Ai dor de ducă? Recomandări de filme când nu poți pleca de-acasă

Vara ar trebui să nu se mai numească vară, să se numească direct vacanță. Sau dor de ducă.

Mie asta îmi inspiră și cred că nu sunt singura. Posibil ca vara să fie cel mai neproductiv anotimp, în vreme ce multă lume (era să scriu toată lumea, dar m-am oprit) e cu gândul la vacanțe, călătorii și plimbări.

Și ca să fiu în ton cu dorul nostru de ducă, m-am gândit să vă ofer, vouă, cititorilor mei, care știu că sunteți majoritatea părinți, o ocazie de evadare și de experimentare a dorului de ducă, fără a părăsi măcar canapeaua.

Abonații la newsletter-ul Părinți pe sârmă primesc o recomandare de film de văzut când dorm copiii în fiecare ediție, adică de două ori pe lună. De obicei, recomand filme nou-apărute.

Ei bine, filmele din articolul de azi nu sunt noi, sau măcar nu nou-apărute. Jumătate din ele au fost noi pentru mine.

Dar să nu mai pierdem timpul, să mergem direct la recomandările de filme care prezintă călătorii, orașe sau țări minunate, locuri exotice, care țintesc fix către inima noastră însetată de călătorii și descoperiri.

 

Mănâncă roagă-te iubește

Acesta este filmul care mi-a dat ideea acestui articol cu recomandări.

Apărut în 2010, filmul autobiografic (după romanul omonim al lui Elizabeth Gilbert) o are pe Julia Roberts în rol principal, precum și o mulțime de alți actori faini, cum e Javier Bardem (cu al lui accent sexy), James Franco sau Richard Jenkins.

Despre ce e filmul pe scurt

Liz Gilbert (Julia Roberts) este o femeie modernă pornită într-un periplu prin lumea largă, de-a lungul căruia speră să se regăsească și să se împace cu sine. Aflată la răscruce de drumuri, după divorț și o relație eșuată cu un tânăr actor (Franco), Gilbert își ia un an de pauză de la slujbă și, ca niciodată, se decide să evadeze din viața sa obișnuită și confortabilă pentru a se regăsi. În timpul călătoriei sale prin locuri exotice minunate, ea se bucură de experiențe simple cum ar fi să mănânce mâncare italienească în Italia, să se roage în India, și la final, să se bucure în mod neașteptat de pacea și echilibrul unei iubiri, în Bali.

Unde călătorim?

Recomandări de filme- călătorii - Mănâncă roagă-te iubește, 2

Chiar subtitlul cărții ne furnizează firul roșu al călătoriei: O femeie caută lucrurile cu adevărat importante în Italia, India şi Indonezia. Însă mai presus de peisajele superbe, de obiceiurile unice din fiecare loc, oamenii pe care-i întâlnește și călătoria către sine fac din acest film unul din preferatele mele.

Unde îl poți vedea? Pe Netflix.

 

Viața secretă a lui Walter Mitty

Viața secretă a lui Walter Mitty este un film american de aventură, comedie-dramă din 2013, regizat, co-produs și avându-l în rolul principal pe Ben Stiller. Nici nu am știut când am văzut filmul că este bazat tot pe o poveste – nu un roman, de această dată, ci o nuvelă scurtă scrisă de James Thurber în 1939.

Despre ce e filmul pe scurt

Povestea urmărește frământările, viața și aventurile unui timid redactor foto al revistei Life, pe care predispoziția sa pentru visare îl face obiectul batjocurii și îl ține departe de femeia pe care o iubește (Kristen Wiig). Când Walter pierde un important negativ al unei fotografii pentru ultimul număr al revistei, dă startul unei aventuri transformatoare, pentru a-l găsi pe celebrul fotograf jucat de Sean Penn. 

Recomandări de filme - calatorii - Viata secreta a lui Walter Mitty
Motto-ul revistei Life: Să vezi lumea, să te apropii de lucruri periculoase, să vezi în spatele zidurilor, să te apropii, să vă găsiți unul pe altul și să simți. Acesta este scopul vieții.

Unde călătorim?

Din New York, unde trăiește singur, protagonistul nostru călătorește în Groenlanda, apoi pe mare ajunge în Islanda. Aici peisajele îți taie respirația, mai ales că ele sunt filmate la diverse viteze, căci Walter Mitty merge cu bicicleta, cu skateboard-ul sau aleargă pentru a ajunge la un vulcan ce e pe cale să erupă. Aventura culminează în Himalaya unde vede, alături de fotograf, un animal rar (nu divulg mai mult).

Unde îl poți vedea? Pe HBO Max.

Trilogia Before

Vorbim despre 3 filme americane create de Richard Linklater  ce reprezintă un experiment cinematografic fără egal, ce durează de aproape două decenii. A fost denumită cea mai bună poveste de dragoste din toate timpurile de publicația The Week ,

Recomandări de fime-călătorii - Before trilogy

Despre ce sunt filmele pe scurt

Trilogia are în prim plan povestea de iubire a lui Celine (Julie Delpy) şi Jesse (Ethan Hawke), care a început când cei doi s-au cunoscut într-un tren spre Viena (Before Surise/Înainte de răsărit, 1995) , continuă cu revederea lor după 9 ani, la Paris, unde Celine locuiește (Before Sunset/ Înainte de apus 2004) și culminează cu o incursiune în Grecia, după încă 9-10 ani când cei doi protagoniști au depășit 40 de ani. Ei  trăiesc viața de părinți și încearcă să-și regăsească iubirea unul pentru celălalt (Before Midnight/ Înainte de miezul nopții 2013).

Filmul este unul atipic, este, am putea spune, o conversație lungă între cele două personaje, o lungă plimbare printr-un oraș renumit sau o zonă pitorească (Grecia) discutând despre speranțele, credințele și sensul vieții, toate sub presiunea ceasului – veți înțelege mai multe când veți vedea filmele.

Trebuie să recunosc că ceea ce m-a atras cel mai mult la această trilogie este tocmai asemănarea cu viața reală unde povestea nu se sfârșește odată cu întâlnirea și îndrăgostirea dintre cei doi, ci ea trece prin diverse stadii. Preferatul meu a fost, de departe, Înainte de miezul nopții, deși nu e cel mai vesel sau optimist, înfățișând viața la 40 de ani, cu îndoielile și frământările vieții adulte, vieții de părinte,  dar și dorința de a regăsi iubirea și momentele din tinerețe de libertate și certitudine.

Parcă sună mai realist așa, nu?

Unde călătorim?

Înainte de răsărit ne duce într-o călătorie prin Viena, iar călătoria cu trenul adaugă farmecului orașului european; Înainte de apus ne arată Parisul, pe jos și cu vaporașul pe Sena, iar ultima parte, Înainte de miezul nopții se desfășoară pe peninsula grecească Peloponez. 

Unde le poți vedea? Pe HBO Max.

 

În Bruge

In Bruge este un thriller polițist de comedie-dramă neagră din 2008, regizat și scris de Martin McDonagh în debutul său în lungmetraj. Filmul îi are în rolurile principale pe Colin Farrell și Brendan Gleeson în rolul a doi asasini irlandezi din Londra, ascunși într-un hotel din Bruges.

 

Recomandări de filme - calatorii - In Bruges

Am vizitat acest oraș absolut fascinant din Belgia, Bruge, acum câțiva ani și mi-a plăcut mult faptul că orașul este, într-un fel bizar, chiar un personaj. Doar apare și în numele filmului! Peisajele din Bruge sunt superbe, plimbările pe canale cu barca, cele din biserici sau de la înălțime, din turn. Mai ales, Bruge iarna, pe ninsoare arată bine pe ecran, deși nu m-aș duce iarna, aș îngheța complet.

Dacă nu vă deranjează sângele, violența și ocazionalele vorbe urâte, uitați-vă. Eu dacă n-ar fi fost vorba de Bruge, nu m-aș fi uitat, tragediile însângerate nu sunt chiar pe gustul meu, însă mi-a plăcut mult orașul, jocul actoricesc, umorul și dialogurile istețe.

Unde Călătorim?

Călătorim în celebrul orășel belgian, Bruges.

Unde  îl poți vedea? Pe Netflix.

 

Sunt curioasă tu unde ai călătorit fără să părăsești canapeaua sau fotoliul de cinema? 

Ce filme de călătorie sau vacanță ai văzut și ți-a plăcut?

Abonează-te la newsletter-ul bilunar Părinți pe sârmă

La abonare, vei primi cadou e-book-ul „De la naștere la adolescență. Ghidul tău de înțelegere a etapelor de dezvoltare a copilului”.

Distribuie articolul pe:

This Post Has One Comment

  1. Carmen

    Buna, am calatorit la Roma, urmarind Filmul Love&Gelato, pe Netflix. Recomand!

Lasă un răspuns