Nu fi rău, din spatele ecranului tău (P)

cyberbullying -imagine principală

Îți aduci aminte când s-a născut micuțul tău?

Era așa de plăpând și neajutorat și sigur primul, dacă nu unul din primele gânduri care ți-au trecut prin cap a fost: „o să te protejez orice-ar fi!

Ei bine, copilul tău a crescut, are poate 10, 11 ani sau e adolescent cu buletin, are câțiva prieteni buni, poate e popular la școală, se joacă jocuri pe calculator, dar nu exagerează. Totul e ok, cu siguranță.

Însă există un fenomen despre care nu suntem foarte conștienți, o agresivitate online care-i afectează pe foarte mulți copii și adolescenți și e posibil să-l afecteze și pe copilul tău. Se numește cyberbullying. 

 

Ce este cyberbullying

Orice comportament agresiv prin care o persoană urmărește să rănească o altă persoană în mediul online este cyberbullying. Dacă bullyingul tradițional are loc față în față, cyberbullyingul se întâmplă online (pe rețelele sociale, forumuri și chat-uri, email-uri, SMS-uri sau jocuri online), de cele mai multe ori prin gesturi repetate de hărțuire.

Din păcate, chiar și copiii mai mici, de 8-9 ani, pot fi implicați în cyberbullying fără să știe măcar. Acum câteva luni îmi povestea o prietenă că fetița ei, care este de-o seamă cu a mea, a fost implicată în niște conflicte cu colegele de clasă. Câteva dintre acestea au creat un grup de discuții pentru a o denigra pe una dintre ele. Noroc că prietena mea discută cu fiica sa despre ce face online și a aflat despre acest grup plin de răutăți și a discutat cu propriul copil de ce nu este și cu părinții celorlalte fete și le-au explicat care sunt consecințele acțiunilor lor și le-au convins să șteargă grupul.

La copiii mai mari, unde părinții nu mai au prea mult control, este și mai complicat. Țin minte când îmi povestea fiul meu de aproape 14 ani cât hate e prin postările colegilor de la un curs la care participă, unde unul din adolescenți comentează rușinând și umilind sau chiar folosind limbaj vulgar la adresa autorului postării. Și asta în mod repetat.

Oare de ce nu-i dă block? s-a întrebat băiatul meu

Copiii sunt copii, au nevoie de ghidare și informații pentru a se proteja și a lua decizii bune. Au nevoie de adulți infromați și responsabili.

 

Cyberbullying? Nuuu, nu i se poate întâmpla copilului meu

Din păcate, realitatea este că cyberbullying-ul este unul dintre cele mai comune pericole online printre copii și adolescenți. Studiile arată că 8 din 10 copii s-au confruntat cu situații de cyberbullying în social media.

Mai mult, 93% dintre adolescenții agresați online sunt triști, furioși, neputincioși sau simt o teamă constantă.

Copilul nu folosește Snapchat, Instagram ori TikTok (Facebook nu prea e popular printre adolescenți zilele acestea), așa că te gândești că e ferit de astfel de pericole. Un alt studiu ne confirmă că 79% dintre copii au fost hărțuiți în timp ce se jucau online.

Copilul meu ar vorbi cu mine, ar veni să ceară ajutor, știe că sunt aici să îl protejez. Potrivit statisticilor, cei mai mulți nu ar vorbi cu adulții: 90% dintre copii și adolescenți nu povestesc unui adult despre experiența de a fi hărțuit online, unul dintre motive fiind că aceștia nu consideră întâmplările ca fiind relevante sau importante.

Situația este, cu siguranță, îngrijorătoare și e nevoie să facem mai mult pentru a preveni, dar și gestiona corespunzător astfel de situații.

De aceea, Orange a lansat campania „Mai mult loc pentru încredere”, prin care dorește să crească conștientizarea față de cele mai întâlnite pericole din mediul online: cyberbullying și phishingul și să vă ofere soluții pentru a vă proteja de acestea.

Cyberbullying orange

Copilul tău se joacă Roblox sau Fortnite? Povestește-i despre Safe Zone

Pentru conștientizarea cyberbullying în gaming, Orange a creat Safe Zone, un spațiu de suport împotriva cyberbullying în Fortnite și Roblox, unde sunt prezenți copii din întreaga lume. În Safe Zone, copiii și adolesecenții află informații despre cyberbullying și cum pot primi ajutor de la specialiști, totul în mod interactiv.

Cum funcționează Safe Zone?

  • În timp ce se joacă pe platformele Fortnite sau Roblox, gamerii vor întâlni cabine virtuale portocalii în care se pot refugia. Acestea se numesc Safe Zone. Când intră în Safe Zone, sunt întâmpinați de un bot, Orange Droid. El îi poate ghida către un quiz despre cyberbullying sau către informații care îi pot ajuta într-o situație de cyberbullying.
  • Gamerii care răspund corect la quizul din Safe Zone deblochează surprize, prin care câștigă apoi recompense în joc. Astfel, au parte de un dublu câștig: recompense plus mai multe detalii despre cum se pot proteja de cyberbullying, sfaturi, precum și informații despre numărul de telefon la care pot solicita asistență: numărul unic național 119.
  • În Fortnite, există acum cabine Safe Zone pe șase insule, care pot fi accesate de câteva milioane de utilizatori din întreaga lume, iar în Roblox, minigame-ul The Impossible Obby are o cabină de conștientizare și protecție împotriva cyberbullyingului.

 

Apelează gratuit 119 în caz de cyberbullying

Dacă ai nevoie să raportezi o situație de cyberbullying sau să primești consiliere psihologică, sună gratuit la numărul de telefon 119.
Numărul poate fi apelat gratuit din orice rețea din România.

Spune-i și copilului tău despre el, scrie-l pe frigider, discută despre asta. Dacă nu-ți cere ajutor ție, măcar să apeleze la niște oameni instruiți și dornici să ajute, nu prietenilor care probabil sunt la fel de vulnerabil ca și el.

 

Cum să reacționezi dacă ești părinte, iar copilul tău a fost hărțuit online

În primul rând, asigură-te că se simte și este în siguranță. Este nevoie să-i arăți prin cuvinte și acțiuni că îți dorești același lucru ca el, ca cyberbullyingul să înceteze.

Faceți împreună un plan cu care să fie de acord. Printre altele:

  • Roagă-l să treceți împreună prin lista de contacte și să-ți povestească câte ceva despre fiecare persoană.
  • Empatizează cu el și asigură-l că nu-și va pierde accesul la internet. Majoritatea tinerilor ascund părinților că sunt hărțuiți, de teamă că nu vor mai avea acces online.
  • Ridică problema în cadrul școlii, în grupul de părinți, cu profesorii și directorul.
  • Contactează cel puțin un prieten apropiat al copilului tău. Un martor implicat și activ poate să fie un ajutor de încredere pentru voi.

 

Indiferent că al al tău copil este adolescent și a experimentat această agresivitate pe pielea lui, a fost doar martor sau te pregătești să-i dai telefon, intră pe pagina Sigur pe net pentru a afla mai multe despre cyberbullying și cum să-ți sprijini copiii să rămână în siguranță online.

 

 

Abonează-te la newsletter-ul bilunar Părinți pe sârmă

La abonare, vei primi cadou e-book-ul „De la naștere la adolescență. Ghidul tău de înțelegere a etapelor de dezvoltare a copilului”.

Distribuie articolul pe:

Lasă un răspuns