Participarea la clubul de carte PPS și ce-ți poate aduce ție

club de carte principală

Cei care intră pe pagina ta, Adina, de unde știu că tu organizezi cluburi de carte de 3 ani?

Așa m-a întrebat o mamă prietenă, membră și ea în comunitatea Părinți pe sârmă, dar și în grupul extrem de activ și efervescent de lectură.

Eu am făcut ochii mari și am zis: Tu știi că ai dreptate. Nu am scris pe blog. Scriu pe grup, pun evenimentele, dar rar am timp să povestesc mai multe. Așa că poate e momentul s-o fac.

Era prin 2021, la începutul anului când colega mea, Ina, a venit cu ideea de a organiza un club de carte. Pot să spun că nici nu mai organizasem, nici nu mai participasem la unul. Dar am zis: de ce nu?

Așa a apărut, în martie 2021, prima ediție a clubului pe baza cărții: Tot ce nu ți-am spus de Celeste NG, iar primul moderator a fost o altă membră a echipei  Părinți pe sârmă, Adriana Zaharia.

Am decis că vor fi lunare, o lună beletristică urmată de o alta cu o carte de parenting/psihologie și am dus-o așa… 3 ani și chiar mai bine.

Ieri am avut cel de-al 34-lea club, iar 3 dintre ele au avut parte de ediții duble, fizice și online. 

Dacă ești curios care sunt cele 34 de cărți citite și dezbătute la cluburile de carte PPS (părinți pe sârmă), le poți vedea aici, într-un scurt reel. 

 

Și cu ce mă ajută să vin la cluburile de carte PPS?

Dacă m-ar trezi cineva noaptea și ar zice: de mâine gata cu cluburile de carte… l-aș lua la bătaie. 

Serios, cum să-mi iei bucuria asta, plăcerea asta burgheză, cum zice o bună prietenă. În vremurile acestea trăite pe repede înainte, să reușim, o dată pe lună să ne oprim și să ne conectăm, să discutăm despre o carte, despre idei, despre emoții, despre trăiri… e ceva unic.

Dar asta e doar părerea mea subiectivă evident. Mai sunt multe alte motive pentru care ar putea să-ți placă să vii alături de noi sau, de ce nu, să organizezi chiar tu un club de carte cu prietenii sau colegii de serviciu.

Am rugat câteva doamne minunate – care au particiapat de mai multe ori la cluburi de carte organizate de mine – să lase mărturia lor despre cum e la cluburile de carte și le-am reunit pe toate în acest articol.

Le dau cuvântul femeilor minunate, cu mulțumiri pentru cuvinte și pentru că mi-au permis să le includ testimonialele în acest articol.

 

O comunitate de împărtășit idei de cărți și nu numai

Clubul de lectură al Adinei?

Să spun despre el că a fost contextul în care am găsit niște oameni tare frumoși, cu o minte deschisă și mereu dornici de perspective, de schimb de idei și emoții.
Sau să spun că a fost locul în care am găsit niște cărți de care nici nu știam până atunci câtă nevoie aveam.
Sau că ne-a oferit și surprize precum întâlnirea cu autorul.
Sau poate să spun că m-a facut parte dintr-o adevarata comunitate în care zilnic împărtășim idei de cărți și nu numai.
Sau că pot să cumpăr mai multe cărți datorită voucherelor cu care Adina vine către noi cu multă generozitate în a împărtăși.
Ei bine, toate acestea sunt adevarate. Clubul de lectura al Adinei este un colț minunat cu energie vie și bună, cu zâmbet și idei, cu cărți și gânduri. Mihaela

 

Experiențe din care pleci îmbogățit cu idei și multe lucruri practice care să-ți schimbe în bine relațiile, viața personală și a familiei

Nu știu dacă e o dependență bună, dar vorba unei prietene: decât țigări, mai bine cărți.
De când am descoperit cluburile de lectură de la Părinți pe sârmă, aproape că nu mai am loc în bibliotecă. Chiar dacă nu am reușit să ajung la toate, nu am rezistat să nu-mi cumpăr cărțile propuse și chiar unele din cele recomandate de participante. Am fost prezentă mai ales la cluburile de parenting căci acestea mi s-au părut utile și s-au potrivit mai bine și în programul meu, dar sunt convinsă că perspectivele diferite pot să-ți aducă momente de Aha chiar și din beletristică.
Luna asta am înghițit cărțile Laurei Panazan si mi-am propus să particip la club nu numai pentu ca mi-au placut și mi-au deschis ochii în multe privințe, dar am ocazia să o cunosc pe autoare și poate chiar să schimbăm impresii. Recomand oricui astfel de experiențe din care pleci îmbogățit cu idei și cu multe lucruri practice care să-ți schimbe în bine relațiile, viața personală și a familiei. Cristina
club de carte februarie
Imagine de la clubul de carte din februarie 2024, de la Biblioteca Ion Creangă, în prezența autoarei, Laura Pănăzan

Blândețea și toleranța față de diversitate

Nu am participat la alte cluburi de lectură decât în cadrul grupului „Părinți pe sârma”, așa că nu am cu ce să fac comparație, dar voi scrie lucrurile care îmi plac la aceste cluburi. Și îmi plac atât de mult încât în 2 ani am ratat 2 sau 3.

În primul rând, nu a fost nicio carte propusă care să nu îmi placă sau cu care să nu rezonez (sigur că unele mi-au plăcut mai mult decât altele, datorită acestor cluburi i-am descoperit, de exemplu, pe Frederik Bachman și pe Virginie Grimaldi, care au intrat în top 5 autori favoriți).

În al doilea rând, cluburile sunt moderate cu blândețe și atitudinea participanților este una de respect reciproc: nu dă nimeni cu piatra dacă sunt păreri diferite și părerea niciuneia din noi nu e deasupra celorlate (nici măcar a moderatorilor). Mi se pare foarte interesant cum fiecare observă anumite fațete, cum aceeași idee poate fi privită diferit (prin filtrele personale, desigur). Consider asta un mare plus pentru a crește toleranța față de diversitatea de idei și de oameni din jurul nostru, deci aș zice că aceste cluburi sunt de un real folos în a-i înțelege mai bine pe ceilalți și astfel de a ne ajuta să ne adaptăm mai bine mediului în care trăim.

Să mai spun și despre efortul Adinei Giurgea de a ne oferi în mod constant reduceri de la diverse edituri, ba chiar și cărți gratuite pentru cei care se inscriu la club? Sunt foarte recunoscătoare. Irina 

 

Ocazia de a fi auzit și de a-ți îmbogăți lista de lecturi

Mie îmi aduce mare bucurie participarea la cluburile de lectură. Prima dată când am participat la un club de lectură organizat de Adina a fost în luna mai a anului 2023, când am discutat cartea „Apă proaspătă pentru flori”.

Am avut mari emoții deoarece nu cunoșteam pe nimeni, iar numărul participanților era destul de mare. Cartea îmi plăcuse foarte mult, mă emoționase și simțeam nevoia să împărtășesc acest lucru, însă îmi era teamă să nu fiu judecată de ceilalți participanți la club, care nu ar fi avut aceeași părere. Am fost plăcut surprinsă de faptul că Adina s-a comportat cu toți ca și cum ne-am fi cunoscut dintotdeauna și că avea grijă ca fiecare dintre noi să participe la discuție, încurajând exprimarea opiniei și a emoțiilor simțite pe parcursul lecturii. A fost minunat să aflu cum a fost percepută cartea de alte persoane și ce impact a avut asupra lor. De asemenea, faptul că mi-a fost acceptată opinia, m-a făcut să mă simt ca într-o familie și să îmi doresc să repet experiența.

Așa că, de atunci am mai participat la încă 4 cluburi de lectură, iar atunci când programul nu mi-a permis, am citit totuși unele cărți propuse deoarece păreau foarte interesante. Participarea la aceste cluburi de lectură mi-a oferit oportunitatea de a-mi îmbogăți și lista de lecturi de citit în viitor. Mulțumesc din suflet Adinei și tuturor celor care au ales să facă parte din această poveste frumoasă!  Alina

 

club de carte aprilie 2024
Imagine de la clubul de carte din aprilie 2024, pe baza cărții: 20 de ani în Siberia

 

Cartea aduce oamenii aproape

Urmăream de ceva timp postările de pe grupul de Facebook despre cluburile de carte. Și, după o lungă perioadă de online, s-a anunțat și organizarea unuia fizic. Cartea care urma să fie discutată era scrisă de unul dintre scriitorii mei preferați, iar volumul era favoritul meu dintre toate cele scrise de el. Bonus, aveam ocazia să discutăm și cu traducătoarea cărților lui Backman, Andreea Caleman. Fără ezitări, m-am înscris!

A fost tare fain, cu multe întrebări, dialog, curiozități, perspective, emoție, sinceritate. M-am simțit parte a grupului, chiar dacă era pentru prima dată când ne vedeam. Cartea aduce oamenii aproape .

Abia aștept să particip la următorul! Până atunci, profit de toate informațiile din comunitate pentru a afla ultimele apariții și recomandările membrilor comunității.

Lucia

 

Cluburile mă ajută să ies din zona de confort și să îmi îmbunătățesc perspectivele

Este minunat să simți cum alăturarea la clubul de carte organizat de către Adina îți poate aduce atâta împlinire.
Obișnuiam să citesc, doar că acum simt că ies din zona de confort prin cărțile propuse, iar participarea la discuții mă îmbogățește din punct de vedere emoțional.
Apreciez conexiunea creata astfel cu Adina, precum și cu celelalte participante, și impactul pe care discuțiile îl au în dezvoltarea mea personala.  Îți mulțumesc, Adina, pentru efortul tău în organizarea întâlnirilor, pentru energia bună pe care o transmiți și atmosfera prietenoasă din cadrul grupului.
Alina
Eu aș mai adăuga la lista de avantaje în a participa la orice club de carte faptul că stilurile de cărți se diversifică, adesea descoperi comori care altfel nu ar fi ajuns pe lista ta de lecturi. Uneori, așa te mobilizezi să citești zilnic, când viața de zi cu zi îți pune piedici sau ai un copil mic acasă și timpul tău de răsfăț e tot mai rar.
Iar conexiunea care se întâmplă între participanți este ceva unic, dovadă că putem crea și crește o comunitate în care nu ne cunoaștem fizic sau prea puțini dintre noi, dar ceea ce ne unește – iubirea pentru povești și cărți – este mult mai puternic decât toate cele care ne despart.
Vă aștept și pe voi la cluburile de carte, grupul de whatsapp e primul loc în care ne organizăm și schimbăm impresii (e link în primul paragraf), iar evenimentele sunt deocamdată toate pe grupul Părinți pe sârmă. Îmi doresc să le mut aici, pe site, și sper să se întâmple cât mai curând.

Abonează-te la newsletter-ul bilunar Părinți pe sârmă

La abonare, vei primi cadou e-book-ul „De la naștere la adolescență. Ghidul tău de înțelegere a etapelor de dezvoltare a copilului”.

Distribuie articolul pe:

Lasă un răspuns