Până la ce vârstă este cititul cu voce tare recomandat

cititul după 8 ani

Dacă ați citit celelalte articole din secțiunea Cărți și lectură știți deja câtă valoare aduce cititului cu voce tare, zilnic, încă de la naștere.

În copilăria mică sădim semințele acestea mititele, citind zi după zi, carte după carte, folosim voci și tonalități diferite pentru a transmite mesaj, dar și emoție, îi ținem în brațe în timp ce citim și le arătăm zi de zi că cititul aduce bucurie, cunoaștere și conectare.

Și apoi vine ziua când copilul nostru începe să buchisească, citește chiar prima lui carte de peste 200 de pagini și simțim că ne-am terminat treaba. Acum e rândul lui să preia frâiele lecturii și să construiască pe beneficiile create de cele peste 650 de ore de citit cu voce tare de până atunci.

Acum că poate citi Harry Potter singur, doar n-o să-i mai citesc seară de seară! Gata, e mare acum! E treaba lui!

La ce vârstă cred părinții că ar trebui să spună stop cititului cu voce tare?

63% dintre părinți nu au știut ce să răspundă la această întrebare, conform cercetărilor din 2018 din Statele Unite ale Americii.

Fie că știu când ar fi bine să nu le mai citească copiilor (la 6, 8 sau peste 9 ani), fie că nu știu, realitatea este că doar 17% dintre părinți încă le mai citesc copiilor după vârsta de 9 ani, confrom rapoartelor despre obiceiul de a citi în familie publicate de Scholastic.

Oare copiii ce răspuns ar da la această întrebare?

Din păcate, copiii n-au fost întrebați.

Însă conform aceluiași raport, 83% ditre copiii cu vârste cuprinse între 6 și 17 ani au afirmat că cititul cu voce tare este/era o activitate foarte plăcută sau iubită și mulți și-ar fi dorit să continue.

De ce să-i citești copilului tău de peste 9 ani?

Doar 51% dintre copii citesc de plăcere, conform studiilor Scholastic, procent în continuă scădere în ultimul deceniu când procentul era 60% (2010).

Cel mai brusc declin al lecturii de plăcere se înregistrează după vârsta de 8 ani.

Hm… nu e aceasta vârsta la care cei mai mulți părinți renunță la cititul cu voce tare?

Cercetările Scholastic au arătat că un copil de 6-11 ani este mult mai probabil să practice cititul în mod regulat și frecvent, dacă i se citește în continuare.

Din nenumărate rapoarte despre obiceiurile de citit ale familiilor a reieșit această cocluzie: a-i citi copilului cu voce tare, 5-7 zile pe săptămână, atât în anii preșcolari cât și anii școlari, este un factor cheie ce va prognoza dacă un copil devine sau nu un cititor frecevent, în intervalul 6-11 ani.

Nivelul maxim al cititului cu voce tare se înregistrează la 5 ani

Surprinzător sau nu, obiceiul de a-i citi copilului zilnic (sau aproape, 5-7 zile pe săptămână) este determinată de importanța pe care o dau părinții acestei activități.

La 5 ani, 97% dintre părinții copiilor de 0-14 ani cred că cititul cu voce tare este extrem de important.

Aceste procent scade cu fiecare an, la fel ca și activitatea în sine.

Atunci când copiii ajung la 9-11 ani, doar 60% dintre părinți mai cred că este o activitate importantă și doar 21% le mai citesc frecvent copiilor.

Din păcate, cu cât familiile au venituri mai mici, cu atât este mai puțin probabil să le citească copiilor frecvent sau să continue această activitate după vârsta la care copiii devin cititori independenți.

 

De ce ar trebui să continui să-i citești copilului mai mare?

Adeseori credem că odată ce copilul poate citi singur, nu are sens să-i citim noi în continuare.

Însă obiceiul de a-i citi copilului nu este doar pentru deprinderea cititului. Este despre îmbunătățirea vocabularului, despre modelarea unui mod de a citi fluent, expresiv, despre cunoașterea unor autori și texte noi care nu i-ar fi la îndemână unui cititor începător, dar, mai ales, despre relația părinte-copil.

Această relație este hrănită de conversațiile din jurul cărților, de cultura de a crește într-o familie unde toată lumea citește și de apropierea, sentimentul de siguranță și iubire pe care copiii și părinții le câștigă în acest context.

În finalul acestui articol vă îndemnăm să păstrați obiceiul de a le citi copiilor cât mai mult. Atâta timp cât le aduce bucurie și cunoaștere, vă apropie și vă ajută să petreceți un timp special împreună, este benefic.

În jurul vârstei de 13 ani ani copiii vor simți că e de ajuns, că nu ma vor să le citiți, în mod natural.

Până atunci, culegeți roadele acestui obicei minunat, continuând să-l practicați!

Abonează-te la newsletter-ul bilunar Părinți pe sârmă

La abonare, vei primi cadou e-book-ul „De la naștere la adolescență. Ghidul tău de înțelegere a etapelor de dezvoltare a copilului”.

Distribuie articolul pe:

This Post Has 2 Comments

  1. Anca

    Super articol! Nu stiam de acest lucru, multumesc!

    1. Adina Giurgea

      Cu mare drag! Tot ce înseamnă lectură și impactul pozitiv al ei și a cărților în viața copiil (dar și a adulților) este printre preocupările mele. Așa că, articolul a venit natural. Pe când l-am scris fetița mea avea 6 ani, acum are 9 și tot îi mai citesc aproape zilnic.

Lasă un răspuns