Cum să transformi masa în familie în cel mai așteptat moment al zilei

masa-in-familie-conectare-bucurie-sanatate-parinti-pe-sarma

Cei mai mulți ne aducem aminte cu nostalgie de mesele îmbelșugate de Paște sau Crăciun, unde toată familia se aduna în jurul mesei, cu miros de cozonaci proaspăt scoși din cuptor, cu masa aranjată de sărbătoare și toată lumea bucurându-se de o conversație relaxată, de râsete și bucate aburinde.

Cu toate acestea, în secolul vitezei a mânca împreună cu toții, în jurul mesei, pare un lux.

Cu programul încărcat al nostru şi al copiilor, fiecare ajungând acasă la ore diferite, copii cu diverse sporturi sau activități și cu presiunea gătitului, cine mai are timp de toate acestea?

Peste 20  de ani de cercetări din toată lumea, din America şi Europa până în Australia şi Noua Zeelandă ne dau motive suficiente încât să facem din a lua mesa împreună, cât mai des, o prioritate.

Beneficii, dovedite ştiinţific, ale obiceiului de a mânca împreună, ca familie

  1. Întăreşte legăturile familiale. Pentru copiii mici, un program regulat de luare a mesei în familie aduce un sentiment de siguranţă şi de apartenență în vreme ce 71% dintre copiii mai mari şi adolescenţi consideră conversaţiile şi petrecerea timpului ca familie cea mai bună parte a mesei (conform unui studiu de la Universitatea Columbia).
  2. Îmbogăţeşte vocabularul copiilor mici chiar mai mult decât poveştile citite cu voce tare. Cercetătorii au analizat numărul de cuvinte rare – acelea care nu se găseau pe lista cu cele mai comune 3.000 de cuvinte – folosite de familii, în timpul mesei. Copii mici au învăţat 1.000 de cuvinte rare în timpul mesei în comparaţie cu doar 143 de cuvinte din poveştile citite de părinţi.
  3. Favorizează rezultate mai bune la şcoală (note mai mari), mai puţin stres şi relaţii îmbunătăţite. Adolescenţii care mănâncă alături de familie de 5-7 ori pe săptămână, au de două ori mai multe şanse să obțină calificative maxime la şcoală în comparaţie cu cei care mâncau împreună cu familia de mai puţin de 3 ori pe săptămână. Conform studiului CASA (Center on Addiction and Substance Abuse), doar 9% dintre adolescenţii care mâncau frecvent cu familia aveau rezultate slabe la şcoală.
  4. Induce nivele mărite de fericire. Cercetarea pe un grup de 5.000 de adolescenţi care mâncau împreună cu familia frecvent, a indicat că aceştia sunt mai rezilienţi emoţional şi au o sănătate mentală mai bună. De asemenea, aceştia au prezentat însuşiri precum bunele maniere, adaptabilitatea sau o bună comunicare. Iar rezultatele nu se rezumă doar la copii, mamele care mâncau alături de familie erau mai fericite şi mai puţin stresate.
  5. Copii mai sănătoşi, cu mai puţine şanse de a fi obezi sau supraponderali datorită consumului de mese nutriţionale, regulate, pregătite în casă. Poți alege din cele peste 20.000 de produse din primul hipermarket 100% online din România, pe care Freshful ți le livrează la ușă, 7 zile din 7, din 2 în două ore.
  6. Mesele pregătite în casă asigură porţii porivite. O porţie de mâncare de la restaurant are, în general, până la 60% mai multe calorii decât cea pregătită în casă. Ca să nu mai vorbim că porţiile de la restaurante sunt din ce în ce mai mari şi tendinţa noastră este să mâncăm mai mult când avem în preajmă multă mâncare, e pur şi simplu mai sănătos pentru toată lumea să mâncăm acasă.
  1. Explorarea de noi gusturi şi alegeri alimentare mai sănătoase, de la pâinea cu maya (făcută de Freshful, într-o încăpere dedicată, de un chef francez și ajutoarele sale) până la cireșele din livada familiei Popescu sau roșiile cherry cu gust (și origine) autentic românesc.

 

Masa în familie – ca o centură de siguranță împotriva tentațiilor din viața adolescenților

Înainte de a trece mai departe, aș vrea să menționez efectele uimitor de benefice ale obiceiului de a mânca împreună, în familiile cu adolescenți. 

Mai multe studii au legat mesele familiale frecvente de riscuri scăzute ale comportamentelor de care se tem majoritatea părinţilor de adolescenţi: fumatul, consumul de băuturi alcoolice, violenţa, probleme la şcoală, tulburări de alimentaţie şi activitatea sexuală.

Într-un studiu cu peste 5.000 de adolescenţi din Minnesota, cercetătorii au concluzionat că frecvenţa meselor în familie a fost asociată cu rate scăzute de depresie şi gânduri sinucigaşe. De asemenea, într-un studiu foarte recent, copiii care au fost victimele cyberbully-ingului şi-au revenit mult mai repede decât ceilalţi.

Veştile despre scăderea şanselor ca al nostru adolescent să se angajeze în comportamente nepotrivite sau periculoase, este una îmbucurătoare.

Dar, ce-ar fi dacă v-aş spune că pot avea dispoziţii mai vesele şi o viziune optimistă a viitorului, dacă iau masa în familie în mod frecvent? Tocmai acest lucru a fost relevat de un studiu din Noua Zeelandă.

Cu alte cuvinte, cina este ocazia cea mai bună pentru familii de a se conecta şi a afla preocupările, nevoile şi dorinţele fiecăruia. Această conectare zilnică este ca o centură de siguranţă în călătoria pe care o facem împreună, în perioada copilăriei şi adolescenţei şi îi ajută pe ai noştri copii să se ţină departe de tentaţii.

 

7 ingrediente unice pentru a face din masa în familie o fundație solidă

Dacă tot vorbim despre mâncatul împreună și despre incredibilele efecte benefice, să vedem ce ingrediente speciale sunt necesare pentru a ne bucura de conectare reală, de conversații cu sens și de obiceiuri sănătoase pe termen lung.

masa-in-familie-conectare-bucurie-sanatate-parinti-pe-sarma +interior

Implicarea copiilor în pregătirea mesei

În primul rând, e foarte important ca masa împreună să nu însemne doar mâncatul în sine. Se pare că procesul în sine e mult mai important. Asta înseamnă să-i implicăm mai mult în fiecare etapă: de pregătire, îi rugăm să ne ajute cu orice, de la spălat legumele, la aranjatul mesei, până la strânsul mesei, spălatul vaselor. Cu cât îi vom implica pe copii mai mult în acest process cu atât mai multe șanse sunt ca ei să fie mai dornici să mănânce și mai puțin mofturoși.

Iar dacă ai copii mai mari, le poți atribui o zi în care să gătească ei, se pot inspira din rețetele lui Adi Hădean de pe Freshful. 

 

Respectarea nevoii de previzibilitate a copiilor, mai ales cei mici

Mai ales când sunt mici, copiii noștri par interesați de orice altceva, doar de mâncare nu. Aleargă, se joacă, explorează și uită de combustibilul atât de necesar.

Însă este rolul nostru, al părinților, să facem din mâncat nu doar o rutină ci și un moment așteptat.

A-l lua pe copilul mic de la o activitate , de la joaca lor, de exemplu, și al pune într-un scaun de masă să mănânce nu e deloc tentant pentru copii, am avea mult mai mult succes dacă i-am implica dintr-o activitate  joaca într-o alta, spălatul legumelor, pusul mesei, sau altceva practic, iar un copil mic (după 2 ani) e foarte dornic să fie mare, să facă el, să se arate util.

 

Să eliminăm stresul din meniul mesei în familie

Un fapt foarte interesant pe care l-am aflat este că stresul ne face reticenți să încercăm alimente noi. (autorul Simplicity Parenting, Kim John Payne)

Deși când ne strângem cu toții la masă poate părea un moment bun să le spunem copiilor ce n-au făcut bine, despre ce ne-a scris dirigintele că a făcut la școală sau să ne plângem de alte comportamente mai puțin plăcute, aceste discuții pot aduce foarte mult stres. 

E nevoie să facem un efort conștient de a menține cele 20 de minute în care mâncăm împreună cât mai relaxante, care să emane sentimentul de siguranță și apartenență, în care să ne ținem cât mai departe de tensiuni, corecţii, critici şi reproşuri.

Cu cât momentul mesei este mai previzibil și mai calm, cu mai puțin stres și haos, ei nu vor mai simți nevoia să se împotrivească atât, să ne reziste, și vor accepta mult mai ușor influența noastră.

 

Regularitatea și rutina pot să vă salveze și să-i încânte pe copii

Te-ai plictisit să auzi „ce-avem la cină?” în fiecare zi și a devenit, inclusiv pentru tine, o sursă de stres gândul că iar nu știi ce să pregătești de mâncare?

Tot autorul citat mai sus, Kim John Payne, ne recomandă să facem, cu regularitate, un anumit fel de mâncare într-o anumită zi din săptămână.

De exemplu, luni e ziua când mâncăm paste. Marti – supă, Miercuri – pizza, Joi – salată cu friptură și așa mai departe.

Noi am aplicat acest principiu pentru doar o zi din săptămână, deja de aproape 2 ani, așa că joia e zi de paste. 

Gândiți-vă! Pare anost și prea plictisitor dar ne ia o grămadă din presiunea și stresul de a face de la lista de cumpărături până la preparare. Copiii acceptă destul de ușor acest sistem – ai zice că se vor plictisi ușor, însă ei sunt la fel de încântați și acum după aproape 2 ani de joia pastelor.

Acum nu mai e nevoie să pierzi timpul în supermarket și în trafic, e de ajuns să comanzi ingredientele la Freshful, ei ți le livrează la ușă inclusiv duminica, iar tu ai timp să pregătești masa voastră tradițională, să sperăm că ajutat de cei mici.

Sigur că vor mai fi și unii care mai strâmbă din nas, ocazional vor sări peste o masă dar se vor obișnui destul de ușor și fără probleme. Iar dacă vreți să faceți o excepție, aceasta va fi întâmpinată cu mult mai mult entuziasm și apreciere decât în situații obișnuite.

 

Modelați și nu forțați niciodată copiii să mănânce

Foarte mulți părinți se plâng că ai lor copii nu mănâncă destul de variat, că sunt foarte selectivi, ba chiar mofturoși.

Și cu toată această presiune tindem să devenim anxioși și insistenți, însă cu rezultate inverse decât cele scontate.

Nu certați, insistați și nu forțați copilul să mănânce. Mai degrabă oferiți tipuri de mâncare sănătoasă și fiți voi exemplul, mâncaţi voi tot ce aţi vrea să mănânce şi ei şi oferiţi-le şi lor – e nevoie de aproximativ 8 oferiri ale unui ingredient/aliment nou pentru ca el să fie acceptat (și asta sub diverse forme)

Și din experiența mea personală, uneori chiar zeci. Dar nu ne lăsăm. Evident alături de acele mâncăruri care ştiţi că le plac deja. Cu timpul, uneori e vorba de ani, vor ajunge să mănânce ceea ce mâncaţi şi voi. Răbdarea şi perseverenţa voastră sunt esenţiale, forţarea este de cele mai multe ori contraproductivă şi induce, de asemenea, copilului o atitudine neplăcută faţă de mâncare…sau față de obiceiul de a mânca împreună.

 

Atmosfera plină de iubire și calm

Cu cât părinţii reuşesc mai mult să fie deschişi, prezenţi, calzi şi înţelegători cu atât copiii vor putea culege roadele mesei servite în familie.

Să nu uităm că ingredientul secret al oricărei interacțiuni cu copiii – e valabil și pentru masa în familie – este iubirea.

Nu trebuie să facem eforturi supranaturale, să consumăm 2 ore în bucătărie gătind şi să alergăm după cele mai exotice şi pline de nutrienţi ingrediente pentru a ne bucura de mese sănătoase, nutriţionale şi pline de căldură. Atâta timp cât au ingredientul principal, dragostea şi prezenţa noastră, beneficiile sunt imense și ele vor fi simțite de copii imediat.

 

CONVERSAŢIILE FAC MASA ÎN FAMILIE ATÂT DE VALOROASĂ

Adevărata putere a meselor luate în familie stă în calitatea interacțiunilor între membrii ei.

Ni se poate întâmpla să ne plictisim de aceleași conversații banale și să nu știm cum să provocăm discuții mai profunde, mai vulnerabile și autentice între membrii familiei. Așa că vă vin în ajutor cu peste 20 de întrebări pe care noi le-am folosit (și multe altele) pentru a aduce mai mult sens și bucurie în conversațiile noastre în jurul mesei.

Întrebări pentru a isca conversații semnificative la masă

???? Fosește un cuvânt sau o propoziție pentru a descrie familia noastră.

???? Dacă ai putea să „împrumuți” o trăsătură de la cineva de la masă, care ar fi aceasta?

???? Dacă le-ai putea da părinților tăi orice sfat despre cum să fie părinți mai buni, care ar fi acesta?

???? În ce fel de casă ați vrea să vă invitați prietenii?

???? Ce vă face să vreți să veniți acasă?

???? Ce-mi place cel mai mult la familia noastră?

???? Cea mai haioasă amintire/întâmplare de la cumpărături a fost…

???? Îți mai amintești când ai cunoscut o personalitate/vedetă? Povestește.

???? Gândește-te la bunicii tăi. Ce mirosuri/culori/imagini îți vin în minte?

???? Povestește cea mai tare zi de naștere a ta.

???? Îți amintești prima oară când ai zburat cu avionul?

???? Dacă aș fi un zeu/o zeiță, aș vrea să fiu…

???? Dacă aș putea avea o super putere, aceasta ar fi… pentru că…

???? Dac-aș fi un personaj de desen animat, aș fi…

???? Dac-aș prinde peștișorul de aur, care ar fi cele 3 dorințe?

???? Prezintă-te în câteva cuvinte, ca și cum ai face cunoștință cu cineva pentru prima oară?.

???? Care este mâncarea preferată pe care ți-o prepară mama? Dar tata?

???? Ce-ai vrea să fi făcut diferit azi?

???? Dacă ai putea rezolva o problemă majoră a oamenilor, care ar fi aceasta?

???? Ce te face să te simți iubit?

???? Dac-ai putea să-ți privești viitorul de peste 10 ani într-un glob de cristal, ce-ai vrea să vezi?

???? Închipuie-ți că ești deja adult, părinte la rândul tău. Ce îți vei aminti despre masele în familie de acum?

 

Încurajaţi umorul, povestirea evenimentelor importante de peste zi, provocarea de a împărtăşi o bucăţică din lumea interioară a copilului. Aceste mici momente care pot părea neimportante pe moment pot deveni fundaţia unei legături mai puternice cu ai noştri copii şi deschiderea lor faţă de noi în momente de răscruce din vieţile lor.

Voi cât de des luați masa în familie?

Cum ați putea face pentru a crește cantitatea, dar și calitatea acestor interacțiuni?

 

 

 

 

Abonează-te la newsletter-ul bilunar Părinți pe sârmă

La abonare, vei primi cadou e-book-ul „De la naștere la adolescență. Ghidul tău de înțelegere a etapelor de dezvoltare a copilului”.

Distribuie articolul pe:

Lasă un răspuns