Animații Disney pe care orice familie ar trebui să le urmărească

Animații-Disney-familie

Am fost întrebată adesea despre filmele noastre preferate, despre animațiile care ne aduc laolaltă, fie pe canapea, fie în sala de cinema. Astfel s-a născut acest articol.

Am creat 2 liste cu animații Disney, una cu cele clasice pe care eu cred că orice copil al trebui să le urmărească în copilărie, iar a doua cu animații din ultimii 10-15 ani pe care le apreciem enorm, atât noi, părinții, cât și copiii.

Pe cele noi le-am văzut în majoritatea cazurilor la cinema, când au apărut și de curând ne-am dorit să revedem o parte din animațiile clasice pe care le aveam înainte pe CD-uri. Cd-uri pe care le-am donat (sau aruncat, nici nu mai rețin) așa că ne-am dat seama că nu avem unde să le mai vedem. După ceva timp de reflectat, am decis să ne facem abonament la Disney+, pe un an. Toate animațiile recomandate în acest articol pot fi vizionate pe această platformă.

Menționez că nu am nicio afiliere sau vreo legătură cu Disney+, doar împărtășesc din experiența noastră, de familie. 

 

Animațiile nu sunt doar pentru copii

Vi s-a întâmplat să urmăriți o animație alături de copii și să vă distrați la fel de bine ca ei?

Nouă da. Ba aș zice că mai mult. Plus că de multe ori am rămas cu multe mesaje profunde, lecții de viață ori glume subtile în urma unei animații bune, lucruri pe care copiii nu le-au perceput.

Animațiile nu sunt doar pentru copii. Și nu vorbesc aici despre animații 18+ sau cele create special pentru adulți.

Animațiile Disney pe care le-am menționat în articol (ca și altele, de altfel) m-au atras ca și adult datorită mesajelor profunde, lecțiilor de viață, umorului de bună calitate, muzicii superbe, dar și pentru că ne ajută să cunoaștem lumi diferite, concepte și valori diferite de ale noastre și pot isca discuții și conversații profunde cu copiii noștri, indiferent că au 4 sau 15 ani.

Acum 2 zile am descoperit un nou motiv, prin experiența băiatului nostru de 13 ani. Revedea părți dintr-una din animațiile lui preferate de când era mic:„Sabia din piatră” și mi-a mărturisit că se emoționa până la lacrimi la una din faze. Și acum o mai face. Aici e motivul bonus de care ziceam: reușim să cunoaștem mai îndeaproape lumea interioară a copiilor noștri, experiențele și percepțiile lor, ceea ce simțeau și credeau în urmă cu mai mulți ani când poate nu aveau vocabularul sau curajul de a mărturisi anumite trăiri.

 

Animații Disney clasice

Azi vă prezint filme de animație clasice – 1937 – 1990, nu sunt toate, însă sunt preferatele copiilor mei și, după umila mea părere, animații pe care orice copil ar trebui să le vadă cel puțin o dată în timpul copilăriei. Din experiența mea, de minim 4 ori sunt văzute.

Animații-Disney-clasice

Albă ca zăpada și cei 7 pitici – 1937 (durată 83 min.)

Pinocchio 1940 (durată 88 min.)

Dumbo 1941 (durată 64 min.)

Cenușăreasa 1950 (durată 72 min.)

Alice în țara minunilor 1951 (durată 75 min.)

Peter Pan 1953 (durată 74 min.)

Frumoasa adormită 1959 (durată 75 min.)
101 Dalmației 1961 (durată 79 min.)
Pisicile aristocrate 1970 (durată 79 min.)
Robin Bood 1983 (durată 83 min.)
Mica Sirenă 1989 (durată 83 min.)
După cum probabil ați remarcat, majoritatea lung-metrajelor animate create de Studiourile Walt Disney au avut la bază povești și basme ale Fraților Grimm sau ale lui Hans Chrstian Andersen. Idee care, am aflat cu amuzament, că a fost întâmpinată cu mult scepticism și mulți credeau că basmele transformate în animații nu au nicio șansă.

Animații Disney moderne – din ultimii 15 ani

Animațiile din ultimele decenii sunt mai mult bazate pe scenarii orginale iar nouă ne plac mult mesajele pe care le găsim în filme, poveștile pline de transformări, de curaj, de perseverență, de unicitate, de omenie, despre emoții, moarte sau maturizare.

Selecția de mai jos conține animații Disney moderne ce merită văzute și revăzute, și care sper, cu timpul, să devină la fel de apreciate precum sunt acum cele din categoria clasice. 

Animații-Disney- moderne

Ratatoille 2007 (110 min.)

Wall – E 2008 (100 min.)

Deasupra tuturor (Up) 2009 (96 min.)

Brave – (Neînfricata) – 2o12 (100 min.)

Cei 6 super eroi 2014 (98 min)

Întors pe dos (Inside Out) 2015 (102 min)

Vaiana 2016 (103 minute)

Zootopia 2016 (108 minute)

Coco 2017 (109 min.)

Soul 2020 (100 min)

Luca 2021 (95 minute)

Encanto 2021 (109 minute)

Roșu Aprins 2022 (100 minute)

Consultă lista cu toate animațiile Disney aici.

 

Cum folosim noi animațiile Disney ca timp de familie?

Pentru noi, filmele reprezintă un ritual de conectare, un mod de a petrece timp de calitate împreună. 

Citeste aici mai multe despre cum să întărim relația de atașament a copiilor față de noi, la orice vârstă.

 

3 moduri prin care folosim vizionarea de filme ca timp de calitate în familie

  1. Seara de filme în familie. Organizat o dată pe săptămână, într-o zi anume sau când reușim să fim toți acasă. Încercăm să obținem unanimitate în ce privește filmul ales, însă uneori alegem și câte un film care copiilor nu li se pare grozav la început, dar până la final sunt foarte încântați. Pentru astfel de ocazii, seriile sunt foarte bine primite la noi în familie. De curând am început să vizionăm seria filmelor Războiul stelelor. 
  2. Mersul la cinema. Reușim cam o dată pe lună să mergem la cinema împreună și cel mai des cinematograful ales este cel din Veranda Mall (zona Obor), din 2 motive. Adesea suntem singuri în sală și asta ne dă senzația că avem o experiență vip, plus că acolo am mâncat cei mai buni nachos.
  3. Vizionarea unui film – experiență cadou de ziua unuia din copii. În ultimii 6 ani, i-am oferit o astfel de experiență băiatului nostru, doar lui cu unul sau amândoi dintre noi (părinții). Și ca să fie și mai așteptat momentul, filmele acestea erau unele recomandate pentru vârste mai mari decât vârsta lui. Un fel de interzis, dar se acceptă în contextul ăsta, că noi suntem cu tine să-ți explicăm și să îți oferim șansa asta. Așa am văzut împreună: Tranformers, Jurassic park, Jurassic World, Godzilla sau Un altfel de Crăciun cu Selly. 

 

Dacă ați face o listă cu cele mai frumoase filme Disney, ce ar conține?

Ce obiceiuri de familie aveți voi legate de filme?

Aștept cu drag comentariile voastre!

Abonează-te la newsletter-ul bilunar Părinți pe sârmă

La abonare, vei primi cadou e-book-ul „De la naștere la adolescență. Ghidul tău de înțelegere a etapelor de dezvoltare a copilului”.

Distribuie articolul pe:

This Post Has 4 Comments

  1. Irina balaceanu

    Mulțumesc pentru recomandari, eu am văzut singurica multe dintre ele, de pe la 3-4 anișori am început sa le re-vad cu copiii, la început împărțind un film in 2-3
    -4 seri, apoi vazandu-le in întregime pe măsură ce atention-spam-ul lor a început sa creasca 🙂 un pic înainte de pandemie am început sa mergem si la cinema, tot asa mai ieșeam din sala dacă se plictisea cel mic (mergeam toti 4 si sotul era părintele de serviciu la plimbat), ulterior a putut urmari cap-coada. Dupa filme povestim, eu mai exagerez unele lucruri sa fie mai evidenta morala, cantam melodiile, ne mai uitam pe calculator la cele care le-au plăcut foarte mult. Ca si tine, Adina, am făcut cadou fetitei vizita la cinema de ziua ei (altădată la Antipa) la 5 ani si isi aminteste cu mare drag si acum. La fel, într-o vara mai libera, cât era cel mic la gradi, am fost doar cu ea la câteva animații, isi aminteste si acum 🙂 deci timpul special, cu fiecare copil in parte, e grozav. Spor la vizionat!

    1. Adina Giurgea

      Ce de lucruri faine ne-ai povestit! Mă bucur că și la voi filmele pentru copii sunt motiv de conectare, discuții și timp de calitate petrecut cu copiii! Spor!

  2. Alexandra Stanescu

    Și noi avem seară de filme acasă, vinerea, cu pizza si floricele homemade. De multe ori am constatat că sunt animatii cu mesaje ascunse pentru noi adultii / preferatele noastre sunt Inside Out si Up- Recent am terminat de văzut toată seria Toy Story( eu nu o vazusem). O super recomand, copiii au de invatat multr despre cum să se joace cu jucariile. Pana si eu acum mă uit altfel la jucăriile lor????.

    1. Adina Giurgea

      Ce fain! La noi e joi seara, dar mai și trișăm cum a fpost aseară când am văzut un film pe Netflix cu vrăjitoare și mistere, cam târziu pe seară. Mai facem și excepții.

Lasă un răspuns