Chinul mersului cu copiii la supermarket – oare există o cale mai bună?

cu-copiii-la-supermarket-soluții

Copilul de 2-3 ani se tăvălește pe jos, țipă, urlă cât îl țin plămânii, în timp ce tu intri în pământ de rușine, copleșită de privirile judicative ale celor din jur, de la casieră la oamenii care își fac cumpărăturile în supermarket la acea oră.

 

„O vreau, o vreau, nu plec de aici fără jucăriiiia asta! Nu înțelegi că e singura jucărie pe care mi-o doresc?″ țipă copilul de 4-5 ani în gura mare în timp ce tu îți faci socotelile în cap rapid și-ți dai seama că, nici dac-ai vrea să i-o cumperi, nu ai putea. Nu azi.

 

„Matei! Matei! Unde ai fugit, mamă? Mateeei″ strigă o mamă pe un ton iritat că i-a fugit prichindelul printre picioare și nu-l mai vede. Apoi vocea începe să-i tremure de îngrijorare și teamă pentru Matei care are doar 6 ani și nici nu s-a mai pierdut niciodată de ea. Oare o să știe ce să facă? Oare îl găsește?

 

Dacă ești mamă, ca și mine, cele 3 scenarii îți sunt familiare

Poate ți s-au întâmplat toate. Poate doar unul. Poate unele de mai multe ori. Toate aceste scenarii sunt vizite uzuale la hipermarket. Cu copiii.

Când erau copiii mei mici, mergeam la hipermaket cu ei cel puțin o dată pe lună. Iar la supermaketul din zonă în fiecare săptămână. Uneori era ok, chiar am câteva amintiri plăcute. Odată, când era fetița mea mică, stătea în căruțul de cumpărături și îi era cam somn, așa că am luat o pernă din magazin și în 2 minute dormea ca un îngeraș cu capul sprijinit de pernă în timp toată lumea zâmbea văzând-o.

Dar cele mai multe amintiri nu sunt plăcute, momentele în care făceam cumpărăturile erau încărcate de stres, cu multe interdicții (către copii), muncă de lămurire sau chiar limite ferme, tânguiri, plânsete, tăvălit pe jos când erau foarte mici și, cel mai rău, presiunea din partea celor din jur, privirile lor care parcă strigau în cor: halal mamă mai ești dacă al tău copil face așa!

Și privirilor li se alăturau uneori vocile și intervențiile nesolicitate ale unor trecători binevoitori care i se adresau direct copilului:

„Vaaai, ce urât/ă ești când plângi” sau „Ce rușine! Copiii mari nu plâng” sau „Tu nu vezi cât se chinuie maică-ta cu tine, fii cuminte și nu te mai comporta ca un copil obraznic!”

O să pun stop aici acestor scenarii căci scopul articolului nu este să vă creeze și mai mult stres, ci să vă ghideze către înțelegerea copiilor, a noastră și reacțiilor noastre și a găsirii soluțiilor celor mai potrivite.

 

Oare ce se întâmplă cu copilul meu în supermarket?

Cu-copiii-la-supermarket-soluții - copil

 

Ceea ce m-a ajutat cel mai mult în practica mea de zi cu zi ca mamă, dar și în cea de instructor de parenting a fost să privesc dincolo de comportament. Comportamentul e doar un simptom, el poate fi un indiciu, o comunicare a cauzei.

Iată ce se poate ascunde în spatele comportamentului copilului tău care face crize în supermarket, cel mai des la copiii de până la 6-7 ani:

  • copilul este obosit, flămând;
  • copilul are cupa emoțională goală – mai pe românește, nevoia lui de conectare, de iubire, de atenție din partea părintelui nu a fost împlinită;
  • este suprastimulat de ceea ce vede și aude ori de cerințele noastre;
  • copilul mic este în perioada de dezvoltare (absolut normală) în care se crede centrul universului și își dorește tot ce vede pe loc;
  • are dificultăți în a aștepta și simte frustrare că nu poate avea ce își dorește imediat (nu din rea voință ci tot din aceeași dezvoltare imatură a ceierului și etapă normală de dezvoltare);
  • are emoții intense pe care nu poate și nu știe să le gestioneze (aceleași motive ca mai sus), și nici nu are limbajul și maturitatea emoțională necesară pentru a folosi cuvinte în loc de manifestări fizice ale frustrării/furiei/nemulțumirii/dezamăgirii;
  • este în zona de exprimare a individualității și simțului controlului prin a ne spune NU, a testa limitele și regulile discutate deja;
  • încă nu știe să se comporte în public și asta se învață cu timpul.

Evident că mai pot fi multe alte motive, însă dacă am avea doar acestea în minte, ne-am dat seama că al nostru copil nu e nici obraznic, nici răsfățat, nici prost-crescut, nici sfidător, nici nu se comportă așa pentru a ne face în ciudă.

 

The child is not giving you a hard time, he is having a hard time.

Anonim

Cu-copiii-la-supermarket-2

Dar oare cu mamele/cu părinții ce se întâmplă? 

 

Dac-ar fi să întrebăm 100 de părinți (vorba emisiunii) despre vizitele cu copiii mici la supermarket, cu siguranță cel mai popular răspuns ar fi: „Mă simt copleșit/ă”, urmat de „sunt cu nervii la pământ” și „sper să nu mă fi văzut cineva cunoscut sau măcar să uite până revin la cumpărături data viitoare”.

Despre teama noastră, a mamelor, de a fi judecate, sunt multe de spus. Din tot ce am citit este cea mai mare sursă de anxietate pentru mame.

Iar mamele de copii mici se simt oricum încărcate, obosite, stresate, epuizate chiar și, uneori, invizibile. Așa că stresul cumpărăturilor, mai ales însoțite de copii, este ultimul de care au nevoie.

Și cu toate astea, trebuie să mâncăm în fiecare zi, nu?

 

Cumpărăturile nu trebuie să fie un stres nici pentru părinți, nici pentru copil

 

Eu am descoperit Freshful, primul hipermarket 100% online din România, cu peste 20.000 de produse în portofoliu, de la fructe și legume proaspete, la produse de băcănie, pâine cu maia coaptă în brutăria proprie, produse de îngrijire și de curățenie și o sectiune dedicată produselor pentru mamă și copil.

 

Ce mi-ar fi plăcut să existe acest serviciu pe vremea când erau copiii mei mici. M-ar fi scutit de multe certuri în magazine, tantrumuri și crize de tot felul ale copiilor și emoții intense de la iritare, furie, tristețe și până la neputință ori chiar disperare. Nu aș mai fi pierdut copilul de atâtea ori printre rafturi și, cel mai important, aș fi reușit să folosesc acest timp în mod contructiv, cu iubire, joacă și creativitate. Și asta mi-ar fi permis să reușesc mai des să simt și să savurez bucuria de a fi mamă.

 

Da, știu, sună bine, dar vă îngrijorează cum ajung ele la voi.

Să nu se facă terci la transport și să vă alegeți cu salata storcită și carnea stricată.

Ei bine, toate produsele sunt livrate din depozitul propriu, cu temperatură controlată, iar produsele proaspete de la producători locali sunt preambalate. Contactul direct e redus la minimum și au condiții riguroase de igienă. Iar livrarea se face și duminica, de fapt e 7 zile din 7, între 8 și 22, cu intervale din 2 în 2 ore.

Serviciile Freshful sunt (deocamdată) disponibile doar în București și mare parte din Ilfov iar vestea bună e că ai transport gratuit la prima comandă de peste 100 de lei (cu excepția produselor pe bază de tutun).

Cu-copiii-la-supermarket-soluții-Freshful

 

Poți comanda online pe www.Freshful.ro sau prin aplicația Freshful by eMAG, disponibilă pentru iOS și Android.

 

Un copil de câțiva ani nu are autocontrolul necesar pentru a sta cuminte, lipit de tine, în timp ce-ți faci cumpărăturile

 

Adesea uităm că un copil mic, de câțiva anișori, nu are autocontrolul necesar, pur și simplu e prea mic pentru a face față unui asemenea mediu plin de stimuli și tentații, la care se adaugă neliniștea și, adesea, graba noastră. Și atunci este aproape inevitabil să facă un tantrum.

Viața de părinte e grea oricum, mi-ar plăcea să am o baghetă magică să pot înlătura măcar acest stres major, consumator de timp și de nervi pentru părinți și copii, care este mersul la supermarket.

Știu că poate nu toți cei care citiți acest articol locuiți în București sau în împrejurimi, să folosiți serviciile Freshful.

Însă este nevoie să găsim soluții pentru a merge cât mai rar cu copiii la supermaket, mai ales când sunt mici, iar abia când se mai măresc să începem să-i luăm cu noi. Nu este realist și nici sănătos să-i creștem în globul de cristal și să-i protejăm de orice stres. Nici nu e posibil. Și nici nu spun acest lucru.

Însă a-i supune la situații a căror gestionare îi depășesc mult, în mod repetat, nu îi ajută să crească sau să gestioneze mai bine, ci doar îi aruncă în zona emoțiilor intense, așa-numita zonă roșie, unde nu mai pot raționa sau lua decizii bune, nu se mai simt în siguranță și nu pot coopera cu noi.

 

Iar a găsi astfel de soluții ține de noi, părinții, este responsabilitatea noastră!

O astfel de soluție pot fi cumpărăturile online, unul din membri familiei care face cumpărăturile preponderent în timp ce celălalt are grijă de copii, o mai bună organizare (astfel încât să nu mergi zilnic la magazinul din colț unde să cheltuiești mulți bani aiurea, plus timpul și nervii tăi) și multe altele.

Nu mai bine organizați un picnic în curte, prin împrejurimi sau în parc (după posibilități), sau în sufragerie, dacă stați la bloc?

Îți comanzi bunătăți pentru picnic, la care asortezi o înghețată răcoritoare și absolut delicioasă și folosiți timpul împreună pentru a vă bucura unii de alții și a crea amintiri pe viață. Cum îți sună?

Eu aleg ultima variantă. Și sper s-o faci și tu.

Și sper să mă crezi, dragă mamă, când îți spun că nu trebuie să fie toate lucrurile grele ca să fie valoroase.

Și memorabile!

 

Abonează-te la newsletter-ul bilunar Părinți pe sârmă

La abonare, vei primi cadou e-book-ul „De la naștere la adolescență. Ghidul tău de înțelegere a etapelor de dezvoltare a copilului”.

Distribuie articolul pe:

Lasă un răspuns