de-al 34-lea club, iar 3 dintre ele au avut parte de ediții duble, fizice și online.  Dacă ești curios care sunt cele 34 de cărți citite și dezbătute la cluburile de carte PPS (părinți pe sârmă), le poți vedea aici, într-un scurt reel.    Și cu ce mă ajută să vin la cluburile de carte PPS? Dacă m-ar trezi cineva noaptea și ar zice: de mâine gata cu cluburile de carte… l-aș lua la bătaie.  Serios, cum să-mi iei bucuria asta, plăcerea asta burgheză, cum zice o bună prietenă. În vremurile acestea trăite pe repede înainte, să reușim, o dată pe lună să ne oprim și să ne conectăm, să discutăm despre o carte, despre idei, despre emoții, despre trăiri… e ceva unic. Dar asta e doar părerea mea subiectivă evident. Mai sunt multe alte motive pentru care ar putea să-ți placă să vii alături de noi sau, de ce nu, să organizezi chiar tu un club de carte cu prietenii sau colegii de serviciu. Am rugat câteva doamne minunate – care au particiapat de mai multe ori la cluburi de carte organizate de mine – să lase mărturia lor despre cum e la cluburile de carte și le-am reunit pe toate în acest articol. Le dau cuvântul femeilor minunate, cu mulțumiri pentru cuvinte și pentru că mi-au permis să le includ testimonialele în acest articol.   O comunitate de împărtășit idei de cărți și nu numai Clubul de lectură al Adinei? Să spun despre el că a fost contextul în care am găsit niște oameni tare frumoși, cu o minte deschisă și mereu dornici de perspective, de schimb de idei și emoții. Sau să spun că a fost locul în care am găsit niște cărți de care nici nu știam până atunci câtă nevoie aveam. Sau că ne-a oferit și surprize precum întâlnirea cu autorul. Sau poate să spun că m-a facut parte dintr-o adevarata comunitate în care zilnic împărtășim idei de cărți și nu numai. Sau că pot să cumpăr mai multe cărți datorită voucherelor cu care Adina vine către noi cu multă generozitate în a împărtăși. Ei bine, toate acestea sunt adevarate. Clubul de lectura al Adinei este un colț minunat cu energie vie și bună, cu zâmbet și idei, cu cărți și gânduri. Mihaela   Experiențe din care pleci îmbogățit cu idei și multe lucruri practice care să-ți schimbe în bine relațiile, viața personală și a familiei Nu știu dacă e o dependență bună, dar vorba unei prietene: decât țigări, mai bine cărți. De când am descoperit cluburile de lectură de la Părinți pe sârmă, aproape că nu mai am loc în bibliotecă. Chiar dacă nu am reușit să ajung la toate, nu am rezistat să nu-mi cumpăr cărțile propuse și chiar unele din cele recomandate de participante. Am fost prezentă mai ales la cluburile de parenting căci acestea mi s-au părut utile și s-au potrivit mai bine și în programul meu, dar sunt convinsă că perspectivele diferite pot să-ți aducă momente de Aha chiar și din beletristică. Luna asta am înghițit cărțile Laurei Panazan si mi-am propus să particip la club nu numai pentu ca mi-au placut și mi-au deschis ochii în multe privințe, dar am ocazia să o cunosc pe autoare și poate chiar să schimbăm impresii. Recomand oricui astfel de experiențe din care pleci îmbogățit cu idei și cu multe lucruri practice care să-ți schimbe în bine relațiile, viața personală și a familiei. Cristina Blândețea și toleranța față de diversitate Nu am participat la alte cluburi de lectură decât în cadrul grupului „Părinți pe sârma”, așa că nu am cu ce să fac comparație, dar voi scrie lucrurile care îmi plac la aceste cluburi. Și îmi plac atât de mult încât în 2 ani am ratat 2 sau 3. În primul rând, nu a fost nicio carte propusă care să nu îmi placă sau cu care să nu rezonez (sigur că unele mi-au plăcut mai mult decât altele, datorită acestor cluburi i-am descoperit, de exemplu, pe Frederik Bachman și pe Virginie Grimaldi, care au intrat în top 5 autori favoriți). În al doilea rând, cluburile sunt moderate cu blândețe și atitudinea participanților este una de respect reciproc: nu dă nimeni cu piatra dacă sunt păreri diferite și părerea niciuneia din noi nu e deasupra celorlate (nici măcar a moderatorilor). Mi se pare foarte interesant cum fiecare observă anumite fațete, cum aceeași idee poate fi privită diferit (prin filtrele personale, desigur). Consider asta un mare plus pentru a crește toleranța față de diversitatea de idei și de oameni din jurul nostru, deci aș zice că aceste cluburi sunt de un real folos în a-i înțelege mai bine pe ceilalți și astfel de a ne ajuta să ne adaptăm mai bine mediului în care trăim. Să mai spun și despre efortul Adinei Giurgea de a ne oferi în mod constant reduceri de la diverse edituri, ba chiar și

Mai multe »