Epopeea cărții „Povești pe sârmă” de la precomandă în mâinile tale

Povești pe sârmă - principal

Au trecut 3 săptămâni de când s-a încheiat precomanda cărții „Povești pe sârmă. Cu, despre și pentru părinți imperfecți”.

Trei săptămâni cu multe momente de la agonie la extaz  de când mă țineam cu un singur deget de sârmă până să dansez pe sârmă.

În momentul în care scriu acest text, 99% din cele 500 de cărți cumpărate în perioada de precomandă au fost expediate. Și când te gândești că duminică, pe 30 iunie, când cifra magică a fost atinsă, n-aveam nici cea mai mică idee despre cât de lungi și anevoioase vor fi aceste 3 săptămâni… cât de imperfecte.

Două cuvinte despre precomandă

Simt să fac câteva clarificări despre precomanda cărții „Povești pe sârmă. Cu, despre și pentru părinți imperfecți”.

Mulți dintre voi sunteți familiarizați cu această formulă precomandă, de la editurile care oferă șansa cumpărării unei cărți, cu ceva săptămâni (uneori chiar luni) înainte de intrarea în stoc a cărții propriu-zise. Cu o reducere și ceva beneficii, iar cei care au comandat-o în acea perioadă, o primesc după o perioadă determinată.

La fel am gândit și noi perioada aceasta, cu marea diferență că fiind un proiect 100% independent – deci fără edituri, sponsori și alte entități în spate – toate costurile au fost suportate de mine, prin compania pe care am înființat-o, Părinți pe sârmă SRL.

De aceea, precomanda nu a fost menită doar să aducă poveștile pe sârmă mai devreme, cu o reducere de 35% și bucuria de a fi printre primii 500 care o citesc, ci, mai ales, de a strânge suma necesară să printăm această carte. Fără această acțiune masivă, acest volum de povești ale părinților pe sârmă nu ar fi văzut lumina tiparului. 

Gata precomanda, unde-i cartea Povești pe sârmă?

Ne-am bucurat și am sărbătorit că săptămâna de precomandă 24-30 iunie a fost un succes.

Și am reușit, în urma unei campanii de mai bine de o lună să strângem cele 400+ de comenzi (unii au cumpărat mai multe exemplare, de aceea cele peste 400 de comenzi au însumat 500 de cărți). În perioada aceasta cea mai mare contribuție au avut-o co-autorii care au împărtășit în comunitate  frânturi din poveștile lor din carte și, poate mai important, emoțiile și trăirile lor în aducerea la lumină a respectivelor povești.

Deja după o săptămână primeam, pe toate canalele, mesaje de genul:

„Unde e cartea? Să știi că la mine n-a ajuns? E vreo problemă cu comanda mea?”

Deși am comunicat intens despre condițiile precomenzii și despre cele 2-3 săptămâni de așteptare, mulți au ratat informația. Nu-i nimic, am scris din nou, am răspuns tuturor, am cerut răbdare.

În același timp, mi se cerea și mie să am răbdare, de la tipografie, că termenul de 2-3 săptămâni, era de la momentul BT-ului (bun de tipar) și e vremea tipăririi manualelor, așa că am avut de așteptat.

Pe 10 iulie vă scriam: Ta na na naaaaaa! Habemus carte

Povești pe sârmă - de la tipografie

Și după ce am primit cu bucurie telefonul de la tipografia Real că e gata cartea, după ce am cărat – împreună cu soțul – vreo 900 de kilograme de cărți de la poartă în sufrageria goală (în casa în care nu ne-am mutat încă), dar care a devenit prima casă a cărților „Povești pe sârmă”, am socotit eu că până pe 15 iulie am timp să expediez cele 400 de colete.

Că totul a mers conform planului până atunci. Terminarea cărții. Obținerea ISBN-ului (un număr unic dat de Biblioteca Națională a României), campania de precomandă, chiar și livrarea de la tipografie a fost cu o marjă de eroare de 3-4 zile…

Totul a fost bine calculat cu vreo 6 săptămâni înainte, toate împletite de așa natură încât pe 15-16 iulie fiecare din cele 500 de prime exemplare să ajungă în mâinile celor care au precomandat-o.

Nu puteam să mă înșel mai tare…

Coletul. Unde-i coletul?

Când te vezi cu munți de cărți și tu ești una, chemi întăriri. Fiică-mea, Iris, de aproape 11 ani, aștepta deja de vreo 5 zile să ajungă cărțile să poată să mă ajute cu împachetatul, până nu pleca în tabără.

Joi, pe 11 iulie, ni s-au alăturat Emilia Furduiu și Dan, soțul ei, iar în 4, preț de o după-amiază ne-am simțit stăpânii lumii pachetelor. Pe Emilia o știți deja, eu îi spun image guru, ea e responsabilă de copertă, de grafică, de așezarea în pagină, tot ce are legătură cu imaginile e de la Emilia. 

În câteva ore am ambalat vreo 300 de plicuri cu bule cu o carte, vreo 20 cu 2 și peste 20 de cutii cu 3-6 cărți fiecare. Am stat pe jos, într-o sufragerie goală, plină doar de cărți, de pachete, de ambalaje de hârtie… munți de hârtie. Apoi am mers acasă, la apartament și am devorat jumătate de pepene și-un pui pe sticlă și ne-am uitat la Encanto. Și-apoi iar am împachetat. 

Povești pe sârmă. Emilia și Dan

Unde ziceai c-a fost problema?

Păi totul pare perfect, nu? De pe 11 iulie până pe 15 sunt 4 zile (cine mai socotește că urmează weekend, ai de depus dosarul pentru înscrierea copilului mai mare la liceu sau că cel mic pleacă în tabără?). Nu contează. Socoteală rămâne: 100 de cărți pe zi trimise. Termenul respectat. Totul e minunat, așa-i?

Nu, deloc. De-abia acum a început chinul meu. Dar vouă vă zic în 2 paragrafe ce-am pătimit 10 zile. Doamne, ce de emoji îmi vine să adaug, dar pe blog nu se văd decât ca niște semne de întrebare sâcâitoare și fără rost. Așa că nădăjduiesc că o să vă folosiți imaginația. 

Pentru expediere am făcut contract cu Sameday, cei care au cea mai extinsă rețea de easybox-uri din țară. În precomandă, am oferit livrarea gratuită la easybox și doar 10 lei pentru livrarea acasă. Așa că îți închipui că majoritatea coletelor erau cu livrarea la easybox.

Doar că nu puteam genera niciunul din acele awb-uri automat, așa cum ar fi fost normal. Era o problemă de IT. Ceva din instalarea modulului Sameday pe site-ul meu nu era ok. Și nu mergea.

Ce-mi rămânea de făcut? Să încep expedierile care merg. Am generat cele aprox. 90 de comenzi cu livrare acasă și vineri seara, pe 12 iulie le-am pus deja la easybox.

Hai, că sâmbătă trebuie să rezolve…. da, de fapt, e weekend, aștept până luni. Și așa pleacă copilul mic în tabără și trebuie s-o pregătesc.

Duminică dimineața, după ce o las la autocar pe Iris și merg cu mamele la o cafea (unde le duc cărțile), profit să mai duc vreo 20 de cărți. În comuna Berceni la una din co-autoare, la aeroport să-i dau cărțile dragii mele Adriana Zaharia sau co-autoarei care a comandat 10 cărți, cu mari rugăminți să fac o excepție de la limita de 5 comunicată. Pe seară, Livia Istrate a trecut pe la mine în drum spre Brașov, să-și ia cărțile.

Hai că azi se rezolvă!

E luni, sigur că se rezolvă, s-au trezit și IT-iștii, au e-mail de vineri cu toate problemele detaliate. Se face, cum să nu? În fiecare dimineață mă trezeam cu gândul că azi se rezolvă și mă culcam cu un sentiment de neputință că a mai trecut o zi și sistemul tot nu merge… Oare va merge vreodată?

Sigur că n-am stat cu mâinile-n sân și am început să generez awb-uri manual, am luat-o în ordine, cu cei care au comandat pe 24, în prima zi. N-am ajuns prea departe că au început să-mi scrie oamenii. Ziceai că pe 15, pe 16, nu a ajuns. Nici n-a plecat de la tine?

Apoi am prioritizat co-autorii, cei care îmi scriau și tot așa. Și între timp mă trezeam în fiecare dimineață la 6 sau chiar mai devreme cu o soluție alternativă în cap. La problema Sameday de pe site-ul meu. Sigur că am trimis emailuri zilnic, am stresat la telefon tipa care se ocupă de contul meu.. am înnebunit pe toată lumea. Mihai, de la It, merită spor de stres. Dublu.

Și zilnic făceam câte 30-40 de awb-uri, le lipeam pe colete, le duceam,… dar nu era de ajuns. Joi seara mai aveam 250 de comenzi de trimis.

Șiiii… ce să vezi? Am primit un e-mail de la IT-ul Sameday cu niște proceduri de făcut, dezinstalat, instalat…. diverse, șiiii a mers.

Joi seara am generat 250 de awb-uri și vineri am reușit să le ambalăm pe toate și să le trimitem, umplând 6 easyboxuri din apropierea casei noastre.

Azi am mai avut doar vreo 15 pachete de rezolvat, care au avut ceva lipsuri de informații sau erori și… gata.

Povești pe sârmă. Gata de livrat ultimele

Suntem gata să redeschidem comenzile

De azi, 22 iulie, poți comanda cartea „Povești pe sârmă. Cu, despre și pentru părinți imperfecți” .

Nu mai e precomandă, deci reducerea de 35% nu e mai activă. Păstrăm însă livrarea gratuită la easybox și doar 10 lei acasă.

Deja am primit zeci de mesaje de la cei cărora le-a ajuns cartea. Începem să strângem mesaje, impresii, recenzii. Și poze, muuulte poze.

Pentru că aceste povești pe sârmă, aceste povești reale, autentice, emoționante, necosmetizate ale vieții de părinte merită să fie citite și să ajungă la inimile a mii și zeci de mii de părinți, nu doar 500. 

 

 

Abonează-te la newsletter-ul bilunar Părinți pe sârmă

La abonare, vei primi cadou e-book-ul „De la naștere la adolescență. Ghidul tău de înțelegere a etapelor de dezvoltare a copilului”.

Distribuie articolul pe:

Lasă un răspuns